1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GU SLOVENSKO, s.r.o.

GU Slovensko 19Špecialista na riešenia okennej a dverovej techniky

Písal sa rok 1907, keď sa majster a veľmi zručný technik Viktor Gretsch rozhodol preraziť s výrobou nadsvetlíkov so zaťahovacou šnúrou, aretáciou okien a malých kovaní v novozaloženej spoločnosti Hermann Gretsch GmbH a UNITAS. S týmto podnikaním sa mu začalo dariť a potreboval preto k sebe prizvať ďalšieho partnera.

Stal sa ním obchodník Johann Maus, ktorého potomkovia podnik ďalej rozvíjali až do takej miery, že si získal významné celosvetové postavenie. V 20. a v skorých 30. rokoch 20. storočia napríklad vyvinuli viac ako 120 patentov a distribuovali ich po celej Európe.

Uprostred 70. rokov nasledovalo vybudovanie firmy ako skupiny vystupujúcej pod skratkou GU (Gretsch-Unitas), ktorá v súčasnosti pozostáva z viac ako 50 výrobných a predajných spoločností v 35 krajinách. Napriek tomu zostáva stále rodinným podnikom, ktorý aktuálne vedie tretia generácia zakladateľov v osobách bratov Juliusa a Michaela von Resch.

Všeobecne sa dá povedať, že GU-Gruppe vyrába a dodáva približne 30-tisíc výrobkov z oblastí okennej a dverovej techniky, automatických dverových systémov a systémov manažmentu budov, ktoré sa dajú navzájom kombinovať. Do Skupiny patrí závod GU v Ditzingene, ktorý pod obchodným názvom Secury vyrába hlavne dlhé zámky do vchodových dverí, viacbodové zámky a všetko, čo sa týka dverí a uzamykacej techniky. Veľkú skupinu jeho výrobkov však tvoria aj veľkoplošné systémy, teda rôzne posuvné steny, či už paralelne-posuvné alebo zdvižne-posuvné, a kompletný sortiment skladacích stien. Druhý závod BKS vo Velberte sa orientuje na produkty akými sú panikové madlá, panikové zámky, cylindrické vložky a samozatvárače, teda výrobky orientované na objekty. GU Automatik z Rietbergu sa sústreďuje na výrobu automatických dverí, automatických vstupných systémov, posuvných alebo otáčavých, karuselových a bezpečnostných otáčavých dverí aj automaticky otváraných dverí. Jedná sa o výrobky automatických vstupov a kontroly vstupov.

Jeden zo závodov GU sa nachádza aj vo Francúzsku. V roku 1975 totiž skupina Gretsch¬-Unitas získala podiely firmy FERCO – najväčšieho francúzskeho výrobcu kovaní, a dnes sa v jeho priestoroch vyrábajú štandardné celoobvodové kovania do okien počnúc kľučkami, uzávermi a pántmi. Najmladším závodom je GU SLOVENSKO, ktorý vznikol v roku 2007, hoci obchodné zastúpenie u nás existovalo už v 90. rokoch minulého storočia. Najskôr fungoval len v prenajatých priestoroch, no s rozširovaním produkcie a logistiky potreboval svoje vlastné zázemie. To spoločnosť GU Slovensko otvorila v roku 2010 ako jedna z prvých firiem v priemyselnom parku Nitra-Sever. Z počiatočných 20 zamestnancov je dnes 400, s veľmi dobrou perspektívou do nasledujúcich rokov. Veď špecifikom GU SLOVENSKO je to, že vyrába z každého spomenutého sortimentu niečo, vďaka čomu je pevnou a stabilnou súčasťou skupiny GU. „Treba dodať, že s jednotlivými závodmi Gretsch-Unitas úzko spolupracujeme, pričom pečať rodinného podniku zostáva stále zachovaná,“ hovorí generálny riaditeľ GU SLOVENSKO, s.r.o., Ing. Radoslav Kmec.

Dômyselné systémy pre okná a dvere

GU-Gruppe ponúka svojim zákazníkom nielen samostatné produkty, ale aj individuálne celkové riešenia pre veľké projekty. Spolu s architektmi, projektantmi a výrobcami profilových systémov sa vytvárajú harmonické spojenia vizionárskej architektúry a inovačnej techniky. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj v závode GU SLOVENSKO, ktorého produktové portfólio tvoria rozličné druhy okenných kovaní (otváravo-sklopné, posuvno-sklopné, posuvné, posuvno-skladacie, zdvižno-posuvné, otočné aj kývne), okenné kľučky, otváracie systémy nadsvetlíkov či vetracie systémy. V rámci dverovej techniky sú to zadlabávacie zámky, viacnásobné uzamykania, uzamykacie systémy, dverové kovania, zatvárače dverí, elektrické otvárače dverí, systémové riešenia únikových dverí, systémy kontroly prístupu, dverné závesy a prahy. Nemenej dôležitými sú tiež výrobky pre automatické dverové systémy (posuvné a karuselové dvere, pohony otváravých dverí a presklené posuvné steny). „S výrobkami od našej spoločnosti sa stretnete takmer všade,“ tvrdí generálny riaditeľ GU SLOVENSKO, ktorej zákazníkmi sú výrobcovia akéhokoľvek typu okien na Slovensku aj v Českej republike (Slovaktual, Fenestra, INCON, NOVES, SULKO, Svet Oken, Window Holding atď.).

Ďalšiu klientelu tvoria nemocnice, školy, letiská alebo nákupné centrá, ktorým ponúkajú objektové riešenia – dodávajú im napríklad karuselové dvere, dverové zámky, okenné kovania a pod. Špecifickým sú veľké developerské projekty, kde GU SLOVENSKO zohráva dôležitú úlohu pri zavádzaní systémových riešení únikových dverí. „Podieľali sme sa na zabezpečení únikových systémov pre bratislavské Letisko M. R. Štefánika, pre objekt Zuckermandel pod Bratislavským hradom aj administratívno-bytového komplexu na nábreží Dunaja Panorama City. Sme prizvaní všade tam, kde sa počíta s pohybom väčšieho počtu osôb,“ vysvetlil Radoslav Kmec. Práve GU SLOVENSKO totiž ponúka inovatívne a systémové riešenia, ktoré sa dajú veľmi jednoducho namontovať a sprevádzkovať, aby zaistili bezpečnú únikovú cestu. Aj v tomto smere ponúka spoločnosť široký sortiment od panikových zámkov (mechanické, mechatronické, motorické alebo s integrovaným bezdrôtovým ovládaním), cez terminály únikových dverí s elektrickým blokovaním, až po posuvné dvere pre únikové cesty.

Aj systémy okien a dverí podliehajú trendom

Inovácie zohrávajú dôležitú úlohu aj v prípade takých samozrejmých vecí akými sú okná a dvere. A keďže najvyššie percento vlámaní sa uskutočňuje práve cez okná a dvere, je úplnou samozrejmosťou, že pri vývoji systémových riešení musí hrať prím bezpečnosť. Jednotkou je v tomto smere dverný systém GU-SECURY Automatic, ktorý je s vylepšeniami a redizajnom na trhu už vyše 50 rokov. Viacnásobné uzamykanie GU-SECURY Automatic je určené pre vstupné domové dvere a vonkajšie dvere z dreva alebo ocele. Uzamykacie body sú vybavené automatickými strelkovými závorami. Obe strelkové závory po pritiahnutí dverí vyskočia o 20 mm, automaticky sa uzatvoria a sú zabezpečené proti spätnému odtlačeniu. Tento mechanizmus sa dá použiť pre 1- alebo 2-krídlové dverové systémy.

Novinkou v sortimente bezkáblového zabezpečenia dverí je BKSremote BTC. V tomto prípade sa riadenie elektricky spínateľných prvkov pre uvoľnenie cylindrickej vložky elektronického zámku a zámku na diaľkové ovládanie realizuje bez kábla, pomocou batériou poháňaného riadenia kódom dverí BTC. Systém BKSremote BTC nevyžaduje žiadne prepojenie káblami, všetky komponenty súprav sú poháňané batériami – je to ideálne na dodatočné vybavenie inventáru. Bonusom je bezpečný rádiový prenos cez kódovanie AES, maximálna variancia 1 ku 100 miliónom vďaka 8-miestnemu PIN kódu, individuálny prístupový kód (programovateľných 999 rozličných PIN kódov) a podsvietenie pozadia pri prevádzke s voliteľnou sieťovou časťou.

„Okrem bezpečnosti sa zameriavame aj na dizajn a inovácie našich výrobkov v podobe prepojenia so smart technológiami, elektronické a biometrické otváranie, riadenie systémov okien a dverí cez internet,“ hovorí Radoslav Kmec, generálny riaditeľ GU SLOVENSKO, ktorá vlani zaznamenala rekordný rok z hľadiska objemu, obratu aj produkcie. Tento a budúci rok sa chce spoločnosť sústrediť na štruktúru poskytovaných služieb aj rozsah svojich výrobkov. Lebo len tak bude môcť naplniť motto skupiny Gretsch-Unitas, ktorým je „Náskok so systémom“.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...