1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov

Fakultna nemocnica Zilina 17Jedinečné lekárske zákroky prinášajú prestíž

Prešovská nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov najväčšieho regiónu Slovenska. Funguje od roku 1935 a jej meno sa spája s významným prešovským lekárom Jánom Adamom Raymanom. Tento infekcionista a imunológ vykonal v roku 1720 na vlastnej dcére očkovanie proti pravým kiahňam.

Vmasíroval jej hnis z kiahničky jej chorého brata do kožného rezu na ramene. Očkovanie pritom v nasledujúcich rokoch s úspechom opakoval na viacerých pacientoch. Preto nie je žiadnym prekvapením, že od roku 1997 nesie meno práve tohto priekopníka aj nemocnica v treťom najväčšom meste na Slovensku.

V súčasnosti má nemocnica vyše 2-tisíc zamestnancov a viac ako 1200 lôžok. Poskytuje široké spektrum zdravotníckych výkonov hradených z verejného zdravotného poistenia aj služby nad jeho rámec. V priemere eviduje prešovská nemocnica 46-tisíc hospitalizácií, 12-tisíc operačných zákrokov a takmer 350-tisíc ambulantných výkonov. V roku 2015 oslávila 80. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti vydala aj publikáciu s názvom Osemdesiate výročie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana Prešov. 80 rokov pre život (1935 – 2015).

Významné míľniky, ktoré posunuli nemocnicu dopredu

Za jeden z najvýznamnejších okamihov v novodobej histórii fakultnej nemocnice v Prešove možno považovať rok 2013, s ktorým sa spája otvorenie Internistického monobloku. Uvoľnili sa tak pôvodné priestory, čím sa vytvoril väčší priestor pre ďalšie oddelenia. Rekonštrukciou prešiel celý exteriér areálu nemocnice a okrem skultúrnenia prostredia došlo aj k rozšíreniu parkovacích miest. Riaditeľ FNsP MUDr. Radoslav Čuha, MBA, MPH, vysvetlil, že internistický pavilón je spojený s chirurgickým monoblokom, čo je veľkou výhodou v prípade presunu pacientov, predovšetkým v akútnych stavoch, a rovnako aj zdravotníckeho personálu. „Je tu 195 lôžok troch odborov – neurológia, interné a kardiológia, aj s kompletným diagnostickým zázemím,“ spresnil riaditeľ.

Budova zahŕňa jedno podzemné a sedem nadzemných podlaží s ambulantným komplementom. Sú v nej sústredené príbuzné akútne nechirurgické medicínske odbory. Ambulantný trakt na prvom podlaží pozostáva z interných, neurologických a kardiologických ambulancií, ako aj z ambulancie internistického urgentného príjmu, vrátane RTG a USG pracovísk. Ďalšie podlažia patria lôžkovým jednotkám oddelení neurológia, anesteziológia a intenzívna medicína, kardiológia a interné, vrátane špe-cia-lizovaných JIS.

Už skôr bol zrekonštruovaný urgentný príjem v chirurgickom monobloku, vďaka čomu vznikol komplex traumatologických a chirurgických ambulancií s gastroenterologickým a endoskopickým pracoviskom. V nemocnici pribudol druhý aj viaczdrojový lineárny urýchľovač. V nových priestoroch začalo kardiocentrum realizovať intervenčný program pre pacientov 7 dní v týždni, 24 hodín denne. Pre pracovisko RTG pribudol najmodernejší angiograf, kde sa uskutočňujú tie najkomplikovanejšie intervencie na veľkých cievach. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie II. bolo obohatené o pooperačnú JIS, a to za podpory nadácie Silvie Gašparovičovej, bývalej prvej dámy SR.

Operačný zákrok z Prešova sledovali účastníci kongresu

Na prelome marca a apríla sa v Tatrách stretli gynekológovia zo Slovenska aj zahraničia. Hlavnou témou kongresu bola súčasnosť aj budúcnosť konvenčnej laparoskopie. Viac ako 150 účastníkov podujatia malo možnosť sledovať online operáciu na odstránenie nádoru tela maternice. Chirurgický zákrok prebiehal v prešovskej fakultnej nemocnici na gynekologicko-pôrodníckom oddelení pod vedením docenta Tibora Bielika z Banskej Bystrice. Endoskopisti predviedli operačný zákrok európskeho formátu, ktorý sa doteraz uskutočnil na Slovensku len pod Urpínom. Cieľom onkologickej laparoskopickej operácie bolo cielene odstrániť lymfatické uzliny, ktoré boli sfarbené fluorescenčným tkanivom. Keďže celý zákrok prenášali pomocou techniky priamo do kongresových priestorov v Tatrách, prítomní mohli s operatérmi aktívne diskutovať.

Od júna 2012 pritom gynekológovia Fakultnej nemocnice J. A. Reimana Prešov používajú pri laparoskopických zákrokoch revolučný prístroj. Ide o najmodernejší prístroj Einstein Vision, ktorý pochádza z továrne nemeckého koncernu B. Braun. Unikátna novinka poskytuje lekárom reálny 3D pohľad pri operačnom zákroku. Operatér tak môže vďaka zariadeniu vnímať hĺbku operačného poľa a predovšetkým vidieť oveľa viac detailov. Priestorové videnie a vysoké rozlíšenie Full HD monitoru napomáha lekárovi rozpoznať, správne uchopiť a presne separovať aj veľmi jemné tkanivá a krehké štruktúry. „Výhodou tohto prístroja je perfektný prehľad a orientácia v operačnom poli. Prístroj poskytuje úplnú istotu v pohybe nástrojov a znižuje tak riziko komplikácií. Je vhodný hlavne pre delikátne a technicky najnáročnejšie operácie,“ povedal vtedy prednosta Kliniky gynekológie a pôrodníctva MUDr. Jozef Adam, PhD. Vďaka integrovanému záznamovému zariadeniu je navyše možné nahrávať aj fotografie a videosúbory v dvojrozmernom zobrazení s vysokým rozlíšením. Na celý priebeh operácie sa teda dá spätne pozrieť.

Prešovské Hniezdo záchrany

Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove sa môže popýšiť aj tým, že je jedným z 20 zariadení, ktoré poskytujú zázemie pre nechcených novorodencov. Už 17. decembra 2004 tu otvorili tzv. Hniezdo záchrany, verejne prístupný inkubátor, kde je možné anonymne odložiť nechcené dieťa do 6 týždňov od narodenia. „Žena, ktorá nechcene otehotnie a svoje tehotenstvo zúfalo tají pred celým okolím, a potom utajene porodí, stojí zrazu pred poznaním, že ju dieťa prezradí. Odmieta ho a v strese nevidí východisko. V takej situácii sa môže uchýliť k tomu najhoršiemu – pripraví dieťa o život. Ak žena bude vedieť, že je tu šanca „utajiť“ svoju hanbu, zostať neodhalená, beztrestná a pritom nechať dieťa žiť, určite si radšej vyberie takéto riešenie,“ povedal na prvej tlačovej konferencii vtedy ešte iniciatívy Šanca pre nechcených jej spoluzakladateľ MUDr. Vladimír Cupaník.

Opodstatnenosť Hniezd záchrany sa ukázala už v krátkom čase. Prvé nechcené dieťa sa totiž podarilo zachrániť práve v prešovskej nemocnici a odvtedy sa k nemu pridali ešte ďalší štyria novorodenci. Hniezdo záchrany v Prešove sa nachádza v pavilóne starej pôrodnice, na prízemí, niekoľko krokov od hlavného vchodu na Oddelenie neonatológie I. Prístup k nemu je jednoduchý. Žena, ktorá sa z akýchkoľvek príčin rozhodne vzdať svojho potomka, zdvihne roletu a novorodenca položí do vyhriateho inkubátora fungujúceho 24 hodín denne. Po uložení dieťaťa signalizačné zariadenie avizuje jeho prítomnosť po piatich minútach. To znamená, že do desiatich minút od uloženia sa dieťa nachádza v bezpečí novorodeneckého oddelenia.

Veľké hodnotenie nemocníc

Vlani v novembri uverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (I-NEKO) hodnotenia slovenských nemocníc. Ocenené nemocnice museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Museli pri nich získať sumárne najvyšší počet bodov. INEKO posudzoval obdobie rokov 2012 až 2015, pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižovala. Inštitút pritom porovnával nemocnice v štyroch hlavných oblastiach, a to spokojnosť pacientov, kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti, hospodárenie a transparentnosť.

Hodnotená bola aj Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov. V príslušnom rebríčku 11 hodnotených štátnych univerzitných a fakultných nemocníc sa umiestnila na 6. mieste s ratingom 42,8 bodu. Spokojnosť pacientov bola v nemocnici v Prešove hodnotená ratingom 23. V skupine ukazovateľov Kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti získala prešovská nemocnica rating 58. V skupine ukazovateľov Hospodárenie 23 a Transparentnosť 63. Nemocnica sa chce pritom do budúcnosti sústrediť najmä na zlepšenie daných ukazovateľov a orientovať sa na pacientov, aby boli s jej službami maximálne spokojní.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...