1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektroenergetické montáže, a.s.

EEM 1 14Veľké výzvy prijímame zodpovedne

Súčasná história spoločnosti Elektroenergetické montáže, a.s., (EEM) sa začína písať v roku 2003 v podobe dcérskej spoločnosti Stredoslovenskej energetiky. Doposiaľ pôsobila ako jedna z jej stavebno-montážnych divízií.

Po založení samostatnej spoločnosti sa EEM stali dodávateľom služieb nielen pre materskú spoločnosť, ale aj pre tretie strany. „Pôsobíme prevažne na strednom Slovensku, no naše pôsobisko nie je ohraničené. Sme skrátka všade tam, kde máme zákazníkov. Čo sa týka služieb, od začiatku vykonávame stavebné a montážne práce pre energetický segment, a tak to v princípe ostalo dodnes,“ hovorí súčasný generálny riaditeľ Ing. Jozef Kuruc. Hlavný biznis je jasný, no postupne spoločnosť začala rozvíjať aj inžinierske a projektové činnosti. Čoraz viac vyhľadávala možnosti, ako priniesť na trh niečo nové. Napredovať je totiž jej poslanie a tento trend chce raziť aj naďalej.

Zákazníkom v ústrety aj inžinieringom

Ak je reč o novinkách, netreba opomenúť ani kioskové trafostanice, ktoré spoločnosť začala dodávať pre potreby svojich zákazníkov. „Rozvíjame ich približne dva roky s partnerom, firmou Gräper, ktorá nám dodáva betónové skelety. Do nich osádzame všetko potrebné na oživenie trafostanice našimi vlastnými zamestnancami,“ konštatuje Kuruc. Ďalšou rozvojovou činnosťou mimo priameho core biznisu je projekčná činnosť. Tá sa stáva obľúbenou službou. Rozvoj inžinierskych a projektových činností vyplynul viac-menej z poslania spoločnosti, keďže pri stavebných a montážnych prácach sa projekty vyžadujú. Preto sa ich rozhodli poskytovať EEM priamo na kľúč. „Zákazníci si tieto služby chvália, najmä v komunikácii so štátnou správou a vlastníkmi, čo je zdĺhavý proces. Naši zamestnanci vedia, ako systém funguje, zákazníci preto spoluprácu vítajú. Ponúkame to v rozumnej cene aj čase,“ vysvetľuje Kuruc. Ešte v roku 2012 mala spoločnosť v pláne výrazne investovať práve do tohto segmentu. Po výmene menšinových akcionárov sa však v súčasnosti plánuje pôsobenie v inej štruktúre a inžinierska a projekčná činnosť sa presunie do novej distribučnej spoločnosti. Tam už poputuje aj nová investícia.

Dobré roky sú výsledkom dobrej práce

Spoločnosť napriek novinkám ostáva primárne verná aj svojmu strategickému biznisu. Vlani zrealizovala množstvo hodnotných zákaziek, ktoré možno zaradiť medzi referenčné. „Medzi našich hlavných zákazníkov patrila SSE Distribúcia. Dodávali sme im množstvo stavieb či už na kľúč, alebo realizačne. Začali sme budovať 110 kV rozvodňu v Dubnici nad Váhom, ukončili sme 110 kV rozvodňu Mokraď. Zrekonštruovali sme 110 kV linku Ladce – Pravenec – Rajec. Zaujímavé projekty sme realizovali aj pre spoločnosť Váhostav či pre Volkswagen v Martine,“ vymenúva generálny riaditeľ. Hoci pripúšťa, že pre zákazníkov mimo SSE Distribúciu realizujú skôr menšie projekty, je ich stále dostatok, aby mohli hodnotiť roky ako úspešné.

Napriek tomu, že aj EEM v roku 2013 pocítili pokles investícií ako u SSE Distribúcie, tak aj u tretích strán. To sa prirodzene odráža na klesajúcej krivke hospodárskeho výsledku, no nejde o významné prepady a rok 2012 môže spoločnosť označiť ako dobrý. Čo sa týka vlaňajška, ešte je podľa generálneho riaditeľa na hodnotenie priskoro, no menší pokles predsalen zaznamenali. „Predpokladali sme, že niektoré projekty, ktoré mali byť rozbehnuté na jar minulého roku, sa dostali do fázy iniciácie na konci roka, niektoré sa naštartujú až v priebehu tejto jari. To prirodzene skresalo odhady, čo naznačuje, že krivka výnosnosti má skutočne klesajúci trend,“ vysvetľuje Jozef Kuruc, hoci zdôraznil, že za výsledky sa hanbiť nemusia. V tomto roku spoločnosť očakáva, že sa zrealizujú práve projekty, ktoré sa nepodarilo odštartovať vlani. To už však hovoríme o novej štruktúre spoločnosti EEM. Vzhľadom na zmenu akcionára aj nové pravidlá na trhu sa od tohto roka jedná o omnoho okresanejšou spoločnosťou. Na pleciach vedenia tak stále zostáva povinnosť dosahovať pre akcionárov uspokojivé výsledky aj naďalej.

Nemecko ponúka energetické výzvy

Keďže EEM je úzko naviazaná aj na energetickú politiku krajiny, intenzívne sleduje jej vývoj. Ten je v okolitých krajinách na výraznom vzostupe. „Máme poľských kolegov a tam vnímame, že posilňujú vedenia zo severu na juh, keďže v tejto oblasti je prebytok energie a snažia sa ju exportovať smerom južnejšie, prípadne do Nemecka. Aj zo strany Európskej únie je vyšší tlak na prepojenie štátov. Čo sa však týka našej spoločnosti, jedným z posledných úspechov je finále kvalifikačného systému nemeckej spoločnosti EnBW. Prebojovali sme sa spomedzi 100 firiem do posledných kôl a rokujeme o možnosti dlhodobej spolupráce na približne tri roky. Je možné, že sa presadíme aj na nemeckom trhu,“ hovorí Kuruc. Nemeckí partneri hľadajú aktuálne montážnu spoločnosť, ktorá by budovala zariadenia pre Stuttgart a jeho okolie. Dôvodom je prebudovanie systému energie z jadra a presun na iné zdroje. To si, pochopiteľne, vyžaduje veľké investície a práve túto budúcnosť energie v Nemecku sa snažia využiť k rastu aj Elektroenergetické montáže. Na Slovensku sa totiž zatiaľ neplánuje budovanie nových liniek, kde by bola skrytá príležitosť. Preto aktivity neostávajú zavreté iba medzi Dunajom a Tatrami, ale snažia sa orientovať aj na západ.

Bezpečnosť v tíme aj budúcnosti

S hlavným biznisom spoločnosti je už v základoch predpoklad istej rizikovosti v oblasti bezpečnosti. Preto vedenie firmy pristúpilo k ochrane pracovníkov naozaj razantne. V začiatkoch sa spoločnosti prihodilo niekoľko úrazov, no vďaka manažmentu, vedúcim aj ľuďom v teréne neprišlo za posledné roky k žiadnemu závažnému pracovnému úrazu. „Bezpečnosť je pre nás nekonečný príbeh. Musím povedať, že najhorší je zvyk a rutina, kedy prestávajú byť pracovníci ostražitými. To sa snažíme eliminovať,“ hovorí Kuruc. Bezpečnosť je prvoradá aj na úkor rýchlosti pri práci, pretože bezpečnostné postupy sa spoločnosti osvedčujú každým dňom. EEM sú držiteľmi certifikátov ISO v kvalite, environmentalistike aj bezpečnosti. Firma prešla aj ťažkým auditom Slovnaftu, kde pri kritériách hodnotenia získala symbolických 99 bodov zo 100, čo dodnes vedenie spoločnosti považuje za úspech.

Bezpečnostné predpisy určite nebudú tým, čo sa v spoločnosti bude okresávať a k zoštíhľovaniu sa nebude pristupovať ani z pohľadu rozvoja či nových investícií. Spoločnosť však prejde veľkými zmenami vďaka novej vyhláške URSO, ktorý stanovil novú štruktúru distribučnej spoločnosti. „Dôležité je, že táto vyhláška sa dotýka aj EEM. Veľká časť ľudí prejde do novej distribučnej spoločnosti a budú vykonávať práce priamo pre SSE Distribúciu. Naši zamestnanci budú uspokojovať potreby ostatných klientov a napriek tomu sa budeme uchádzať o zákazky nielen od tretích strán, ale aj samotnej materskej spoločnosti,“ vysvetľuje plány Kuruc. EEM v roku 2013 dosiahla okrúhle 10. výročie. Za tento čas vybudovali nielen desiatky stavieb, ale aj vlastné dobré meno a neobávajú sa tak o budúcnosť. Aj preto sa namiesto šetrenia zaoberajú viac rozvojom. Smelá vízia však nie je postavená na piesku, ale kvalitných výsledkoch, dobrých referenciách a zodpovedných pracovníkoch. S takou posádkou sa kormidluje spoločnosť naozaj dobre.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...