1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ENVIEN GROUP

Envien 15Pracujeme na čoraz ekologickejších biopalivách

Skupina Envien Group vznikla oficiálne len v júli tohto roka. Letnú sezónu využili etablovaní výrobcovia biopalív na svoje posilnenie pozície na trhu. Pôsobenie na trhu ako jedna skupina vytvára lepší a efektívnejší priestor na rozšírenie aktivít, zastrešenie medzinárodnej pôsobnosti a lepšiu pripravenosť na reformu biopalivovej politiky Európskej únie.

S tým súvisí nielen rozvoj, ale aj kvalitatívne vylepšenie biopalív, ktoré ešte viac znižujú ekologickú záťaž.

Cieľ: patriť k lídrom v európskom priestore

Spoločnosti pôsobiace od júla 2015 pod značkou Envien Group sú na trhu aktívne už niekoľko rokov. Zjednotiť ich pod jednu značku bolo logickým a dlhodobým plánom. „Prvá firma, ktorú sme založili v roku 2005, bola Enviral, a k nej pribúdali ďalšie firmy, ktoré sme riadili centrálne. Envien Group pod jednu strechu poňal Slovensko, Česko, Maďarsko a Chorvátsko v podobe spoločností Enviral, Meroco, Enagro, Poľnoservis, Rossi Biofuels, Biodiesel Vukovar, Envien Magyarország, Ethanol Energy Vrdy a RT Logistic,“ hovorí generálny riaditeľ Envien Group Mgr. Peter Kostík.

Na činnosti jednotlivých výrobcov sa prakticky nič nemení. Firmy ostávajú fungovať pod svojimi menami, no cieľom je vytvoriť čo najefektívnejšie riadenie jednotlivých závodov a využitie synergie a maximalizácie návratnosti kapitálu. „Vytvorením Envien Group chceme posilňovať postavenie lídra vo výrobe biopalív na poli strednej Európy a pokiaľ to bude možné, chceme vylepšiť aj postavenie v celoeurópskom priestore. Plánujeme sa presadiť na pozícii silného hráča v oblasti výroby a obchodu s biopalivami,“ dopĺňa Kostík poslanie skupiny.

Na hodnotenie je síce ešte skoro, no keďže rebranding bol len akousi kozmetickou úpravou, synergický efekt spojenia sa už prejavoval pozitívne na hospodárení závodov aj počas uplynulých mesiacov. „Príprava na prechod k efektívnejšiemu riadeniu nám umožnila scentralizovať systém predaja, nákupu, servisných a obslužných činností. Proces priniesol prvé pozitívne efekty v oblasti úspory nákladov aj zefektívnenia činnosti. Pritom sa nebavíme len o Slovensku, ale aj o zahraničí,“ upresňuje Peter Kostík.

Európske závery dávajú priestor rastu biopalív

Už tri roky na pôde Európskej únie prebiehajú diskusie o reforme biopalivovej politiky. Tento čas bol obdobím neistoty, no dnes je už viac-menej jasná kontúra, akou sa bude budúcnosť uberať. Biopalivová legislatíva sa mení na poli EÚ a následne sa premietne aj do národných zákonov. „Revíziu smerníc vnímame ako mierne rozpačitú. Dôvodom je jej dlhá príprava, čo spôsobovalo neistotu. Kľúčové body zároveň nechala Európska únia na národné parlamenty, čo môže byť problematické. V zásade však revízia znamená ďalší rozvoj biopalív a ich primiešavania do fosílnych palív, čím sa vytvára priestor pre rast,“ hovorí Kostík. Plánovaný 10-% podiel biopalív v pohonných hmotách by sa mal oproti súčasným 5 % dosiahnuť už v roku 2020. Tradičné biopalivá na báze cukornatých a olejnatých plodín, teda klasických biopalív prvej generácie, majú tvoriť 7 % s tým, že zostávajúce 3 % sa budú deliť medzi biopalivá druhej generácie a elektrinu v doprave. Pokročilé biopalivá sú však aj podľa Petra Kostíka stále v štádiu vývoja a potrebujú dlhé obdobie výskumu, aby komerčne nahradili prvogeneračné biopalivá. Práve preto, že Envien Group veľa investuje aj do vývoja, sa ich pozícia na trhoch z roka na rok upevňuje. Jasnejšiu koncepciu vo výrobe druhogeneračných biopalív v Envien Group prinesú už nasledujúce mesiace.

Druhogeneračné palivá v neustálom vývoji

Po revízii európskej legislatívy možno hovoriť o priestore na rast Envien Group ešte stále aj v oblasti prvogeneračných biopalív, keďže ich podiel v palivách má vzrásť o 40 %. „S tým súvisí budovanie ďalších výrobných kapacít, rast aj investície. Túto príležitosť chceme využiť,“ konštatuje Kostík. Zaujímavým priestorom pre rozvoj je okrem tradičnej suroviny aj využitie použitých kuchynských olejov z domácností. V skupine spracujú 30 - 40-tisíc ton kuchynských olejov a objem chcú ešte zvyšovať. S tým súvisí plánované prebudovanie a rozširovanie kapacít na spracovanie odpadovej suroviny na biopalivá, ktoré má Envien Group na zreteli.

Ani v oblasti druhogeneračných palív neťahá Envien Group za kratší koniec. Najzmysluplnejšou výrobou je celulózový lieh, v rámci ktorého skupina pracuje na viacerých variantoch. Najbližšie mesiace rozhodnú o smere a príležitostiach rozvoja tohto segmentu pre celú spoločnosť. Pravidelný rozvoj je totiž základom na ceste k postaveniu európskeho lídra.
Uvedomuje si to aj Envien Group, a preto v poslednom období investovali do budovania ďalších skladových kapacít, aj do efektívneho čistenia a sušenia poľnohospodárskych komodít. V rámci zefektívnenia výroby putovali investície do kogeneračných jednotiek. Pracuje sa na zvyšovaní kvality a pridanej hodnoty vedľajších produktov, ktoré vznikajú pri výrobe biopalív a končia v segmente živočíšnej výroby.

Poľnohospodárskych surovín je dostatok

Nárast výroby a produkcie je spojený aj s nárastom požiadaviek na objem surovín. Envien Group sa výpadku nebojí, na produkciu biopalív využíva surovinu od stabilných dodávateľov primárne z centrálnej Európy. „Poľnohospodárske komodity nakupujeme ročne približne v objeme 700-tisíc ton. Až 85 % agrokomodít nakupuje Envien Group od slovenských farmárov a obchodných spoločností. Súčasťou zabezpečenia stability dodávok je aj vybudovanie istej formy predfinancovania pre samotných dodávateľov. „Ide o systém zabezpečovania vstupov vo forme osív, hnojív a pohonných hmôt, a následne dodávanie vedľajších produktov ako je krmivo DDGS, repkové šroty alebo glycerín naspäť do agro segmentu,“ hovorí o dobrých vzťahoch s dodávateľmi a ich podpore Kostík. Dodáva, že vďaka vybudovaným skladovým kapacitám v priestoroch Leopoldova, ktoré uskladnia približne 170-tisíc ton poľnohospodárskych komodít, majú dosť priestoru aj na dostatočné zabezpečenie zásob.

Poľnohospodárske plodiny však nie sú jediným zdrojom vstupných surovín. Biodiesel sa v rámci Envien Group vyrába z rastlinných olejov a zo spomínaných použitých kuchynských olejov. Zber použitého oleja z domácností vo väčšom meradle rozbiehajú v októbri v spolupráci s čerpacími stanicami spoločnosti Slovnaft. Časť poľnohospodárskej suroviny zabezpečuje spoločnosť Poľnoservis, časť skupina preberá od osvedčených dodávateľov, ktorí prechádzajú procesom overenia, aby bola 100-% serióznosť obchodného partnera. „Preferujeme nákup od veľkých európskych lisovní, teda prvotných producentov, pred obchodnými spoločnosťami. Poľnohospodárske suroviny nakupujeme najmä zo slovenského regiónu a regiónu strednej Európy,“ hovorí Peter Kostík. Tým podporujú nielen región, ale aj samotných výrobcov, na úkor obchodných skupín, ktoré na obchodovaní s plodinami často len vytvárajú zisk.
Zvýšenie kvality sa prejaví v ekológii

Skupina Envien Group od samotného začiatku buduje vzťahy s rafinériami v Európe, čo zabezpečilo, že dnes dodávajú produkciu biopalív do všetkých krajín strednej aj západnej Európy. Dodávky alternatívnych palív prebiehajú transparentne, predovšetkým prostredníctvom tendrov, kde sa Envien Group stretáva s konkurenčnými hráčmi z celého európskeho priestoru. Fungujú efektívne nielen v regióne krajín, kde sú aktívni, ale aj v celoeurópskom meradle. Vďaka úspechom a kvalite svojich produktov sú výrobné kapacity Envien Group využívané takmer na maximum. Cieľom bude v nasledujúcich mesiacoch pozvoľný nárast produkcie, a zároveň s ním aj zvyšovanie kvalitatívnych vlastností vyrábaných biopalív. „Kvalitu v tomto smere chápeme ako zlepšovanie emisných hodnôt produktov, čo zjednodušene znamená produkciu biopalív s čoraz lepšou emisnou bilanciou, a tým menší objem skleníkových plynov v porovnaní s fosílnymi palivami,“ hovorí Peter Kostík.

Okrem vízie produkovať efektívnejšie biopalivá patrí medzi priority aj aktívna príprava na rok 2020, či skôr na obdobie po roku 2020, kedy biopalivá získajú ešte pevnejšie miesto v odvetví dopravy. Biopalivá prinášajú pozitívny efekt pri znižovaní emisií skleníkových plynov v doprave a prispievajú k ochrane klímy. Envien Group preto nie je len producentom, ale aj významným elementom napomáhajúcim ekologickejšej mobilite obyvateľov Európy.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...