1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EKOM, spol. s r.o.

Dodávateľ zdravotníckych zariadení do 78 krajín sveta

Prestížne ocenenie Ministerstva hospodárstva SR v súťaži Inovatívny čin roka získal vlani nový kompresor DK 50DI z dielne spoločnosti EKOM, spol. s r.o., známej produkciou bezolejových kompresorov po celom svete. Aké sú podmienky vývoja vlastného konštrukčne náročného projektu na Slovensku?

A ako je možné uspieť so slovenským produktom v zahraničí? Aj o tom sme sa zhovárali s generálnym riaditeľom spoločnosti EKOM, spol. s r.o., Ing. Júliusom Ivanom.

EKOM slávi tento rok štvrťstoročie svojej pôsobnosti. Ako hodnotíte toto obdobie?

Áno, tento rok je to 25 rokov od založenia našej firmy. Za dané obdobie sme prešli cestou vývoja a zavedenia výroby vlastných výrobkov, budovania novej značky a získavania zákazníkov, cestou malej 7 až 8-člennej firmy s dvomi prenajatými dielňami a jednou kanceláriou, až po firmu zamestnávajúcu viac než 200 zamestnancov pracujúcich vo vlastných výrobných priestoroch s rozlohou presahujúcou 8500 m2. Vývojom a výrobou špeciálnych bezmazných kompresorov sme vstúpili do náročného segmentu zdravotníckej techniky. Zameraním sa na kvalitu, technickú úroveň a spoľahlivosť, spĺňaním medzinárodných štandardov a legislatívnych požiadaviek nielen Európskej únie, ale aj iných medzinárodných trhov, sme dnes na pozícii etablovaného dodávateľa zdravotníckych zariadení do 78 krajín sveta. Dosiahli sme to vďaka systematickému úsiliu, znalostiam, zručnosti a vytrvalosti všetkých zamestnancov firmy.

Názov EKOM je odvodený od nosného výrobku vašej spoločnosti, ktorým sú ekologické kompresory. V čom spočíva ich „ekologickosť“?

Väčšina technológií pre stláčanie vzduchu potrebuje pre svoju správnu činnosť mazanie olejom. Ten sa dostáva aj do stlačeného vzduchu, kontaminuje pripojené zariadenia a znečisťuje prostredie. Okrem toho sa zo stlačeného vzduchu vždy kondenzuje voda a tá tiež obsahuje olej. Takto znečistená sa v mnohých prípadoch jednoducho vyleje do okolia. Naše kompresory vďaka špeciálnej konštrukcii a použitým komponentom nepotrebujú mazanie, a teda stlačený vzduch nekontaminujú. Prednostne sa preto využívajú v zdravotníctve a v iných citlivých aplikáciách.

Vývoj a výroba uvedených zariadení sú náročné na kvalitné personálne aj technologické zázemie. Môžete nám priblížiť vývojový potenciál vašej spoločnosti?

Vývoj výrobkov a prehlbovanie know-how je nekončiaci proces. Produkty spoločnosti EKOM od začiatku využívali výsledky vlastného vývoja a tak je tomu dodnes. Náš vývojový tím tvorí 30 pracovníkov, medzi ktorými sú skúsení „harcovníci“, ale aj čerství absolventi. Pri navrhovaní nových výrobkov využívame progresívne CAD systémy konštruovania, simulácie a testovania. Naše výrobky v sebe pritom integrujú strojárske, elektronické, pneumatické, tepelné prvky a procesy. V roku 2010 náš kompresor pre umelú ventiláciu nastavil nový štandard v segmente. Veríme, že takýmto sa stane aj náš nový kompresor DK 50DI, ktorý bol v minulom roku ocenený prvým miestom v súťaži Inovatívny čin roka.

Spolupracujete pri vývoji produktov aj s vedeckými resp. vzdelávacími inštitúciami?

Pri vyšších stupňoch inovácie mnohokrát potrebujeme hlbšie teoretické znalosti, špecifické merania a analýzy. Opakovane sme v takých prípadoch využili spoluprácu s odbornými pracoviskami na Slovensku, konkrétne so Žilinskou univerzitou, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave alebo s ústavom CEIT Žilina. Spolupracujeme tiež so zahraničnými vysokými školami, osobitne s Vysokou školou technickou v Brne a v Liberci.

Aktuálne vyrábate 14-tisíc kompresorov ročne a po celom svete ich už pracuje takmer 230-tisíc. V akých priemyselných sférach nachádzajú tieto produkty uplatnenie?

Bezolejnatosť našich kompresorov im garantuje špecifické vlastnosti, vďaka ktorým sa prednostne využívajú najmä v zdravotníctve – v stomatológii, pri umelej ventilácii pľúc a anestézii. Svoje uplatnenie nachádzajú aj v analytických a meracích zariadeniach, ale často sa využívajú aj v potravinárskom priemysle, napríklad pri čapovaní nápojov. Jedno z našich riešení pomáha baliť padák vystreľovacej sedačky stíhačiek. Zaujímavé je tiež použitie kompresorov ako zdrojov vzduchu v koncentrátoroch kyslíka či dusíka, pre sanitárne zariadenia v železničných vozňoch či kompresory pre pantografy elektrických lokomotív. Ďalšou z výhod našich kompresorov je, že môžu pracovať aj v extrémne tropickom prostredí s vysokou vlhkosťou, ale tiež v mraze až do -35°C, čím sa škála ich použitia rozširuje.

Väčšina vašej produkcie smeruje za hranice Slovenskej republiky. Čím ste si získali zahraničnú klientelu?

Až 98 % našich výrobkov končí v zahraničí, v krajinách od Indonézie, Thajska, cez Čínu, Rusko, Kazachstan, Blízky východ, Európsku úniu až po USA a Južnú Ameriku. Naši zákazníci oceňujú okrem kvality a spoľahlivosti našich výrobkov aj flexibilitu vo výrobe a dodávaní. Systematicky v týchto teritóriách podporujeme obchodné a technické zázemie. V rámci marketingovej a popredajnej podpory školíme ročne asi 250 regionálnych servisných technikov a predajcov. Dlhodobo budované vzťahy s našimi zákazníkmi považujeme za jednu z najdôležitejších priorít.

V roku 2000 ste popri divízii kompresorov otvorili aj divíziu lisovňa. Môžete nám bližšie predstaviť jej pôsobnosť?

Takmer všetky naše kompresory pracujú v bezprostrednej blízkosti ľudí, či už sú umiestnené v zubných ambulanciách, jednotkách intenzívnej starostlivosti či v laboratóriách. Preto ich nízka hlučnosť a dizajn predstavuje kľúčový faktor rozhodujúci o úspechu našej spoločnosti. K nízkej hlučnosti výrazne prispievajú špeciálne skrinky a krytovanie tlmiace hluk. Práve za účelom výroby takýchto skriniek sme otvorili divíziu lisovne. Uvažujeme tiež o zavedení diverzifikácie vyrezávania plechov technológiou Fiber Laser, ktorá nám umožní zvýšiť produktivitu a rozšíriť segment výrobkov. Aktuálne asi 40 % produkcie lisovne synergicky vstupuje do výroby kompresorov a 60 % výroby pokrýva zákazky z Holandska, Českej republiky, Nemecka, Švédska a Slovenska.

Vo vašom závode v Piešťanoch zamestnávate takmer 200 ľudí. Nebojujete s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov? Ako motivujete a vzdelávate svojich zamestnancov?

EKOM od svojho vzniku spolupracoval s odbornými školami, podieľal sa na praktickej príprave absolventov a mnohých potom prijímal do zamestnania. Situácia sa za 25 rokov zásadne zmenila. Vtedy sme mohli stavať na vedomostiach, skúsenostiach a zručnosti väčšiny prijímaných spolupracovníkov. Žiaľ, v súčasnosti, vďaka dlhodobo podceňovanej a zjavne podfinancovanej vzdelávacej stratégii Slovenska, je štruktúra a profil dnešných adeptov prakticky nepoužiteľný. Výrazné je to najmä u pozícií s vyššou kvalifikáciou, či už je to konštruktér, technológ alebo obrábač kovov – operátor CNC obrábacieho stroja. „Dovzdelanie“ takýchto absolventov vyžaduje aj dva roky investícií do školení, získania zručností, návykov a techniky. Ich udržateľnosť však, v konkurencii so štátom zvýhodňovanými novo prichádzajúcimi spoločnosťami, je takmer nemožná. Proklamované formy podpory, či už programy zamestnávania absolventov, duálne vzdelávanie a pod. majú len formálny charakter alebo minimálnu účinnosť. Preto pokračujeme v propagácii štúdia technických oborov v našom regióne, spolupracujeme so školami všetkých stupňov, od základných, stredných, odborných až po univerzity. Zamestnancom ponúkame rôznorodosť, možnosť odborného rastu, investujeme do ďalšieho vzdelávania.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia?

Zameriavame sa na dlhodobú udržateľnosť nášho podnikania. Popri inovácii výrobkov pokračujeme v optimalizácii všetkých procesov. Pracujeme na zavádzaní rôznych stupňov ďalšej automatizácie výroby a riešime nastavenie postupov pre efektívne spracovanie dokumentácie a výrobu variabilného sortimentu. Ďalšie príležitosti vidíme hlavne vo zvyšujúcich sa požiadavkách na zákaznícke riešenia pri udržaní flexibility v dodacích termínoch.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...