1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ELCON BRATISLAVA, a.s.

Elcon BA22Líder vo výstavbe energetických diel u nás aj v Česku

Akciová spoločnosť ELCON BRATISLAVA vznikla v roku 1996 pôvodne ako spoločnosť s ručením obmedzeným. Veľmi rýchlo zaujala pevné miesto medzi spoločnosťami v oblasti výstavby energetických diel. Nemalou mierou k tomu prispieva fakt, že v čele spoločnosti v celej jej histórii boli odborníci, ktorí sa v oblasti energetiky pohybujú celoživotne. Viac nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes porozprával Ing. Marián Mašeja, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva.

Je to už 25 rokov, odkedy poskytujete svoje služby zákazníkom. Ktoré míľniky z histórie spoločnosti považujete za tie najvýznamnejšie? Kam sa spoločnosť ELCON BRATISLAVA vypracovala za štvrťstoročie svojej existencie?

Pred rokom 1993 vtedajšie spoločnosti fungovali plnohodnotne na území oboch dnes už samostatných štátov – Slovenska a Česka. Vzhľadom na to, že český trh sme poznali, nakoľko sme sa na mnohých stavbách Československa podieľali, bolo prirodzené nadviazať na naše skúsenosti a v činnosti na území Českej republiky pokračovať. Preto bol v roku 1997 založený odštepný závod pod vtedajším názvom ELCON BRATISLAVA a.s. – organizační složka Praha so sídlom v Prahe (dnes pôsobí pod obchodným menom ELCON BRATISLAVA a.s. – odštěpný závod a sídli v Brne).

Tým, že sme sa osvedčili ako dodávateľ prác v najvyššej kvalite, darilo sa nám získavať u investorov z roka na rok väčší podiel na realizovaných projektoch. A tým vznikla potreba zvýšiť počet pracovníkov. Pre kvalitný výsledok práce treba pracovníkov vybaviť modernými dopravnými a technickými prostriedkami, preto do ich obnovy a modernizácie priebežne investujeme. Našimi odbornými zamestnancami a technickým vybavením sme dnes schopní komplexne zvládnuť realizáciu veľkých objemov prác vo výstavbe elektrických vedení.

Spoločnosť úspešne pôsobí predovšetkým na území Slovenska a Českej republiky. Kto sú vaši najvýznamnejší klienti?

Zodpovedným prístupom k získaným zákazkám sme si vybudovali a dodnes si udržiavame dobré meno u našich investorov, ktorými sú najmä veľkí vlastníci a prevádzkovatelia prenosových sústav – Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Česká elektrizačná prenosová sústava, ako aj prevádzkovatelia distribučných sústav v Českej a Slovenskej republike.

V jednoduchosti sa dá povedať, že poskytujete komplexné služby v oblasti energetiky. Čo všetko máte vo svojom portfóliu?

Ak by sme to rozmenili na drobné, tak v oblasti elektrických vedení VVN a ZVN realizujeme všetky činnosti, a to od projekcie, cez výstavbu, rekonštrukciu, opravu, údržbu až po demontáže všetkého typu.

Základom každej spoločnosti, vrátane tej vašej, sú odborne kvalifikovaní zamestnanci s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti energetickej výstavby. Je náročné ich v dnešnej dobe nájsť?

Naši pracovníci na stavbách sú po celý čas vonku, či páli slnko alebo štípe mráz. Musia to byť skutoční chlapi, ktorí dokážu zniesť tieto, z hľadiska prírodných podmienok, ťažké pracovné podmienky, a navyše sú ďaleko od svojich blízkych. Život montéra je z tohto pohľadu špecifický a naozaj nie je pre každého. Mnohí z tých, ktorí si prácu u nás vyskúšali, odišli. My si vážime tých, ktorí obetujú svoje pohodlie a zotrvajú. Vytvárame im vhodné podmienky aspoň tým, že počas turnusovej práce im napr. zabezpečujeme kvalitné ubytovanie, aby mali po práci možnosť oddýchnuť si a zregenerovať. Napriek ťažkým podmienkam sa nám darí získať a udržať potrebný počet zamestnancov. Dobré je, že veľmi často sa noví záujemcovia o prácu u nás uchádzajú na základe odporúčania niektorého z našich zamestnancov. Od nich získajú predstavu o tom, čo práca u nás znamená. Vtedy je vyššia pravdepodobnosť toho, že získame do našich radov nového pracovníka.

Koľko máte aktuálne pracovníkov? S akými problémami sa stretávate v personálnej oblasti?

Dnešná doba je rýchla, snaží sa nám nahovoriť, že treba mať všetko a hneď. Dnes už nie je bežným javom zamestnanec, ktorý strávi svoj profesijný život v jednej spoločnosti. Aj niektorí naši pracovníci sa po období odborného zaučenia a nadobudnutí pracovných vedomostí rozhodnú skúsiť zase niečo iné. Musíme to prijať ako bežnú súčasť dnešného životného štýlu a prispôsobiť sa tomu. Veľmi dôležité je starostlivo nastaviť parametre nášho obchodného plánu a zosúladiť ho s pracovnými kapacitami. Počet našich zamestnancov postupne narastal a k dnešnému dňu už ich celkový počet prekročil číslo 100.

Ako je na tom spoločnosť z hľadiska hospodárskych ukazovateľov? Mala na finančné výsledky a kondíciu firmy vplyv aj koronakríza? Ako celkovo hodnotíte minulý rok z pohľadu obratu a ziskovosti spoločnosti?

Segment, v ktorom naša spoločnosť pôsobí, sa vyznačuje tým, že investície na obnovu a výstavbu elektrických vedení je potrebné dôkladne dlhodobo plánovať a zachovať kontinuitu, ktorá zabezpečí spoľahlivé dodávky elektrickej energie. Veľkú časť našich projektov sme mali zazmluvnenú z obdobia pred koronakrízou. Z tohto pohľadu sa nás nedotkla. Pocítili sme ju v oblastiach, v ktorých nás zasiahla podobne ako všetkých ostatných. Hneď na začiatku pandémie bolo potrebné rýchlo zareagovať a vytvoriť bezpečné pracovné prostredie pre našich zamestnancov. Trh nebol pripravený na dodávky veľkého množstva ochranných a hygienických potrieb (dezinfekčné prostriedky, rukavice, rúška, respirátory a pod.). Museli sme sa vyrovnať s výpadkami pracovných kapacít, pretože koronavírus neobišiel ani našich zamestnancov. Rozpracované sme mali aj projekty v Česku, preto bolo ďalším dôležitým bodom napríklad sledovať možnosti prechodu štátnych hraníc, na ktorých boli zavedené prísne opatrenia. Vďaka veľkej snahe sa nám podarilo pripraviť pracovné podmienky v súčinnosti s investormi tak, aby naši zamestnanci mohli aj pri sťaženej situácii nastúpiť do práce. Zaznamenali sme mierne zvýšené náklady na ochranné a hygienické potreby, čo však v celom našom obrate netvorí výraznú položku.

Patríte medzi top lídrov na Slovensku a v Českej republike v oblasti výstavby energetických diel a úspešne pôsobíte aj v zahraničí. Na akých zaujímavých zákazkách momentálne pracujete? Na ktoré ste najviac hrdí?

Nakoľko máme všetkých našich zamestnancov na trvalý pracovný pomer, je pre nás kľúčové zabezpečiť pre nich kontinuitu práce počas celého roka. V radoch nášho manažmentu máme aj jazykovo vybavených zamestnancov a z tohto dôvodu sa tiež zameriavame na zahraničný trh ako je napríklad Maďarsko, Rakúsko a škandinávske krajiny. Momentálne pracujeme v konzorciu na dvoch našich nosných zákazkách v Českej republike, a to „V450/428 – zdvojení vedení, úsek VYS – st.č. 74“ a „V423 – modernizace na vyšší parametry, I. etapa“, kde sme aj lídrom konzorcia. Najväčšiu hrdosť pociťujeme na realizáciu zákazky „Vedenie 2x400 kV Križovany – Bystričany“, kde sme koncom roka 2018 podpísali Zmluvu o dielo a práce sa začali v roku 2019. Celý tento projekt bol financovaný fondom BIDSF (Bohunice International Decommissioning Support Fund) a z tohto dôvodu prebiehala väčšina komunikácie v anglickom jazyku. Bolo nutné priebežne pripravovať podrobné dokumenty týkajúce sa realizácie pre BIDSF. Na základe toho dostali u nás šancu noví mladí technici, ktorí v krátkej dobe získali veľa skúseností, profesijne sa posunuli dopredu, a tým získala aj naša spoločnosť.

Uskutočnili ste vlani alebo tento rok nejaké investície? Nakoľko ovplyvnila vaše investičné plány pandémia? Čo v tomto smere chystáte najbližšie?

Naše stavby sú líniové. Práce realizujeme v exteriéri na úseku dlhom niekoľko kilometrov, mnohokrát v ťažko dostupnom teréne a za každého počasia. Prerušiť práce z dôvodu pretrvávajúceho dažďa na niekoľko dní je pre nás, vzhľadom na harmonogram prác, nemožné. Termín ukončenia zákazky je pevne daný a naša spoločnosť chce byť serióznym partnerom pre všetkých zákazníkov. Preto nie je neobvyklé, že naše nákladné vozidlá a stroje musíme po rozblatených cestách ťahať traktormi a buldozérmi, aby sme materiál dostali na miesto stavby. Všetka naša mechanizácia je týmto spôsobom nadmieru opotrebovávaná a je nutná jej pravidelná oprava a výmena. Každoročne, postupným a plánovaným spôsobom, mechanizáciu dopĺňame a vymieňame. Náš plán investícií pandémia neovplyvnila a aj pre budúci rok pripravujeme nahradenie starých problematických nákladných vozidiel, ktorých údržba už nie je efektívna, novými.

Kam by sa mala vaša spoločnosť najbližšie roky uberať?

Prioritou našej spoločnosti je udržanie si stabilného miesta na slovenskom a českom trhu aj v budúcnosti a rozširovanie aktivity v krajinách EU. Chceli by sme zdôrazniť, že sme jedna z mála firiem úspešne pôsobiacich v tomto odvetví, ktorá je počas celej svojej existencie výhradne v rukách slovenských vlastníkov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...