1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

FERPLAST SLOVAKIA, s.r.o.

Rodinná firma so silným sociálnym cítením

FERPLAST SLOVAKIA, s.r.o., je dcérskou spoločnosťou talianskej skupiny FERPLAST GROUP s 50-ročnou históriou, ktorá vyrába potreby a doplnky pre domácich miláčikov. Jej pôsobenie nám v rozhovore bližšie predstavil Ing. Tomáš Pšenák, ktorý v tejto spoločnosti pôsobí na pozícii International Sales Manager.

Vaša materská spoločnosť si za desiatky rokov vybudovala významné postavenie nielen v Európe, ale aj na celom svete. Aké boli začiatky a aká je súčasnosť?

FERPLAST je rodinná firma v pravom zmysle slova. Je 100-% vlastnená zakladajúcou rodinou Vaccari a vznikla už v roku 1966. V lete 2016 tak oslávila 50. výročie svojho vzniku. FERPLAST začínal ako producent klietok s výrobou takpovediac na kolene. Pri zrode stál vtedy len 18-ročný Carlo Vaccari a jeho sestra Caterina. Firma sa postupne vypracovala z výrobcu prvotného a jediného produktu, ktorým bola klietka pre vtáky určená pre poľovníkov, na svetového lídra v chovateľských potrebách s aktuálnym počtom vyše 4-tisíc druhov produktov v katalógu a konsolidovaným globálnym obratom vo výške 70 miliónov eur.

V roku 2008 nastala vo vedení generačná výmena, keď bol na pozíciu generálneho riaditeľa nominovaný syn zakladajúceho majiteľa Nicola Vaccari. S PR a marketingom značky mu pomáha manželka Letizia. Dcéra majiteľa Francesca a jej manžel Loris tiež nezostali mimo diania, riadia druhé odvetvie rodinnej firmy – obchodný reťazec chovateľských potrieb ZOODOM. Jedna predajňa ako vlajková loď sa nachádza aj v Bratislave a je najväčšou predajňou svojho druhu na Slovensku.

Kde sú situované vaše dcérske spoločnosti a akú pozíciu zohráva v rámci tejto skupiny slovenský podnik?

FERPLAST pozostáva z troch výrobných závodov, ktoré sú situované v Európe. Samozrejme, centrála sa nachádza v Taliansku, v mestečku Castelgomberto neďaleko mesta Vicenza. Druhý závod bol postavený v 90. rokoch na Ukrajine v meste Zhytomyr. Tam sa vyrábajú všetky naše produkty z textilu, dreva a kože, ako sú napríklad vankúše, búdy pre psov, vodidlá, obojky, postroje a pod. Najnovšia fabrika, ktorá oficiálne spustila výrobu v roku 2005, je v Nesvadoch. Tu sa sústreďujeme hlavne na produkciu kovových klietok pre vtáky a hlodavce, taktiež tu máme polovicu celkovej firemnej kapacity plastovej výroby. Plne automatizované stroje lisujú napríklad prepravky, dvierka, spodné časti klietok, a montujú sa tu akvaristické komponenty. Centrálny sklad sa aj naďalej nachádza v Taliansku.

Ďalšie európske sklady máme v Holandsku pri meste Eindhoven a v Rusku pri Moskve. Zatiaľ jediný sklad mimo kontinentu máme v Brazílii. Produkcia zo závodov na Slovensku a Ukrajine tak putuje či už do centrálneho skladu a odtiaľ sa distribuuje ďalej klientom, alebo rovno na sklad niektorej z našich pobočiek. Výnimočne, ak je to logisticky výhodné a objednávka je väčšieho objemu, distribuujeme tovar významným zákazníkom priamo zo slovenského či ukrajinského závodu kamkoľvek vo svete. Okrem spomínaných výrobných podnikov a skladov má spoločnosť celkovo 12 obchodných filiálok po celom svete. V priestoroch slovenského závodu sídli aj filiálka FERPLAST SLOVAKIA, za ktorú zodpovedám, a na starosti máme distribúciu pre Slovensko, Česko a Maďarsko. Ďalšie pobočky sú rozmiestnené po celej Európe, v každej pre nás relevantnej krajine. Posledné roky sa sústreďujeme na expanziu mimo Európy. Najnovšie otvorené pobočky sa nachádzajú v čínskom meste Hangzhou, ďalšia je v Brazílii pri meste Porto Alegre, ktorá zastrešuje celú Južnú Ameriku, a najnovšia sa nachádza v New Jersey v USA, ktorá pokrýva Severnú Ameriku.

Skupina FERPLAST je na trhu už 50 rokov, ale na Slovensku len od roku 2003. Ako sa za ten čas vyvíjala v ekonomickej oblasti a aké ukazovatele dosahuje dnes?

Ak sa bavíme o celej skupine FERPLAST, globálne exportujeme tovar do 85 krajín sveta, kde máme vyše 11-tisíc aktívnych zákazníkov. Celkový počet expedovaných kamiónov alebo kontajnerov s naším tovarom prekračuje ročne hodnotu 1700. Pre ilustráciu, za jeden rok vyrobíme viac než 1 137 000 kusov klietok plus milióny ďalších najrôznejších produktov, pričom na toto množstvo spotrebujeme 2600 ton železa, 5300 ton plastu, 5500 m3 dreva a 850-tisíc metrov textílií. Celkový počet produktov predaných vo svete dosiahol za rok 2016 objem 12 830 000 kusov. Čo do kapacity výroby, portfólia ponúkaných produktov a tržieb je FERPLAST nepochybne lídrom v Európe a patrí na prvé pozície aj vo svete. Vo veľkosti nášho výrobného sortimentu nemáme konkurenciu, keďže ani jedna konkurenčná firma neponúka také široké portfólio výrobkov ako my.

Firma FERPLAST SLOVAKIA bola skutočne založená v roku 2003, v tomto roku však len začali prípravy na vybudovanie výrobného závodu. Výstavba trvala 2 roky a výroba sa oficiálne spustila až v roku 2005. Majitelia tomuto projektu od začiatku verili, o čom svedčí aj suma zainvestovaných prostriedkov. Keď sa v prítomnosti talianskych majiteľov spolu s vtedajším ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom, starostom obce Nesvady Jozefom Harisom a taktiež prítomným Bélom Bugárom slávnostne prestrihávala páska pri otvorení podniku, obchodné imanie firmy činilo viac ako 10 miliónov eur. Ako výroba postupne naberala obrátky, so spokojnosťou majiteľov pribúdali aj investície do výrobných kapacít a priamo úmerne narastal aj obrat. Dnes na slovenský podnik pripadá asi 30 % konsolidovaného obratu spoločnosti a naše ročné tržby oscilujú v intervale 18 až 19 miliónov eur. Ku koncu roku 2016 sa aktíva firmy blížili k sume 29 miliónov eur a vlastný kapitál dosiahol 23 miliónov eur pri celkovej zadlženosti 20 %. Nemusíte byť ekonóm, aby ste usúdili, že FERPLAST je zdravá a kapitálovo silná firma. Celá Skupina má viac ako tisíc zamestnancov, z čoho u nás zamestnávame asi 240 ľudí.

Na akú oblasť výroby sa zameriavate v Nesvadoch a akými technológiami disponujete?

Výrobu delíme na dve časti, ktoré v taliančine nazývame Ferro (železo) a Plastica (plasty). V prvej časti sa vyrába mnoho druhov a veľkostí klietok pre vtáky a hlodavce. Celý výrobný proces začína navezením suroviny v podobe železného drôtu, ktorý následne upravujeme na potrebné hrúbky. Drôt potom zvárame bodovým zváraním, čím sa vytvorí sieťka (polotovar). Železné časti sa zmontujú a vznikajú klietky. Ďalšou operáciou je farbenie práškovaním. V nasledujúcej fáze sa kovová klietka spája s plastovou časťou, čím vzniká finálny produkt. Na záver nastupuje baliaca linka, uskladnenie a následná expedícia. V druhom segmente (Plastica) máme momentálne k dispozícii 20 lisov rôznych veľkostí, ku ktorým v dohľadnej dobe pribudnú 2 či 3 ďalšie. Pomocou nich a prostredníctvom technológie vstrekovania vyrábame plastové časti klietok, ale aj plastové prepravky, mačacie toalety a mnohé iné.

Bez inovácií a modernizácie nie je možné napredovať. Neuvažujete o ďalšej expanzii na Slovensku?

FERPLAST sa ako popredný výrobca pýši obrovskými investíciami do vývoja nových produktov. Momentálne máme aktívnych viac ako 100 patentov, ktoré boli vyvinuté našimi vývojármi v našich laboratóriách, v spolupráci s talianskymi univerzitami a chovateľmi. Na Slovensku pred pár rokmi prebehla najväčšia investícia v hodnote až do výšky jedného milióna eur. V rámci nej sa prepojili naše dve existujúce výrobné haly pre Ferro a Plastica. Novou halou sa tieto dve výroby spojili do jedného celku. Kapacita sa týmto spôsobom zvýšila o niekoľko tisíc metrov štvorcových a nainštalovala sa tu nová baliaca linka. Každý rok sa takisto pravidelne obmieňajú stroje podľa potreby. Vlani sme dostali dva nové lisy na plasty s najväčšou kapacitou. Momentálne prebieha investícia v hodnote niekoľko stotisíc eur so zámerom ďalšieho rozšírenia haly pre skladovanie surového materiálu. Takže firma sa postupne krok za krokom rozrastá a inovuje.

Dlhodobo sa plánuje premiestnenie výrobných liniek pre akvaristiku na Slovensko. Je to technicky náročný proces, ktorý si vyžaduje starostlivé plánovanie a potrebný čas. Taktiež sa uvažuje aj o presune centrálneho skladu. Okrem ekonomických dôvodov tu zohráva veľkú úlohu aj výborná geografická poloha našej krajiny v rámci Európy. V okolí súčasného závodu vlastníme dostatok pozemkov, ktoré je na tento účel možné využiť. Kedy dôjde k realizácii týchto plánov však záleží od rozhodnutia vedenia spoločnosti a od vývoja situácie na trhu.

Podnikáte v zaujímavom a pre mnohých milovníkov zvierat aj atraktívnom odvetví. Ako by ste zhodnotili slovenský trh v porovnaní so zahraničím a jeho potenciál do budúcnosti?

Ako sa jednotlivým ekonomikám na Slovensku, v Česku a Maďarsku darí, hlavne v posledných rokoch po zotavení z krízy, tak je citeľný výrazný nárast záujmu o toto odvetvie. Ľudia tak môžu čoraz viac míňať financie aj na domácich miláčikov. Najviac rozvinutý z týchto troch trhov, ktoré pokrývame, je Česká republika. Tam sú aj obchodné reťazce najsilnejšie a majú aj najviac kamenných predajní. Odzrkadľuje sa to aj v našich číslach, ktoré v Čechách dosahujeme dvojnásobne väčšie ako na Slovensku, a u našich západných susedov je aj najväčší potenciál rastu do budúcnosti. Maďarsko je niekde medzi týmito dvoma krajinami. Ich trh je, samozrejme, kapacitne väčší ako ten na Slovensku.

Našimi najväčšími obchodnými partnermi sú špecializované obchodné reťazce chovateľských potrieb. Na Slovensku sú dve relevantné, a to PetCenter a SUPER ZOO, ktoré pôsobia aj v Čechách a sú úplne, resp. majoritne, vlastnené českými majiteľmi. Ako sa formujú a rastú trhy v našej pôsobnosti, rastie s nimi aj naša obchodná pobočka. Môžem skonštatovať, že za posledných 8 rokov sa nám podarilo obrat našej obchodnej filiálky zdvojnásobiť. Samozrejme, ťažko sa budeme porovnávať s krajinami mnohonásobne väčšími čo do počtu obyvateľov ako aj kúpnej sily, napriek tomu sa hrdíme jednou z najhlbších penetrácií trhu čo sa týka tržieb vo vzťahu k celkovému počtu ľudí v našich regiónoch.

Z vášho rozprávania cítiť, že FERPLAST bol od svojho začiatku až doteraz rodinnou firmou. A hoci sa veľká časť výroby presunula do zahraničia, snaží sa stavať na týchto hodnotách aj v súčasnosti. Čím sa rodinná firma odlišuje od tých ostatných?

V Taliansku sa nachádzajú hlavne naše nevýrobné kapacity ako oddelenie vývoja, kvality, riaditeľstvo, marketing, nákup a hlavné obchodné oddelenie. Z výroby tu zostala len tá časť, ktorá je automatizovaná do najväčšej možnej miery – výroba akvárií a terárií, ďalej asi polovica kapacít plastovej výroby, a najmä sa v Taliansku stále nachádza už spomínaný centrály sklad. Nedá sa opomenúť rodinný a sociálny prístup vedenia spoločnosti. Majiteľ na oslave založenia spoločnosti vo svojom príhovore zdôraznil, že za vznik tejto firmy vďačí všetkým lokálnym zamestnancom, pričom niektorí z nich pracujú v podniku od jeho založenia až dodnes. To cíti ako morálny dlh a záväzok, a preto sľúbil, že nikdy nepresťahuje celú spoločnosť do zahraničia, ale vždy bude určitá časť zachovaná aj v Taliansku. Je teda zjavné, že pri strategických rozhodnutiach sa firma neriadni striktne ekonomickými pohnútkami, ale vo veľmi vysokej miere zohrávajú dôležitú rolu aj sociálne a emocionálne aspekty.

FERPLAST je rodinnou spoločnosťou, a to sa výrazne podpisuje aj na štýle riadenia, z čoho vyplýva priamy kontakt zamestnancov s majiteľmi. Takže ide o celkom iný koncept vedenia, ako je to u mnohých iných nadnárodných spoločností. Majitelia si tiež veľmi zakladajú na lojalite k firme a k pozitívnemu vzťahu k nej. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ak si raz človek svojou oddanosťou získa dôveru, tak má budúcnosť vo firme istú. Nie je výnimkou, že na riadiacich pozíciách ľudia zotrvajú aj 25 rokov, čo sa v dnešnej turbulentnej dobe príliš často nevidí.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...