1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Centrum vedecko-technických informácií SR

Centrum vedecko tech Info SK 17Napĺňame koncept komplexného a moderného informačného centra

Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR), pôvodne Slovenská technická knižnica založená v roku 1938, oslávi onedlho 80 rokov svojej činnosti. Za dané obdobie sa činnosť centra značne rozšírila.

V súčasnosti zabezpečuje prevádzku komplexných informačných systémov pre výskum, vývoj, inovácie a vzdelávanie, prevádzkuje vedeckú knižnicu a plní ďalšie úlohy informačného centra pre vedu a techniku, ktoré nám v rozhovore priblížil prof. RNDr. Ján Turňa, CSc., generálny riaditeľ CVTI SR.

CVTI SR je príspevkovou organizáciou Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR (MŠVVaŠ SR). Ako sa darilo vášmu centru v minulom roku v ekonomickej oblasti?

Keďže sme priamo riadení ministerstvom, činnosť našej organizácie je financovaná najmä z príspevku z rozpočtovej kapitoly MŠVVaŠ SR. Ďalším zdrojom sú európske štrukturálne a investičné fondy, iné verejné zdroje a finančné nástroje. Naša organizácia má veľmi dobré a dlhoročné skúsenosti s implementovaním národných a medzinárodných projektov v Operačnom program VaV a Vzdelávanie, ako aj v programoch Interreg Danube, Interreg Central Europe a Horizont 2020, kde momentálne úspešne implementujeme 14 projektov.

Minulý rok bol však z ekonomického hľadiska v našej organizácii veľmi náročný z dôvodu meškajúcich výziev nového programového obdobia OP Výskum a inovácie a Ľudské zdroje. Preto sme sa museli vysporiadať s financovaním výstupov skončených projektov z vlastných zdrojov, čo sa nám aj podarilo. Ďalšie finančné prostriedky získavame vlastnou činnosťou za poskytovanie výpožičných a medzinárodných medziknižničných výpožičných služieb, poplatkov za prístupy k elektronickým informačným zdrojom, ale aj podnikateľskou činnosťou, ktorú vykonávame v súlade so zriaďovacou listinou, najmä z prenájmu priestorov, predaja vedeckých časopisov, publikačných a tlačiarenských služieb, organizovania kurzov, seminárov a workshopov.

Od roku 2014 zastrešujete činnosti Národných kontaktných bodov pre Horizont 2020 (H2020) a zabezpečujete aj prevádzku Styčnej kancelárie pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD). Aké úlohy vám vyplývajú z týchto pozícií?

H2020 je program Európskej únie určený na financovanie výskumu a inovácií. Podpornými štruktúrami pre tento program na Slovensku sú Národné kontaktné body. Každý z nich má na starosti niekoľko tematických oblastí programu, v rámci ktorých asistujú pri príprave projektov a pri hľadaní konzorcií pre projekty programu. Ich úlohou je informovať vedeckú komunitu a podniky o možnostiach účasti v programe H2020. Podieľajú sa tiež na vyhľadávaní a prepájaní partnerov do projektov H2020, a to na národnej úrovni, ako aj v rámci cezhraničných aktivít. Viac informácií o H2020 je na stránke www.h2020.cvtisr.sk.

Zriadením Styčnej kancelárie pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD) sa Slovensko pridalo k väčšine európskych štátov, ktoré takéto pracovisko v Bruseli prevádzkujú. Činnosť kancelárie úzko súvisí s programom H2020, keďže jej úlohou je sledovať aktuálne európske politiky a nástroje na podporu výskumu a vývoja práve s dôrazom na H2020. Kolegovia tak nielen informujú slovenskú výskumnú obec o výzvach a možnostiach financovania výskumu a vývoja z európskych zdrojov, ale podporujú ju aj pri príprave výskumných a inovačných projektov a propagujú súčasný slovenský výskum a inovácie v zahraničí. Pracovisko má samostatnú webovú stránku www.slord.sk.

K úlohám vášho centra patrí tiež spracovávanie a poskytovanie komplexných informácií z oblasti školstva a vzdelávania. Môžete nám priblížiť metódy zberu dát z jednotlivých inštitúcií a spôsoby ich následného vyhodnocovania?

Údaje o činnosti školských zariadení sa zbierajú v pravidelnej periodicite prostredníctvom štandardizovaných štatistických zberov cez schválené štatistické formuláre za všetky školy a školské zariadenia, čo predstavuje približne 17 800 zberných miest. Zbery sa v prevažnej miere realizujú formou webových aplikácií a čiastočne ešte po línii škola – okresný úrad – CVTI SR. Súbežne sa rozbieha zber údajov cez rezortný informačný systém. Po jeho dobudovaní by sa väčšina informácií mala zbierať priamo zo školských informačných systémov. Okrem pravidelných štatistických zberov realizujeme aj sociologické prieskumy zamerané na problematiku školstva a uplatniteľnosti absolventov na trhu práce. CVTI SR poskytuje zozbierané informácie ďalším kompetentným organizáciám pre vyhodnocovanie rôznych oblastí a činností.

CVTI SR stojí aj za rozvojom Národného systému podpory transferu technológií (NSPTT), ktorého úlohou je najmä podpora vedeckovýskumných inštitúcií pri komerčnom zhodnotení svojich poznatkov. Ako prebieha implementácia tejto podpory v praxi?

Cieľom NSPTT je podpora budovania prostredia na akademických inštitúciách SR vhodného pre realizáciu transferu technológií. Sem spadá zavádzanie pravidiel ošetrujúcich nakladanie s duševným vlastníctvom akademických inštitúcií v podobe interných smerníc, podpora budovania pracovísk – centier transferu technológií na akademických inštitúciách SR. Tie majú zabezpečovať efektívne využívanie duševného vlastníctva a poskytovanie podporných služieb pri samotnej realizácii jednotlivých transferov v prípadoch, kedy ich nie sú schopné zrealizovať centrá vlastnými kapacitami. Pre zabezpečenie priemyselno-právnej ochrany duševného vlastníctva je možné v opodstatnených prípadoch poskytnúť finančné prostriedky na hradenie tzv. patentových poplatkov. V rámci tohto systému sú verejným a štátnym vedeckovýskumným inštitúciám poskytované tzv. expertné podporné služby pokrývajúce svojím rozsahom celý proces transferu technológií. V roku 2016 sme podporili 48 novozaevidovaných prípadov nových technológií, prijatých a realizovaných bolo 78 požiadaviek na poskytnutie expertných podporných služieb celkovo k 57 prípadom. Pripravilo sa 20 prihlášok registrácie priemyselného vlastníctva. Koncom uplynulého roka bolo v aktívnej fáze komercializácie 8 prípadov.

Významnou oblasťou vašej činnosti je prevádzkovanie vedeckej knižnice, ktorej fond obsahuje viac ako 900 660 knižničných jednotiek.

Prevádzka špecializovanej vedeckej knižnice zabezpečuje informačnú podporu vedy a techniky na Slovensku. Budovanie, spravovanie a sprístupňovanie všetkých druhov dokumentov a informácií bez ohľadu na formu média a lokalizáciu, poskytovanie knižničných a informačných služieb pre vedeckú komunitu a odbornú verejnosť, v súčasnosti najmä v elektronickom prostredí, je jednou z hlavných funkcií CVTI SR. Súčasťou činností špecializovanej vedeckej knižnice v tomto období je aj aktívna participácia v oblasti otvoreného prístupu.

Na aké nové projekty plánujete zamerať svoju pozornosť v budúcnosti?

CVTI SR sa bude naďalej orientovať na napĺňanie konceptu komplexného moderného informačného centra pre vedu, výskum, inovácie a vzdelávanie a na budovanie progresívnej hybridnej knižnice s dôrazom na operovanie v elektronickom prostredí. Aktuálne aktívne pôsobíme v oblasti podpory otvoreného prístupu. Ako Národný referenčný bod pre Open Access politiku Európskej komisie za SR sa zapojíme do riešenia úloh nedávno schváleného Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR na roky 2016 – 2019. Pokračovať budeme v implementácii zazmluvnených projektov, najmä projektov programu H2020.

Významnou úlohou je zabezpečenie udržateľnosti národných projektov z predchádzajúceho programového obdobia. Momentálne pripravujeme projektové zámery a žiadosti o nenávratný finančný príspevok národných projektov v rámci OP Výskum a inovácie a OP Ľudské zdroje, ako aj medzinárodných projektov v rámci rôznych európskych programov. Pri prevádzke komplexných informačných systémov pre podporu výskumu, vývoja a vzdelávania sa zameriame najmä na ich ďalší rozvoj o nové funkcionality.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...