1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Confal a.s.

Maximálne využívame vzájomnú synergiu našich projektov

„Posilnení úspechmi v predchádzajúcom období, nakreslili sme si ambiciózny obchodný plán,“ tak znie úvodná veta z výročnej správy spoločnosti Confal a.s., a aktuálnou je aj v tomto účtovnom období. Hospodárske výsledky spoločnosti zo Slovenskej Ľupče na seba kontinuálne nadväzovali aj vlani a premietajú sa nielen do zvyšovania objemu výroby, ale aj do rozširovania činností, personálneho rastu a technologického rozvoja firmy. O prevádzke spoločnosti a aktuálnych výzvach v odvetví spracovania hliníka sme sa zhovárali s Branislavom Petrom, predsedom predstavenstva firmy Confal a.s.

Vlani ste oslávili už dve dekády pôsobenia vašej spoločnosti na slovenskom trhu. Priblížte nám najdôležitejšie míľniky z histórie firmy Confal a.s.

20 rokov je dlhá doba, aj z pohľadu rozvoja spoločnosti. Doba, ktorá sa už nezopakuje, plná pozitívnych a sem-tam aj menej úspešných momentov. No keďže ja mám selektívnu pamäť, spomínam si len na tie dobré veci. Aj preto som veľmi rád, že som mohol byť pri budovaní našej firmy, ktorá rástla spoločne s rozvojom Slovenska a okolitých krajín. Naša firma sa vyvíjala veľmi dynamicky. Začínali sme ako obchodníci s farebnými kovmi a postupne sme sa vyprofilovali ako spracovateľ hliníka, hliníkových odpadov a zároveň výrobca hliníkových zliatin. V našom portfóliu je aj dezoxidačný hliník a rafinátory pre výrobu ocele. Rast spoločnosti bol organický, firmu sme budovali personálne, technicky a technologicky úplne od počiatku, nesprevádzala ho žiadna privatizácia. Počas rozvoja firmy sme zrealizovali dve akvizície v súvislosti s rozširovaním výrobného záberu firmy. Nezvyšovali sme teda len čísla v obrate a v počte zamestnancov, ale rovnako sme aj diverzifikovali výrobné a technologické činnosti.

Rástli sme aj vďaka inováciám, ktoré sú veľmi dôležitou súčasťou nášho podnikania. K prioritám našej spoločnosti vždy patrila a stále patrí podpora a systematické posilňovanie technologického know-how. Vynakladáme veľa finančných prostriedkov na inovácie technologických postupov našej výroby pri materiálovom zhodnocovaní hliníkového odpadu a pri ďalšom spracovaní materiálov a surovín. Vývojovú činnosť máme podporenú aj akademicky – spolupracujeme s Technickou univerzitou v Košiciach, čiastočne so Slovenskou akadémiou vied, sme členom Národnej technologickej platformy pre výskum, vývoj a inovácie surovín. Úspešne sme zrealizovali eurofondové projekty v oblasti inovácií a aj aktuálne máme podané žiadosti na rozvoj ďalších projektov v spolupráci s akademickým sektorom. Hoci nemáme vlastné výskumné oddelenie, intenzívna kooperácia našich zamestnancov s výskumno-realizačným pracoviskom Technickej univerzity v Košiciach a naše technologické zariadenia a výrobný priestor umožňujú funkčné prepojenie teórie a praxe.

Pred dvomi rokmi ste prevzali jedného z vašich najväčších obchodných partnerov – spoločnosť Aluprogress zo Strakoníc. Ako s odstupom času hodnotíte túto akvizíciu?

Stali sme sa spolumajiteľmi tlakovej zlievarne v Českej republike, ktorá si následne v areáli našej firmy v Slovenskej Ľupči založila dcérsku spoločnosť Aluprogress Slovakia, s.r.o., a prevzala priestory tlakovej zlievarne po ukončení činnosti spoločnosti Brixiapress. S manažmentom strakonického závodu sme sa dohodli na tejto spolupráci za účelom využitia synergie činností oboch závodov. Naša firma Confal a.s., dodáva do tlakovej zlievarne spoločnosti Aluprogress Slovakia tekutý kov, ktorá ho spracúva do formy odliatkov. Tieto odliatky hliníka sú následne opracované na CNC strojoch a dodané zákazníkom na ďalšiu montáž. Takto sme priamo napojení na sektor automotive. Vďaka bezprostrednej blízkosti závodov sa vyrobený ingot hliníkovej zliatiny nemusí schladiť a následne znovu roztaviť v zlievarni, ale v rámci areálu sa v tekutom stave prevezie, spracuje a vyrobí sa z neho hliníkový odliatok. Je to uzavretý recyklačný cyklus, kde sa zo šrotu vyrobí priamo finálny produkt. Danou synergiou sa ušetrí jedna technologická operácia, ktorá je energeticky dosť náročná. Dochádza k materiálovým aj energetickým úsporám, vyššej kvalite a v neposlednom rade šetríme aj životné prostredie. Na Slovensku takáto synergia zatiaľ nie je bežná, no my sa ju snažíme intenzívne rozvíjať, lebo sme presvedčení, že je to ekonomicky nevyhnutné.

Priblížte nám vaše aktuálne produktové portfólio.

Tvoria ho najmä hliníkové zliatiny, odliatky, ale vyrábame aj nástroje na tlakové liatie a suroviny pre oceliarsky priemysel. Technológiu výroby prispôsobujeme požiadavkám zákazníkov. K dispozícii máme rôzne zariadenia, ktoré dokážu vstupný materiál vhodne upraviť na ďalšie spracovanie. Vďaka týmto technológiám môžeme produkovať špeciálne výrobky pre oceliarne šité na mieru zákazníkovi. Máme veľmi dobrý vzťah s košickou spoločnosťou U. S. Steel, ktorej dodávame už viac ako 10 rokov suroviny na výrobu ocele. Naše produkty neustále inovujeme, snažíme sa hľadať nové možnosti spolupráce. Priamo v oceliarni máme svojho koordinátora, ktorý pomáha s aplikáciou našich výrobkov tak, aby bol zákazník spokojný a aby dostal to, čo od produktu aj očakáva.

Okrem výroby ponúkate svojim klientom aj servis zahŕňajúci poskytovanie zberných kontajnerov, logistiku a následné spracovanie hliníkového výrobného odpadu, odborné poradenstvo a technickú podporu.

Všetky tieto servisné činnosti predstavujú službu zákazníkovi. Pôsobíme na trhu, ktorý je konkurenčne silný. Ak chceme byť úspešní, musíme zákazníkovi poskytnúť niečo viac než ponúka konkurencia. Práve preto sa nezameriavame len na produkty, ale dolaďujeme aj servis, sprievodné činnosti, logistiku, outsourcing. Sme radi, že sa nám aj vďaka tomuto prístupu darí. Medzi zákazníkmi si pravidelne robíme prieskumy spokojnosti. Samozrejme, nie všetko funguje úplne dokonale, nedostatky, ktoré objavíme, sa snažíme odstraňovať najrýchlejšie ako vieme. Celkovo ale možno konštatovať, že náš servis je plne porovnateľný so službami poskytovanými v krajinách, ktoré majú silnejšiu priemyselnú tradíciu.

Aké personálne a priestorové zázemie si vyžadujú uvedené činnosti?

Naše produktové aj servisné portfólio potrebuje značné personálne aj priestorové kapacity, ale to je cena, ktorú radi zaplatíme za zvýšenie našej pridanej hodnoty. Celkovo zamestnávame okolo 150 ľudí na Slovensku a 450 v ČR. Samozrejme, problém nedostatku zamestnancov sa dotýka aj našej spoločnosti, snažíme sa ho preto aktívne riešiť tak na vysokoškolskej úrovni, ako aj v spolupráci so strednými školami formou implementácie projektu duálneho vzdelávania. Vnímame ako našu povinnosť vplývať na zamestnancov a vytvárať im také pracovné prostredie, aby boli motivovaní pokračovať vo svojom ďalšom vzdelávaní aj po skončení strednej školy, napríklad formou externého vysokoškolského štúdia.

Možnosť participovať na vývojových projektoch, spolupracovať s odborníkmi z akademického prostredia, a tým pádom sa neustále zdokonaľovať vo svojej činnosti a kvalifikácii pokladáme za jeden z hlavných benefitov a motivačných faktorov, ktoré ponúkame našim zamestnancom. Zároveň sa nám takýmto spôsobom darí získavať pracovníkov vzdelaných, motivovaných a kvalifikovaných presne podľa našich potrieb. V tomto procese sme už dosiahli nejaké úspechy, ale veľa práce nás ešte len čaká.

Tržby vašej spoločnosti za rok 2017 sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zvýšili o 11 % a dosiahli takmer 37 miliónov eur. Aké sú ekonomické vyhliadky pre súčasné obdobie?

Naša spoločnosť pracuje s komoditami, ktorých ceny sú závislé od svetového trhu. Z uvedeného dôvodu pre nás samotný obrat nepredstavuje rozhodujúci finančný ukazovateľ, keďže jeho výšku nevieme ovplyvniť. To, čo zaujíma nás, je produktivita, vyrobené tony, spotrebovaná energia. V našej brandži obrat v súvislosti so znížením cien hliníka môže klesať, avšak objem našej výroby môže rásť. Aktuálne naša produktivita stále stúpa, preto aj v ďalšom období očakávame rast EBITDY, čo je pre nás najrelevantnejší ukazovateľ.

Predstavte nám vaše ambície pre najbližšie obdobie.

Chceme integrovať všetky rozpracované projekty tak, aby maximálne využili svoju vzájomnú synergiu. Myslíme si, že zatiaľ sa nám to darí, ale máme ešte veľa plánov ako ďalej rozvíjať vzťahy so zákazníkmi. Vo výrobe zliatin chceme navýšiť výrobu, keďže trh rastie a my nechceme stratiť pozíciu na trhu. Investovali sme veľa úsilia a financií do technológií na úpravu materiálov, a preto je teraz naším hlavným cieľom čo najviac využiť kapacity, ktoré máme k dispozícii.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...