1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Continental Automotive Systems Slovakia, s.r.o.

Continental autoSRSlovenská kapitola v nemeckom príbehu plnom úspechov

Continental Automotive Systems Slovakia, s.r.o., so sídlom vo Zvolene je dôkazom, že technológie a postupy štvrtej priemyselnej revolúcie sa v slovenských automobilkách stali realitou. S puncom nemeckej precíznosti zhmotňuje koncept Priemyslu 4.0, ktorý je obsiahnutý v celom reťazci – od vývojárskych oddelení, dodávateľov, výroby až po zákazníka.

O aktuálnej situácii a nových výzvach zvolenského závodu nám porozprával Ing. Milan Škarvada, konateľ a finančný riaditeľ Continental Automotive Systems Slovakia, s.r.o.

V akej kondícii sa nachádza Continental Automotive Systems Slovakia ako súčasť koncernu Continental?

Nemecká skupina Continental je na Slovensku zastúpená dvomi divíziami – Automotive a Rubber, ktoré sa nachádzajú v Púchove, Dolných Vesteniciach a vo Zvolene. Sme najmladším slovenským závodom Skupiny a dynamický rast zaznamenávame od spustenia sériovej výroby v roku 2006. Pre ilustráciu, do konca roka 2019 sme vyrobili 100 miliónov kusov automobilových brzdových strmeňov. Vedenie spoločnosti pred časom rozhodlo o zvýšení výrobnej kapacity vo Zvolene. Keďže automobilový trh za posledné 3 roky nerástol tak prudko ako sa pôvodne predpokladalo, aktuálne sme nastavení vyrábať o 50 % viac. Naším cieľom je využiť tento potenciál a v dohľadnom období zvýšiť výrobu o 20 %. Stojíme tak pred veľkou výzvou, pretože v súvislosti s výrobným rastom budeme zápasiť s nedostatkom kvalifikovaných operátorov výrobných liniek a špecialistov, napríklad nastavovačov, údržbárov či elektrikárov.

Predstavte nám vaše výrobné portfólio.

Naša spoločnosť vyrába vysokovýkonné brzdové strmene. Základný proces výroby začína opracovaním surových odliatkov, to znamená CNC obrábaním, nasleduje galvanizácia, v závislosti od požiadaviek zákazníka, a finalizácia v podobe montáže celého brzdového systému. Pred 4 rokmi sme začali vyrábať elektronické parkovacie brzdy. V dnešných automobiloch ide o štandard, ktorý chcú výrobcovia preniesť do všetkých svojich modelov.

Kam smerujú vaše výrobky?

Pre slovenský trh nevyrábame a naša produkcia je kompletne určená na export. Malá časť končí v zámorí, presnejšie v USA, Južnej Kórei a Japonsku. Drvivá väčšina výrobkov zostáva v EÚ a vo Veľkej Británii. K našim hlavným zákazníkom patria značky Jaguar Land Rover a Renault, americká nadnárodná korporácia Ford Motor Company, Volkswagen Group a skupina Fiat.

Aké hospodárske výsledky ste dosiahli v roku 2019?

Tretí rok po sebe sme dosiali obrat viac ako 300 miliónov eur, čo, samozrejme, svedčí o pozitívnom hospodárskom výsledku.

Ako vidíte budúcnosť výrobného závodu vo Zvolene?

Budúcnosť našej spoločnosti vnímame pozitívne. V aktuálnom roku zostaneme verní pozícii kapacitne najväčšieho výrobného závodu v rámci 17 výrobných fabrík na hydraulické brzdové systémy koncernu Continental. Našou štandardnou oblasťou je robotizácia procesov vo výrobe. V rámci celej Skupiny boli vybrané dva modelové závody pre Industry 4.0 a Zvolen je jedným z nich. Dostali sme zelenú na realizovanie pilotných projektov, ktorým sa konvenčne nevenujeme. Pracujeme na niekoľkých projektoch, napríklad so zameraním na AGV systémy, ktoré po úspešnom zavedení do praxe budú môcť byť skopírované do ďalších výrobných závodov. Zároveň ideme do určitého rizika, ktoré spočíva vo verifikácii, či bude projekt rozpracovaný v teoretickej rovine z pohľadu výrobného efektu reálne uchopiteľný.

Do akých oblastí ste nasmerovali investície v poslednom období?

Naše najväčšie investície boli spojené so spomínaným rozšírením výrobnej kapacity závodu a týkali sa výstavby a modernizácie logistických budov. Máme vybudované plne automatizované sklady ako na vstupe, tak aj na výstupe. Rozšírili sme montážnu halu, ďalšie investície plynuli do technológií obrábania a nedávno sme požiadali o stavebné povolenie na tretiu galvanickú linku. Vlaňajšie investície sa pohybovali vo výške desiatok miliónov eur a predstavujú rekordnú sumu v dejinách zvolenského závodu.

Ako jeden z mála dodávateľov automotive na Slovensku máte okrem samotnej produkcie aj vlastné výskumno-vývojové centrum.

Naše výskumno-vývojové centrum získalo v roku 2015 kompetencie a zodpovednosť za celý vývojový proces. Dokážeme obsiahnuť proces vývoja až po funkčné testovanie brzdového systému na vozidlách. Viac ako 200 špecialistov, väčšinou inžinierov, má na starosti základný vývoj, na ktorý nadväzuje aplikačný vývoj bŕzd a brzdových systémov vrátane softvéru pre elektronické parkovacie brzdy.

Už ste naznačili problém súvisiaci s nedostatkom kvalifikovaných odborníkov.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov pociťujeme v špecializovaných odboroch ako nastavovač CNC strojov, nastavovač montážnych liniek, elektrotechnik, mechatronik či mechanik. Podobne ako ďalšie automobilky aj my vnímame pozitívny tlak konkurencie na vyššiu odbornosť a pracovnú disciplínu zamestnancov. Na druhej strane to ale prináša fluktuáciu, ktorú sme silne pocítili v polovici roka 2019. Uvítali by sme možnosť nájsť pripravených odborníkov na trhu práce. Operátor výroby dokáže obsluhovať jednu až dve stanice po absolvovaní dvojtýždňového tréningového procesu, ale nastavovač CNC strojov alebo montážnych liniek musí prejsť trojmesačným školením. Počítame so skutočnosťou, že zaškolení pracovníci môžu od nás odísť, čiže musíme byť v kondícii na zvládnutie prípadného zvýšenia výroby.

Koľko ľudí momentálne zamestnávate?

Zamestnancov sme intenzívne hľadali začiatkom roka 2019 z dôvodu rozšírenia výroby a v nasledujúcom období sme nepociťovali tak pálčivú potrebu prijímať nových pracovníkov. V súvislosti s prepadom objemu výroby v dôsledku epidémie COVID-19 zamestnávame 1000 ľudí, čo je nižší počet ako na začiatku roku 2020. Ďalšie znižovanie stavov zamestnancov momentálne neplánujeme. V septembri a októbri, naopak, potrebujeme doplniť niektoré voľné pracovné miesta a čiastočne obnoviť 4-zmennú prevádzku, ktorú budeme prispôsobovať ako pozitívnym, tak aj negatívnym výkyvom. Všetko ukáže budúcnosť.

Spolupracujete so vzdelávacími inštitúciami na projektoch venovaných zvýšeniu odbornosti budúcich absolventov?

Už tretí rok sme súčasťou systému duálneho vzdelávania v spolupráci so strednými odbornými školami vo Zvolene a okolí. V tomto školskom roku máme okolo 65 študentov a v školskom roku 2020/2021 ukončia štúdium prví maturanti, ktorí u nás môžu nájsť uplatnenie. Duálne vzdelávanie pre nás znamená pohľad do budúcnosti a vnímame ho ako nosný prvok pri získavaní odborníkov. Štandardne spolupracujeme s vysokými školami najmä v oblasti výskumu a absolventov sa snažíme získavať už počas ich štúdia. Spolupracujeme predovšetkým s elektrotechnickými fakultami v Bratislave, Žiline a Košiciach prostredníctvom študentov, ktorí pochádzajú zo Zvolena a okolia, a motivujeme ich k tomu, aby využili možnosť uplatniť svoje vedomosti a schopnosti v rodnom regióne.

Ku kľúčovým prvkom korporátnej stratégie spoločnosti Continental patrí trvalo udržateľný manažment. V akých líniách prispievate k zámeru napredovať udržateľne?

Ochrana životného prostredia je pevnou súčasťou politiky našej spoločnosti. Riadime sa filozofiou, že ekonomika a životné prostredie sa navzájom nevylučujú a predstavujú základ trvalo udržateľnej tvorby hodnôt. Vo výrobe neustále znižujeme spotrebu energie a vody, zlepšujeme parametre týkajúce sa množstva emisií CO2. V oblasti hospodárenia s odpadom zvyšujeme mieru recyklácie prevádzkového odpadu a pokiaľ je to reálne, implementujeme možnosť používania vratných obalov v spolupráci s dodávateľmi aj zákazníkmi. Všetky produkty spoločnosti Continental zohrávajú aktívnu úlohu pri ochrane životného prostredia a zachovaní prírodných zdrojov. Práve preto pokrýva ekologický manažment celú životnosť našich produktov – od výskumu a vývoja, cez predaj, logistiku a výrobu, až po používanie a následnú recykláciu. Z dôvodu neustále sa znižujúceho množstva surovín je naším cieľom vyvíjať produkty a riešenia, ktoré spotrebujú menej energie a dokážu zachovávať prírodné zdroje – ako počas výroby, tak aj počas používania našich produktov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...