1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Envien Group

ENVIEN GROUP 17Technológia výroby bioetanolu zo slamy zviditeľní Slovensko

Biznis s biopalivami do nemalej miery závisí od vývoja európskych a svetových komoditných trhov, ktoré je objektívne ťažké až nemožné ovplyvniť. Pre skupinu Envien Group, ktorá v tomto odvetví dlhodobo pôsobí, bol rok 2016 jedným z najúspešnejších rokov v jej histórii, pričom jej tržby rástli.

Dokázali vyrobiť viac než 200-tisíc m3 bioetanolu a takmer 270-tisíc ton biodieslu. Konsolidované tržby dosiahli viac než 400 miliónov eur a firmy skupiny spolu ku koncu roka dávali prácu 436 zamestnancom. Personálne sa v priebehu roka výraznejšie posilňovali hlavne v oblasti výskumu a vývoja, kde vytvorili celú novú „research and development“ divíziu. Viac nám o aktuálnom dianí v skupine Envien Group prezradil jej generálny riaditeľ Matej Sabol.

Aká je vaša vízia, či konkrétne ciele na rok 2017 a do ďalšej budúcnosti?

Našou kľúčovou víziou je neustále sa zlepšovať, rásť a hľadať nové spôsoby ako zostať na špici konkurencieschopnosti v oblasti výroby biopalív v Európe. Samozrejme, táto vízia je zhmotnená v konkrétnych cieľoch a rozvojových projektoch, na ktorých momentálne pracujeme. Viaceré veľké investície sú v poslednej fáze prípravy. Najväčšou investíciou je projekt výstavby závodu na výrobu druhogeneračného bioetanolu zo slamy, čo je veľmi inovatívna technológia. Zároveň riešime niekoľko ďalších investícií v rádoch desiatok miliónov eur. Niektoré sa týkajú úplne nových výrob, iné nám umožnia získať viac hodnoty z vedľajších produktov z existujúcich fabrík.

Záber Envien Group je širší, ale vaším hlavným produktom sú biopalivá. Čo bude znamenať nová schválená legislatíva o obnoviteľných zdrojoch energie v praxi pre biopalivárov, pre sektor dopravy a pre agrosektor?

Nová legislatíva má ambíciu výrazne urýchliť nástup druhej generácie biopalív, pričom zachováva mandát aj pre tie prvogeneračné, čo je pre nás výrobcov a investorov kľúčové. Prvogeneračné biopalivá, ktoré sa v Európe vyrábajú v súčasnosti, ako surovinu používajú rastlinné oleje pri výrobe biodieslu a obilniny pri výrobe bioetanolu. Európska únia si dala za cieľ postupne znižovať využívanie potravinárskych surovín na výrobu biopalív, preto sa na úrovni EÚ, ako aj v samotných členských štátoch zavádzajú záväzné mandáty na primiešavanie druhogeneračných, alebo „pokročilých“ biopalív. Hlavný rozdiel spočíva v surovine na ich výrobu – vždy musí ísť o odpad alebo zvyšok. Zámer EÚ je síce pochopiteľný, avšak my dlhodobo upozorňujeme, že nie je možné nahradiť klasické biopalivá tými pokročilými „cez noc“. Dodnes sú totiž jedinou zmysluplnou alternatívou na znižovanie emisií skleníkových plynov v doprave. Všetky ďalšie technológie fungujú zatiaľ iba v laboratórnych podmienkach a príspevok elektromobility, o ktorej sa v poslednom čase tak veľa hovorí, bude ešte mnoho rokov len veľmi malý aj napriek obrovskej podpore zo strany vlád a EÚ.

Prínosom biopalivárov je aj ich silná synergia s poľnohospodármi. Pre ľudí v agrosektore predstavujú biopalivá stabilitu a istotu odbytu pre ich produkciu. Aj po zavedení novej legislatívy by sa na tom nemalo nič meniť, aby nenastali žiadne škody.

Vaša spoločnosť avizovala zámer vybudovať v Leopoldove závod na výrobu biopalív druhej generácie. Môžete nám bližšie predstaviť túto technológiu i samotný projekt a jeho parametre? Aké sú vaše ambície v tejto oblasti?

V Leopoldove vyrastie jeden z prvých priemyselných závodov na výrobu druhogeneračného bioetanolu v Európe. Najmodernejšie svetové technológie a ekologická, takmer bezodpadová výroba biopaliva zo slamy zviditeľnia Slovensko aj za hranicami Európy. Pri výrobe biopaliva z celulózy vznikne vedľajší produkt lignín, ktorý poslúži ako palivo, ktoré v našich existujúcich prevádzkach úplne nahradí plyn a palivá z fosílnych zdrojov teplom a elektrinou z tohto obnoviteľného zdroja. Vďaka náhrade fosílnych zdrojov bude prvogeneračné aj pokročilé biopalivo „zelenšie“. Sme presvedčení, že projekt prinesie prospech ako farmárom – dodávateľom surovín, tak aj regiónu, kde domáca investícia vytvorí vyše 100 pracovných miest a poskytne príležitosť pre uplatnenie vysokoškolsky vzdelaných ľudí. V neposlednom rade to bude mať priaznivý dopad na obyvateľov Slovenska vďaka redukcii škodlivých emisií.

Kedy by mal byť tento projekt zrealizovaný a o akú veľkú investíciu ide?

Naším cieľom je spustiť skúšobnú prevádzku na konci roka 2019 s tým, že od roku 2020 už chceme regulárne dodávať celulózové biopalivo na trh. Celková investícia skupiny Envien Group sa pohybuje na úrovni 180 miliónov eur.

Pri tejto technológii sa počíta s využitím slamy, ktorej by sa malo spotrebovať približne 300-tisíc ton. Budú slovenskí poľnohospodári dostatočne motivovaní a schopní vyprodukovať a dodať potrebné množstvo?

Slama je vlastne zvyškový materiál, ktorý vzniká po zbere plodín na poli. Zo spomínaných 300-tisíc ton slamy vyrobíme 50-tisíc ton celulózového biopaliva ročne. Výpočty, ktoré sme urobili priamo u potenciálnych dodávateľov na poli ukazujú, že po odrátaní využitia slamy na výživu pôdy a iné účely, ostáva stále okolo milióna ton nevyužitej slamy. A z toho milióna ton my potrebujeme len 300-tisíc. O dodávky slamy sa preto neobávame a poľnohospodárov to nebude stáť vôbec nič navyše. Naopak, pomôžeme im vylepšiť ich ekonomiku pri rastlinnej výrobe.

Envien Group už dávnejšie zacielila svoj vývoj na druhogeneračné biopalivá. V čom je ich prínos pre spoločnosť a pre životné prostredie?

Odpoviem krátkym porovnaním: kým emisná stopa nami vyrábaného bioetanolu je momentálne o 60 až 70 % nižšia než emisná stopa fosílneho benzínu, emisná stopa druhogeneračného bioetanolu zo slamy je ešte nižšia, o viac než 90 % oproti benzínu. Hovoríme o emisiách skleníkových plynov pri zohľadnení celého životného cyklu paliva, takpovediac od poľa po nádrž. Prínosom je jednoznačné znižovanie škodlivých emisií v doprave, ktorá ovplyvňuje životné prostredie, a tým aj kvalitu nášho života.

Výroba biopalív z potravinárskych surovín podlieha často značnej kritike. Ako odhadujete ďalší vývoj prvogeneračných biopalív z poľnohospodárskych komodít?

Ako som uviedol už skôr, sme presvedčení, že prvogeneračné biopalivá majú pred sebou ešte dlhú budúcnosť, keďže sa jedná o zavedené technológie, ktoré momentálne predstavujú najzmysluplnejší spôsob, ako znižovať emisie skleníkových plynov v doprave. Potvrdzuje to aj aktuálny vývoj v biopalivovej legislatíve EÚ, ktorá predpokladá ich primiešavanie do roku 2030 na takmer rovnakej úrovni ako v súčasnosti. Trajektória nárastu ich primiešavania do pohonných hmôt sa postupne spomaľuje, ale do roku 2020 stále môžu tvoriť až 7-% podiel v palive.

Medzi aktuálne témy určite patrí elektromobilita, ktorej mnohí predpovedajú veľkú budúcnosť. Cítite, že by elektrický pohon mohol byť v dohľadnej dobe konkurenciou tradičným palivám?

Nebránime sa žiadnej alternatívnej forme mobility, ktorá pomôže znížiť emisie skleníkových plynov v doprave, avšak ani „trendy“ elektromobilita nás nezbaví závislosti od fosílnych zdrojov. Veľký podiel elektriny vyrobenej v EÚ stále pochádza z uhlia či zemného plynu, čiže z fosílnych zdrojov. Obnoviteľné zdroje tvoria len menšiu časť výroby elektrickej energie. Ďalší problém predstavuje environmentálne extrémne zaťažujúca výroba Li-ion batériových článkov, ktoré poháňajú elektromobily. Ak sa zavedie férová povinnosť pre všetky typy automobilov počítať emisnú stopu v celom životnom cykle od výroby až po použitie na cestách a následnú recykláciu, v mnohých krajinách môžu byť elektromobily väčšou záťažou pre životné prostredie než autá jazdiace na fosílne palivá.

Kam budú smerovať vaše ďalšie významnejšie investície?

Okrem spomínaných investícií, ktoré plánujeme realizovať na Slovensku a v Maďarsku, perspektívne rátame aj s tým, že prekročíme hranice EÚ. Už nejaký čas rokujeme o možných investíciách do nových fabrík v štátoch Latinskej Ameriky. Momentálne však nechcem predbiehať a viac poviem snáď na budúci rok.


ENVIEN Group, slovenský holding so sídlom v Leopoldove, je jedným z najväčších výrobcov biopalív v Európe. Biopalivá sa povinne primiešavajú do motorových palív, čo znižuje objem emisií skleníkových plynov, a zároveň znižuje závislosť na dovoze ropy z tretích krajín. ENVIEN Group začal s výrobou biopalív v roku 2007, odvtedy skupina kontinuálne rástla. V súčasnosti prevádzkuje tri závody na výrobu biodieslu (Meroco na Slovensku, Rossi Biofuel v Maďarsku a Biodizel Vukovar v Chorvátsku), dva závody na výrobu bioetanolu (Enviral na Slovensku a Ethanol Energy v Česku), leopoldovskú lisovňu repkového oleja Poľnoservis, veľkého obchodníka s poľnohospodárskymi komoditami Enagro a logistickú spoločnosť RT Logistic. Holding má stovky obchodných partnerov, predovšetkým v petrochemickom a rafinérskom priemysle, a v sektore poľnohospodárstva, kde je jedným z najväčších spotrebiteľov kukurice a najväčším spotrebiteľom repky olejnej na Slovensku.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...