1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ekonomická univerzita v Bratislave

EU BA 17Pripravujeme absolventov pre prax, nie pre úrady práce

Ekonomická univerzita v Bratislave patrí medzi najhodnotnejšie súčasti slovenského vysokého školstva. Už takmer 80 rokov sa stará o vzdelávanie v oblastiach, ktoré ani desaťročiami nestrácajú na svojej dôležitosti a sú neustále atraktívne pre tisíce študentov.

Bohatá medzinárodná spolupráca, množstvo slovenských a zahraničných špičkových pedagógov či žiadanosť absolventov na trhu práce sú len niektorými zo silných stránok slovenskej univerzity, ktoré nám v rozhovore priblížil jej rektor, prof. Ing. Ferdinand Daňo, PhD.

Nie je to len bohatá história, ktorá každý rok pritiahne na pôdu našej najväčšej univerzity s ekonomickým a manažérskym zameraním veľké množstvo nových študentov. Aké sú podľa vás najväčšie lákadlá pre záujemcov, ktorí sa rozhodnú pre štúdium práve na Ekonomickej univerzite v Bratislave?

Ekonomická univerzita v Bratislave (ďalej len EU v Bratislave) má výnimočné postavenie v systéme vysokoškolského vzdelávania v SR. Je historicky prvá vysokoškolská inštitúcia ekonomického zamerania na Slovensku, má 77-ročnú históriu, disponuje vysokokvalifikovaným ľudským potenciálom učiteľov a výskumných pracovníkov. Výnimočnosť EU v Bratislave je v súčasnosti aj v tom, že ako jediná univerzita v SR poskytuje komplexné vzdelávanie v odboroch ekonómia a manažment vo všetkých študijných programoch a na všetkých troch stupňoch štúdia (bakalárske, inžinierske a doktorandské).

Celkom zabezpečuje univerzita 67 študijných programov, medzi nimi aj niektoré programy, ktoré sa realizujú v spolupráci s inými univerzitami a fakultami doma aj v zahraničí s možnosťou získania dvojitého, resp. spoločného diplomu. Popri štúdiu v slovenskom jazyku majú študenti možnosť študovať vybrané študijné programy aj v anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku. Univerzita ponúka študentom viac ako 100 predmetov vo viacerých svetových jazykoch a majú možnosť stráviť časť štúdia na prestížnych partnerských univerzitách v zahraničí. Možno konštatovať, že univerzita pripravuje absolventov pre prax a nie pre úrady práce. Nezamestnanosť absolventov je podľa štatistických údajov zhruba 3,6 % a absolventi EU v Bratislave patria k najžiadanejším absolventom slovenských vysokých škôl a k absolventom s najvyššími nástupnými platmi.

Koľko fakúlt tvorí Ekonomickú univerzitu v Bratislave a koľko študentov sa na nich v súčasnosti vzdeláva? Viete nám tiež povedať, koľko absolventov opustilo za necelých osem desaťročí brány vašej školy?

EU v Bratislave tvorí v súčasnosti 7 fakúlt – v Bratislave je to Národohospodárska fakulta, Obchodná fakulta, Fakulta hospodárskej informatiky, Fakulta podnikového manažmentu, Fakulta medzinárodných vzťahov a Fakulta aplikovaných jazykov. V Košiciach má sídlo Podnikovohospodárska fakulta. V súčasnosti študuje na univerzite takmer 8-tisíc študentov, z toho zhruba 90 % predstavujú študenti dennej formy štúdia. Počas svojej existencie pripravila viac ako 80-tisíc absolventov, medzi nimi veľa vynikajúcich osobností, ktoré patrili a patria k popredným osobnostiam slovenského hospodárskeho, spoločenského a politického života.

Demografický trend je neúprosný. Prichádzajú populačne slabšie ročníky a viaceré vysoké školy pociťujú v posledných rokoch menší záujem o štúdium. Ako sa v tomto smere darí Ekonomickej univerzite? Je záujem o štúdium na jednotlivých fakultách stabilný alebo má klesajúci trend? Aké kroky realizujete na zatraktívnenie štúdia na vašej škole a zvýšenie počtu uchádzačov?

Demografický vývoj a slabšie populačné ročníky sa objektívne v posledných rokoch prejavili v nižšom počte záujemcov o vysokoškolské štúdium na Slovensku. Túto skutočnosť možno pozorovať z hľadiska počtu prihlásených uchádzačov o štúdium a počtu študentov aj na EU v Bratislave. Všeobecne, počty študentov študujúcich ekonómiu na jednotlivých vysokých školách v SR sú ovplyvnené aj tým, že pri poklese demografickej krivky existuje na Slovensku na verejných a súkromných vysokých školách neúmerne vysoký počet fakúlt ekonomického a manažérskeho zamerania a veľa potenciálnych študentov odchádza študovať do zahraničia, najmä do Českej republiky. Marketingová stratégia univerzity je zameraná na propagáciu štúdia ekonómie a manažmentu prostredníctvom priameho kontaktu so stredoškolákmi na ich stredných školách. Každoročne sa pripravujú dni otvorených dverí, kde majú uchádzači možnosť reálne nazrieť do priestorov školy, zúčastniť sa vzdelávacieho procesu a viesť rozhovory so študentmi aj učiteľmi. Univerzita sa pravidelne zúčastňuje na veľtrhoch a výstavách o možnostiach štúdia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Rôzne rebríčky sú síce obľúbenou a sledovanou formou hodnotenia kvality školy, avšak pre bežného študenta je dôležitý aj iný ukazovateľ – ako sa dokáže po ukončení štúdia uplatniť v praxi. V tomto smere sa vašej univerzite podarilo v roku 2015 ovládnuť rebríček portálu Profesia.sk, ktorý sa zameriava práve na záujem zamestnancov o absolventov danej školy. Vďaka čomu majú vaši absolventi na trhu práce takéto skvelé meno a postavenie?

Jedným z hlavných poslaní EU v Bratislave je pripraviť takých absolventov, ktorí sa uplatnia v praxi. Doterajší vývoj a výsledky univerzity v tejto oblasti dokumentujú, že univerzita obsahom štúdia a profilom absolventov jednotlivých študijných odborov a študijných programov dobre reagovala na procesy globalizácie a na prebiehajúce a očakávané zmeny na trhu práce. Absolventi univerzity sa dobre uplatňujú na trhu práce tak v SR, ako aj v Európskej únii. Dokumentujú to aj rôzne prieskumy a štatistické zisťovania. Známy je napr. rebríček pracovného portálu Profesia.sk, podľa ktorého sa už druhý rok umiestnila najvyššie práve EU v Bratislave. O absolventov EU v Bratislave, resp. ich profily sa zamestnávatelia zaujímajú zo všetkých verejných vysokých škôl v SR najviac. Táto skutočnosť je pre univerzitu veľmi potešujúca, ale aj zaväzujúca.

Ekonomická univerzita v Bratislave má na slovenské pomery rozsiahlu sieť kontaktov v rámci medzinárodnej spolupráce. Netýkajú sa len výmen študentov či hosťovaní pedagógov, ale aj mnohých iných foriem vzdelávacej a vedeckej spolupráce. V akých oblastiach táto spolupráca prebieha a aké výhody vďaka týmto kontaktom získavajú vaši študenti a zamestnanci?

Internacionalizácia vzdelávania a medzinárodná spolupráca patria dlhodobo medzi priority EU v Bratislave. Univerzita sa zameriava na spoluprácu s kvalitnými zahraničnými univerzitami, ktoré svojím profilom zodpovedajú náročným medzinárodným akreditačným štandardom. Zmluvnú bázu tvorí v súčasnosti viac ako 300 bilaterálnych dohôd s univerzitnými inštitúciami etablovanými v 60 štátoch sveta na 5 kontinentoch. V rámci týchto zmlúv prichádza prednášať každý rok na EU v Bratislave zhruba 30 až 40 profesorov zo spolupracujúcich univerzít zo zahraničia. Okrem rôznorodej ponuky pre študentov a zamestnancov sú k dispozícii aj zahraničné stáže pre absolventov univerzity, ktorí tak získajú neoceniteľnú výhodu pre ich medzinárodné uplatnenie. Potešiteľný je aj vysoký záujem o EU v Bratislave zo strany zahraničných študentov, čo zaradilo univerzitu medzi top 500 európskych univerzít, ktoré vyslali alebo prijali najviac študentov v rámci viacerých mobilitných programov.

Školy na Slovensku sa dlhodobo trápia s morálnym aj technickým opotrebovávaním svojich budov či technického vybavenia. Ako sa vám darí skvalitňovať zázemie pre svojich zamestnancov a študentov? Ktoré investície sa vám podarilo vlani zrealizovať a na aké projekty plánujete vyčleniť zdroje v tomto roku?

V uplynulom období a aj v súčasnosti sa na univerzite realizuje rad rozvojových projektov, ktorých účelom je predovšetkým skvalitniť študijné podmienky študentov a pracovné podmienky zamestnancov. Univerzite sa podarilo postupne získať prostriedky na rekonštrukciu vybraných študentských domovov v celkovej hodnote niekoľkých miliónov eur. Po rekonštrukcii patria tieto domovy k moderným ubytovacím zariadeniam spĺňajúcim aj tie najvyššie požiadavky. Takto bol zrekonštruovaný, resp. ešte prebieha rekonštrukciou študentský domov Horský park, v študentskom domove Dolnozemská pristúpila univerzita k výmene okien a k rekonštrukcii zariadení tepelného hospodárstva. Ku skvalitneniu študijných podmienok prispela výmena okien vo všetkých výučbových priestoroch a posluchárňach. V najbližšom období bude zrealizovaná revitalizácia prostredia v okolí študentského domova Horský park, kde bude okrem iného vybudované aj nové multifunkčné ihrisko na realizáciu športových aktivít študentov.

Z pohľadu človeka by bol vek 77 rokov posledným obdobím života. Ekonomická univerzita v Bratislave je však v tomto veku vo skvelej kondícii a každým ďalším krížikom len podčiarkuje svoje jedinečné postavenie v slovenskom vzdelávacom systéme. Na ktoré aktivity chcete v najbližších rokoch zamerať vašu pozornosť, aby univerzita aj naďalej napredovala a kvalitou sa približovala najlepším európskym vysokým školám?

EU v Bratislave má ako jeden zo svojich strategických cieľov na medzinárodnej úrovni splnenie medzinárodných vzdelávacích a vedeckovýskumných štandardov. Preto je zapojená do prestížnej akreditácie AACSB, ktorá poskytuje medzinárodne uznávanú, špecializovanú akreditáciu študijných programov v oblasti business a účtovníctva na bakalárskom, inžinierskom aj doktorandskom štúdiu. 15 akreditačných štandardov AACSB, ktoré sa tvoria už od roku 1919, nabáda pedagógov v terciárnom vzdelávaní usilovať sa o vysokú úroveň a neustále zlepšovanie študijných programov po celú dobu ich realizácie. Úspešné ukončenie medzinárodnej akreditácie prinesie okrem iného ešte väčšie medzinárodné uznanie univerzity a ďalšie zvýšenie spolupráce s poprednými univerzitami vo svete. EU v Bratislave má vypracovaný aj „Dlhodobý zámer rozvoja univerzity na obdobie rokov 2015 – 2019 s výhľadom do roku 2023“. Okrem úloh súvisiacich s medzinárodnou akreditáciou AACSB sa budú počas tohto roka realizovať v jednotlivých oblastiach činnosti univerzity také aktivity, ktoré budú napĺňať víziu EU v Bratislave a budú smerovať k tomu, aby bola v roku 2019 univerzita vnímaná a uznávaná ako moderná a dynamická, porovnateľná s významnými a všeobecne rešpektovanými vysokoškolskými inštitúciami obdobného odborného zamerania, minimálne v regióne strednej Európy, s vysokou odbornou a vedeckovýskumnou úrovňou.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...