1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GOHR, s.r.o.

gohr 18Ich zariadenia na razenie tunelov využívajú na celom svete

Už 18 rokov pôsobí na trhu s ťažkými oceľovými konštrukciami spoločnosť GOHR, s.r.o., so sídlom vo Veľkom Šariši. V regióne patrí k najväčším výrobcom ťažkých oceľových konštrukcií na zákazku. Okrem bohatých skúseností sa spoločnosť môže pochváliť aj potrebným technickým vybavením, ktoré v poslednom období v značnom rozsahu obnovila, a v modernizácii zariadení plánuje pokračovať. O možnostiach, ktoré so sebou prináša rozvoj strojárskeho priemyslu, sme sa zhovárali s Ing. Ľubomírom Olejárom, riaditeľom spoločnosti GOHR, s.r.o.

V roku 2016 spoločnosť GOHR, s.r.o., zvýšila zisk o 108 % a vaše tržby prekročili 27 miliónov eur. Čo sa podpísalo pod tieto finančné ukazovatele?

Naše čísla zrkadlia súčasný rozmach strojárskeho priemyslu nielen na Slovensku, ale aj v Európskej únii. V roku 2015 sme mali obrat ešte vyšší, vtedy sme prekročili 30 miliónov eur. Vlaňajšok bol v tržbách o niečo slabší, ale čo sa týka tohto roku, podľa indícií predpokladáme opätovný nárast dopytu po našich službách, vďaka čomu by sme sa v obrate mali znovu priblížiť k výsledkom z roku 2015. Čo sa týka zisku, ten vždy záleží od typu zákaziek, ktoré v danom účtovnom období prevažujú, niektorý rok je lepší, iný horší. Tlak na ceny je však prítomný aj v strojárskom odvetví, pociťujeme ho stále intenzívnejšie, preto je našou úlohou čo najviac optimalizovať výrobné procesy za účelom zabezpečenia efektivity produkcie.

Vaša spoločnosť patrí k najväčším výrobcom ťažkých oceľových konštrukcií na zákazku. Môžete nám bližšie predstaviť váš výrobný program?

V rámci segmentu výroby ťažkých oceľových konštrukcií sa venujeme výrobe tunelovej techniky. Celkovo sme sa podieľali na výrobe 700 zariadení na razenie tunelov, ktoré sa využívajú po celom svete. Vyrábame tiež komponenty do zariadení určených pre hute a valcovne, dopravníky, stavebné stroje, drviace zariadenia. Venujeme sa výrobe podvozkov. K dispozícii máme 37 žeriavov do 32 ton a tiež mnohé ďalšie technické zariadenia pre hutnícky, energetický a stavebný priemysel. Ponúkame takisto súvisiace služby sústruženia a frézovania, plošné tvárnenie plechov, zámočnícke práce, tryskové obrábanie a povrchovú úpravu a zváranie. Čo sa týka služieb zvárania, disponujeme certifikátmi na tavné zváranie kovových materiálov, pre zváranie železničných koľajových vozidiel a ich častí. Máme tiež certifikáty na zhotovovanie oceľových a hliníkových konštrukcií. Aktuálne pripravujeme rozširovanie nášho výrobného programu v rámci odvetvia oceľových konštrukcií, ale zvažujeme aj prienik do iných segmentov.

Kto je hlavným odberateľom vašej produkcie?

Viac ako 96 % našej výroby smeruje do nemecky hovoriacich krajín, exportujeme ale aj do Talianska, Francúzska, Švajčiarska, Švédska, a nepriamo dodávame finálne výrobky aj do Austrálie a Egypta. Plánujeme však rozšíriť našu exportnú činnosť smerom na východ. Možno už tento rok sa nám podarí rozvinúť tieto plány do konkrétnej spolupráce tak, že zhruba 20 až 30 % našich kapacít by smerovalo do východnej Európy.

Do roku 2011 vaša spoločnosť investovala takmer 12,5 milióna eur do rekonštrukcie budov, modernizácie výroby, strojového parku a výstavby nového závodu. V roku 2016 ste kúpili novú montážnu halu. Plánujete v investíciách do výrobných priestorov ešte pokračovať?

Určite budeme v investíciách pokračovať naďalej, hoci sa už nebudú týkať priestorového rozširovania našej spoločnosti, keďže v súčasnosti celková kapacita našej výrobnej plochy presahuje 24-tisíc m2. Hala, ktorú sme po predchádzajúcom prenájme kúpili v roku 2016, má 14-tisíc m2. Využívame ju hlavne na zváračské, zámočnícke a montážne práce. Čo sa týka ďalších investícií, plánujeme sa zamerať hlavne na zatepľovanie objektov vo vlastníctve firmy, rekonštrukciu pôvodných výrobných hál, a chceme takisto pokračovať v modernizácii a obnove strojového parku.

Nedávno ste v rámci projektu zvýšenie konkurencieschopnosti obstarali štyri inovatívne technológie na zvýšenie úrovne výrobného procesu výroby ťažkých oceľových konštrukcií. Môžete nám ich bližšie predstaviť?

Obstarali sme nový CNC sústruh, trojosé obrábacie centrum, 800-tonový CNC ohraňovací lis a horizontálnu vyvrtávačku. Vďaka tomuto projektu sa nám podarilo nielen obnoviť zariadenia, ktoré už potrebovali výmenu, ale predovšetkým sme rozšírili servisné kapacity našej spoločnosti v tých činnostiach, ktoré sme doteraz museli zabezpečovať cez subdodávky. Napríklad práce vyvrtávacieho centra nám ešte donedávna poskytovali externé spoločnosti, čo nám do istej miery komplikovalo nastavenie logistiky a časové propozície výroby. Obnovené zariadenia nám zároveň umožnili zrýchliť a zefektívniť produkciu a zvýšila sa nám presnosť výroby.

Máte vo výhľade ďalšie technológie, resp. technologické zariadenia, ktoré by ste v dohľadnej dobe chceli zaviesť vo vašom závode?

V blízkej budúcnosti bude potrebné obnoviť naše zariadenia na delenie plechov a páliacu techniku. Zvažujeme nahradiť resp. doplniť klasické zariadenia na pálenie plechov založených na báze plynu či rôznych zmesí na pálenie novými technológiami využívajúcimi plazmové či laserové pálenie. Dopyt po laserových páliacich službách narastá. V okolí našej spoločnosti je viacero firiem, ktoré disponujú laserovými páliacimi technológiami, ale sú pomerne vyťažené, preto nám nie vždy vedia poskytnúť službu v požadovanom termíne. Rozšírením našej technológie aj o servis plazmového pálenia by sme získali samostatnosť a nezávislosť od externých dodávateľov, čo by malo priaznivý vplyv na našu produkciu.

Aká je vaša personálna politika?

Aktuálne zamestnávame cez 130 pracovníkov. Nedostatok personálu cítime aj v našej spoločnosti. Nízka atraktivita práce v strojárskom odvetví prakticky vyprázdnila trh s potenciálnymi pracovníkmi. V snahe vyriešiť túto situáciu výchovou mladých pracovníkov sme vstúpili do programu duálneho vzdelávania s odbornými školami v okrese Sabinov, Prešov a Bardejov. Podpora spolupráce so strednými školami je pre našu spoločnosť jednou z priorít, keďže veríme, že môže priniesť výrazný prospech pre obe spolupracujúce strany. Ak chcú školy ponúkať kvalitné vzdelávanie, držať krok s modernými trendami výrobných procesov, nezaobídu sa bez významnej spolupráce s firmou, ktorá môže ponúknuť nielen vybavenie dielní, učební či poskytnutie praxe priamo v reálnych podmienkach, ale aj pracovné miesta pre úspešných absolventov konkrétnej školy. Zapojili sme sa aj do projektu „Living and working in Europe“, prostredníctvom ktorého ponúkame študentom zo zahraničia možnosť absolvovať odbornú prax v našom závode.

Aké ciele si v spoločnosti GOHR, s.r.o., kladiete do ďalšieho obdobia?

Ak by sme to zosumarizovali, k plánom na najbližšie obdobie patrí rozšírenie exportu na východné trhy, modernizácia spomínaných technologických zariadení, a s ňou súvisiaca diverzifikácia našej výroby. Dlhodobým cieľom našej spoločnosti je presvedčiť čo najviac mladých ľudí o užitočnosti, ale aj atraktivite strojárskej práce, chceme v nich vzbudiť záujem o túto činnosť, aby sme si ich následne prostredníctvom duálneho vzdelávania mohli vychovať priamo pre našu spoločnosť. Uvedomujeme si však, že splnenie tohto cieľa predstavuje beh na dlhé trate, keďže práca v strojárskom odvetví nie je jednoduchou. Zároveň ho však

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...