1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektroenergetické montáže, a.s.

Elektroenergeticke montaze 15Slovensko čaká masívna obnova vedení

V roku 2003 bola spoločnosťou Stredoslovenská energetika, a.s., založená akciová spoločnosť Elektroenergetické montáže (EEM). Inžinierske, projekčné a montážne pracoviská EEM disponujú vyspelou a kvalifikovanou základňou zamestnancov a kapacitami na poskytovanie služieb podľa požiadaviek zákazníka.

Od spracovania technického zadania a zhotovenia projektovej dokumentácie, cez realizáciu projektovanej technológie, až po komplexnú dodávku stavby na kľúč. Spoločnosť využíva overené moderné technológie a technologické prvky. V priebehu svojej krátkej existencie prešla radom reorganizácií a personálnych zmien, ktoré masívne prebiehali aj počas minulého roka, čo sa odrazilo aj na obrate firmy. Profil spoločnosti však ostáva nezmenený, menia sa akurát priority. Tými najbližšími sú okrem obnovy a výstavby vedení aj orientácia na zahraničné trhy a vyhľadávanie spoľahlivých a kvalitných partnerov.

Staré vedenia postupne „oživujeme“

V súčasnosti možno skonštatovať, že gro vedení na Slovensku, či už prenosových alebo distribučných, je dávno po svojej životnosti. Otázkou teda nie je kedy, ale skôr ako renovovať vedenia naprieč Slovenskom. Túto otázku má EEM prakticky denne na svojom stole. „Obnovu vedení na Slovensku by bolo potrebné realizovať v masívnejšej a širšej miere ako nám dnes umožňujú finančné prostriedky. Napriek tomu je obnova vedení jednou z hlavných činností našej firmy. Pristupujeme k nej rôznymi spôsobmi. Vymieňame, prípadne zosilňujeme kovové konštrukcie. Renovujú a preizolovávajú sa aj samotné fázové vodiče. Práve tieto súčasti prenosovej sústavy najviac pocítili následky času,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Ing. Peter Berčík. Súčasná situácia je výsledkom nedostatočného investovania do permanentnej a súvislej obnovy a rekonštrukcie vedení. Ani elektrické vedenie nemôže bez adekvátnej starostlivosti slúžiť naveky. Podľa Berčíka sa dnes intervaly rekonštrukcií predlžujú a ide o obrovský objem vedenia. Hoci existujú plány na obnovu, rýchlosť napredovania obnovy sústav záleží predovšetkým na finančnom aspekte.

Budovanie nových vedení je behom na dlhé trate

Okrem obnovy vedení netreba zabúdať ani na rozvoj elektrickej siete, ktorý súvisí s rastom nových elektrární. Hoci Peter Berčík vníma, že zlatá éra fotovoltaiky je už dávno za nami, nové možnosti sú stále. Očakáva skôr nástup kogeneračných jednotiek a veterných elektrární, no fotovoltaika už bude minulosťou. Jednou z veľkých výziev je pre EEM aj postupná dostavba Jaslovských Bohuníc. „V súčasnosti realizujeme nové vedenia rezervného napájania Jaslovských Bohuníc. Ide o novú linku, ktorá smeruje z Jaslovských Bohuníc do Nových Kostolian. Ide približne o 4 kilometre linky na 16 podporných bodoch jednoduchého 100 kW vedenia. Pre EEM ide o zaujímavý projekt aj z pohľadu referenčných realizácií. Pritom je to jedna z úvodných kapitol realizácie. S projektom rozvoja Bohuníc bude súvisieť aj výstavba novej rozvodne vo Veľkých Kostoľanoch a v samotnej jadrovej elektrárni sa bude budovať ďalšie vedenie,“ hovorí Berčík.

Vo všeobecnosti sa okrem pripájania elektrární do sústavy budujú na Slovensku a v Čechách prevažne nadradené prenosové sústavy. Podľa slov Petra Berčíka majú vo vyhliadke dva zaujímavé projekty v podobe V4, 5 a 8. „Na Slovensku je zaujímavým projektom aj vedenie Gabčíkovo – Veľký Jur. Tu môžeme hovoriť o horizonte dokončenia dvoch až troch rokov. Ide o linky do 100 kilometrov, takže aj z hľadiska výstavby ide o zaujímavý projekt.“ Nové vedenia však narážajú na legislatívne obmedzenia. V súčasnosti je veľmi problematické budovať siete nad súkromnými pozemkami alebo v ich okolí. S týmto problémom sa naozaj vyrovnáva ťažko a podľa slov Petra Berčíka je niekedy nové vedenie prakticky nemožné zrealizovať.

Súčasnosť priniesla EEM aj nové výzvy súvisiace s aktívnejším budovaním slovenskej infraštruktúry. Generálny riaditeľ podčiarkol význam spoločnosti pri stavbe nových ciest. „Pre spoločnosti v stavebnom priemysle často realizujeme prekládky zariadení, ktoré sú problémom pri budovaní mostov a ciest,“ hovorí Berčík. Zároveň je presvedčený, že ani budovanie nových vedení Slovensko ešte nemá za sebou.

Kioskové trafostanice sú zaujímavý biznis model

Spoločnosť EEM, a.s., zabezpečuje aj kompletizáciu a montáž kioskových trafostaníc, čo je zaujímavý biznis model príťažlivý nielen pre slovenský trh. „Železobetónové skelety využívané nielen v oblasti energetiky sa vyznačujú vysokou kvalitou spracovania, variabilnosťou usporiadania a vyhotovenia. Materiálovo sú postavené od štandardného betónu LC 30/37, cez odľahčený betón LB 25, prípadne ide o kombináciu oboch druhov, cez zateplené a sendvičové konštrukcie, až po špeciálne vyhotovenie pre armádu,“ hovorí Peter Berčík a dodáva, že špecialitou trafostaníc EEM je povrchová úprava vonkajších stien takzvaným vymývaným betónom. Pri všetkých typoch je garantovaná vodo a olejonepriepustnosť, požiarna odolnosť a nadpriemerné tepelno-izolačné vlastnosti. Trafostanice sú typovo skúšané a schválené, zodpovedajú STN EN 62271-202 a vyhovujú skúškam odolnosti proti vnútornému oblúkovému skratu podľa smernice PEHLA. „Dostávame skelet a následne dobudovávame vnútro trafostaníc. Výber našej spoločnosti pri kompletizácii trafostaníc znamená pre zákazníkov nielen vysokú úroveň ich kvality a bezpečnosť pri prevádzke, ale aj výrazné skrátenie termínu uvedenia staníc do prevádzky,“ hovorí o službe Peter Berčík.

Ochrana ľudí prináša výsledky

Práca v oblasti energetiky, budovania či opráv vedení patrí k rizikovým skupinám. Premyslená stratégia ochrany a prevencie pred úrazmi v EEM prináša veľmi dobré výsledky. „Musíme sa pochváliť, že za minulý rok spoločnosť EEM nemala žiadny pracovný úraz. Je to snaha a zodpovednosť od manažérov, cez vedúcich výroby a majstrov, až k samotným pracovníkom, ktorí sú v teréne. Čo sa týka zvyšovania bezpečnosti, môžem povedať, že smer je úplne jasný. Naši pracovníci majú potrebné školenia podľa platných vyhlášok. Máme aj technologické postupy šité na mieru a každému pracovníkovi poskytujeme aj bezpečnostné prvky, ktoré eliminujú možnosť zranenia,“ hodnotí úroveň bezpečnosti Berčík.

Aj EEM sa však stretáva s otázkou staršieho kolektívu a pociťuje problém nedostatku ľudí, nielen kvalifikačne pripravených. Problémom sú podľa Berčíka aj mladí ľudia, ktorí sú málo naklonení priamej fyzickej práci. „Dúfam, že medzi mladými sa nájdu aj takí, ktorí budú mať o manuálnu prácu záujem. V rámci toho chceme naštartovať ešte intenzívnejšie spoluprácu so strednými školami v našom regióne, ktoré už ako skupina SSE aj ako EEM dlhodobo podporujeme,“ dodáva Berčík. Pracovníci stoja aj za obratom firmy, ktorý sa dlhodobo pohyboval okolo 33 miliónov eur, no v súčasnosti sa pohybuje v nižších číslach. Pokles tržieb nebol spôsobený poklesom záujmu o služby, ale do veľkej miery transformáciou spoločnosti. „Mnohí naši ľudia prešli do Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie. Museli sme tento krok vykonať, aby sme dokázali zefektívniť procesy v rámci skupiny. Týkalo sa to približne 150 zamestnancov, a tým je aj obrat spoločnosti nastavený nižšie,“ vysvetľuje Berčík. Do budúcnosti je vyhliadkou stabilizácia spoločnosti a ďalším krokom je rozvoj. Z toho logicky vyplýva aj obzeranie sa po nových príležitostiach.

Zahraničie a spoľahliví partneri sú priorita ďalších dní

„V Českej republike by sme chceli využiť synergiu nášho vlastníka v rámci skupiny EPH. Tomu bude predchádzať splnenie náležitostí, ako to zadávateľ od nás žiada. Na slovenskom a českom trhu, predpokladám, ostaneme v oblasti výkonov na úrovni, aká sa nám podarila dosiahnuť v priebehu minulého a aj predchádzajúceho roka. No slovenský trh nám pomaly začína byť malý,“ hovorí Peter Berčík. Zahraničie je otvorenou otázkou a najbližšie stretnutia s potenciálnymi partnermi budú prebiehať v Nemecku. Medzi dôležité priority EEM však patrí nielen rozvoj, ale aj nachádzanie partnerov, na ktorých sa dá spoľahnúť a budú plniť svoje záväzky. „Jedna vec je získať zákazku, druhá je zrealizovať ju, ale pre firmu je dôležité za zákazku dostať aj zaplatené. Dnes nie je problémom získať zákazku, ani ju zrealizovať, no dostať financie je často problematickým prvkom. Nájsť naozaj kvalitných odberateľov služieb bude prioritou,“ konštatuje Peter Berčík. To sa týka partnerov ako na Slovensku a v Čechách, tak aj v zahraničí, kde slovenské Elektroenergetické montáže majú zo svojho portfólia čo ponúknuť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...