1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Enics Slovakia, s.r.o.

enics 18Dobrá firemná kultúra je viac ako 13. plat

Medzinárodná skupina Enics patrí medzi popredné spoločnosti zaoberajúce sa elektronickými výrobnými službami v oblasti priemyslu, a to najmä produkciou elektronických plošných spojov a modulov. Tieto technicky náročné aplikácie sú určené pre široké spektrum priemyselných zariadení. Používajú sa napríklad do riadiacich systémov železníc, pri výrobe výťahov či zdravotníckej techniky.

Spoločnosť poskytuje konečné riešenia pozostávajúce z vyhotovenia návrhu, predstavenia produktu, výroby, dodávateľského manažmentu a popredajných služieb počas celej životnosti produktu.

Materská spoločnosť Enics, do ktorej patrí aj závod v Novej Dubnici, bola založená v roku 2004, ale jej korene siahajú až do 60. rokov minulého storočia. Hlavné sídlo spoločnosti sa nachádza vo Švajčiarsku a desiatka jej závodov je rozmiestnená v Európe a Ázii. Okrem Slovenska sú výrobné závody Enics situované vo Švajčiarsku, Švédsku, Fínsku, Estónsku a Číne. V súčasnosti prebieha ukončenie výroby v Malmö, v jednom z dvojice švédskych závodov. Časť jeho aktivít by mal prevziať práve slovenský podnik.

Enics je jedným z najväčších EMS (Electronics manufacturing services) priemyselných výrobcov, vlani získal akvizíciou spoločnosť PKC Elektronics a jej dva závody vo Fínsku a Číne. Ako EMS spoločnosť sa prioritne nevenuje vlastnému vývoju výrobkov, ale svoje služby poskytuje pre veľkých hráčov na trhu, pre ktorých vyrába produkty zodpovedajúce ich vlastnému dizajnu. Kým celkové tržby skupiny v roku 2004 predstavovali 128 miliónov eur, postupne rástli a jej aktuálnych 3500 zamestnancov dokázalo za minulý rok vygenerovať predaj v objeme 543 miliónov eur.

10 rokov na Slovensku

Enics Slovakia, s.r.o., pôsobí na Slovensku viac ako 10 rokov. Vlani v októbri si pripomenula významné jubileum spustenia výroby v Novej Dubnici. V roku 2016 sa spoločnosť dostala zo straty -52 339 eur do zisku 892 530 eur, a tržby jej narástli o 16 % na 78,53 milióna eur. Podľa generálneho manažéra Ing. Miroslava Sagana sa spoločnosti doteraz darilo veľmi dobre, až na jeden rok, keď jej výsledky smerovali nadol z dôvodu straty jedného zo zákazníkov, ktorý sa rozhodol presunúť veľkú časť svojej výroby z Európy do sesterskej spoločnosti Enics v Ázii. „Bol to prvý rok, čo som sa stal generálnym riaditeľom. Nebolo to jednoduché, ale ustáli sme to. Od tej doby rastieme a ekonomické výsledky sú vynikajúce. V tomto roku dokonca očakávame signifikantný rast.“

Výroba spoločnosti Enics sa sústreďuje na industriálny segment. Z toho vyplýva, že kvalita je vyššia a životnosť výrobkov sa stabilne pohybuje na úrovni 10 a viac rokov. Výnimkou nie sú ani zákazníci, u ktorých produkty bez problémov vydržia aj 20 až 30 rokov. Pre nich niektoré závody zo skupiny Enics poskytujú služby pozáručného servisu. Do tejto pozície sa postupne dostáva aj slovenský závod, ale jeho súčasnou hlavnou náplňou zostáva sériová výroba.

Enics Slovakia, s.r.o., osádza dosky plošných spojov komponentmi, ktoré sa dodávajú zákazníkovi alebo sa aj montujú do podoby finálnych výrobkov. Pestrá zmes najvýznamnejších klientov podniká napríklad v oblasti elektrotechniky určenej pre prenosové sústavy, ropný priemysel, chladiarenské aplikácie, predpoveď počasia, vlakové transportné prostriedky, bezpečnostné prvky ako napríklad súčasti priemyselných kamier, eskalátory a mnohé iné. Momentálne v Novej Dubnici vyrába pre viac ako 10 zákazníkov, pričom každý z nich má desiatky až stovky variantov výrobkov. To pre výrobcu znamená obrovskú komplexnosť výroby.

Robotizácia vytvorí nový typ zamestnania

Ročne Enics na Slovensku investuje približne 1,5 milióna eur do rozvoja svojho závodu, nových strojov a technológií. Minulý rok putovalo 100-tisíc eur do zlepšenia pracovného prostredia zamestnancov, konkrétne do klimatizácie jedálne. Najnovšie investície sa týkajú rozšírenia skladovacích priestorov, ktoré sú nevyhnutné z dôvodu očakávaného rastu spoločnosti. Od jedného zo svojich partnerov si Enics prenajal 4500 m2 skladových plôch, čím sa celková výmera výrobných, skladovacích a kancelárskych priestorov dostala na úroveň 16 500 m2.

Financie však smerovali aj do automatizácie výroby. „Kúpili sme a dlho testovali špecializovaný prístroj 3D AOI (3D automatická optická inšpekcia). Toto zariadenie nafotí dosku plošných spojov, ktorá zíde z výrobnej linky, a z fotografie vytvorí veľké množstvo bodov, ktoré následne porovnáva s bodmi v 3D modeli daného výrobku. Odhalí tak nielen to, či sa tam daný komponent nachádza, ale povie viac aj o tom, ako kvalitne je doska spájkovaná,“ približuje nové technológie riaditeľ. Vďaka tomuto systému sa ušetrí práca skúseného človeka, ktorý by inak musel kontrolovať kvalitu pomocou mikroskopu. Nová technológia výrobok vyhodnotí a operátorovi vygeneruje správu len v prípade zistenej nezrovnalosti. Na základe toho operátor daný výrobok skontroluje a vykoná potrebné opatrenia. Stroj síce uľahčí veľmi veľa vecí, ale iba skúsený zamestnanec vie povedať, či je potrebné zastaviť výrobu a čo je potrebné zmeniť.

V Enicse využívajú aj prvé robotické ručné spájkovanie. Neredukuje však žiadnu pracovnú silu, a to ani nie je základným cieľom automatizácie. Podstatný je výsledok, ktorý sa odráža v dosahovanej kvalite. Robot všetky produkty spájkuje rovnakým spôsobom, takže opakovateľnosť výrobného procesu je stopercentná. „Do budúcnosti plánujeme ešte viac zvýšiť podiel automatizácie. Je to mimoriadne dôležité aj z toho dôvodu, že na trhu práce máme málo ľudí. Sme preto nútení rozmýšľať nad tým, ktoré operácie sú s nepridanou hodnotou a tie chceme eliminovať. Tým pádom môžeme vysokokvalifikovaných ľudí presunúť na inú pozíciu, ktorá viac využije ich skúsenosti. Vidím v tom veľkú budúcnosť a predpokladám, že robotizácia k nám dotiahne ďalší typ zamestnania. Robot síce nepýta jesť a ani nepotrebuje sociálne zariadenia, ale potrebuje pravidelnú údržbu a programovanie. V tom vidím príležitosť na zvýšenie kvalifikácie mnohých ľudí na Slovensku,“ myslí si Miroslav Sagan.

Partnerský vzťah k zamestnancom

Spoločnosť Enics pokladá za veľmi dôležitý partnerský prístup, a to nielen k svojim zákazníkom a dodávateľom, ale aj zamestnancom. „Firemná kultúra je viac ako 13. plat.

Chceme byť „Partner of Choice“. Je to obrovská devíza, pretože iba partneri si dokážu vybudovať dôveru. Všetko ostatné sa dá kúpiť – budovy, vybavenie, ale spokojnosť a lojalitu zamestnancov si dokážeme jedine vybudovať. To isté platí aj pre našich zákazníkov a našu dodávateľskú sieť. Snažíme sa rásť spolu s našimi dodávateľmi a nie každých šesť mesiacov vyžmýkať niekoho z ceny a potom ho vymeniť,“ hovorí Miroslav Sagan.

Trenčiansky región je známy vysokou koncentráciou priemyselnej výroby, a preto sa ani spoločnosti Enics nevyhýbajú starosti s nedostatkom pracovnej sily na trhu práce. Navyše, ďalšie spoločnosti už prejavili záujem usadiť sa v tomto regióne s 2,5-% nezamestnanosťou. Generálny riaditeľ tvrdí, že riešiť túto situáciu ľuďmi z tretích krajín nie je rozumným krokom, ale uprednostňuje cestu rastu spolu s ľuďmi, ktorí majú kultúrne zázemie daného kraja. Navyše má tento región bohatú tradíciu v elektrotechnickom odvetví a jeho rozvoju napomáha aj vzmáhajúce sa odborné školstvo, s ktorým Enics spolupracuje aj na poli duálneho vzdelávania. Momentálne v tomto systéme funguje päť študentov, ale záujem zo strany zamestnávateľa je oveľa väčší. Limitujúcim faktorom sú však legislatívne obmedzenia. „Chceme, aby dievčatá aj chlapci postupne prešli výrobným procesom, aby rozumeli elektrotechnike a hlavne, aby nasiakli našimi hodnotami. Tie by sa dali zhrnúť do piatich základných bodov: zákazníci, rešpekt, zodpovednosť, úspech a inovácie. Veľa firiem to hľadá, ale nie každý odolá núkajúcemu sa okamžitému profitu, ktorý uprednostní pred hodnotami. My sa chceme preto držať našej dlhodobej stratégie a byť tak partnerom, ktorého priemysel chce a ktorého si aj vyberie,“ dodáva na záver Miroslav Sagan

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...