1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Camfil, s.r.o.

camfil 17Posúvame štandardy kvality vzduchu na vyššiu úroveň

Levická spoločnosť Camfil, s.r.o., je súčasťou Camfil Group, poprednej svetovej švédskej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 50 rokov zaoberá rozvojom a výrobou vzduchových filtrov a prvotriednych riešení na čistenie vzduchu. Camfil je zároveň jedným z najväčších globálnych odborníkov na filtráciu vzduchu vo svete.

Jej sídlom je severská metropola Štokholm. Vlastní 28 výrobných jednotiek a výskumných a vývojových stredísk v Severnej a Južnej Amerike, Európe a tichomorskej Ázii, má približne 3800 zamestnancov v 26 krajinách a obchodné zastúpenia spoločnosti nájdeme celkovo v 50 krajinách sveta. Skupina Camfil dosahuje ročný obrat 650 miliónov eur, čo ju pasuje do pozície svetového lídra v tomto segmente.

Korene skupiny podnikov Camfil Group vychádzajú z pôvodnej švédskej spoločnosti Camfil AB, ktorú založil v roku 1963 Gösta Larson ako joint venture s americkou Cambridge Filtration Corporation. Odtiaľ pochádza aj názov spoločnosti Cambridge filters, z čoho je odvodená skratka Camfil. Zakladateľ dostal v tom čase špeciálnu objednávku od Švédskej atómovej asociácie na vývoj nových filtrov, v ktorej zúročil svoje dovtedajšie skúsenosti. To znamená, že spoločnosť sa začala dynamicky rozvíjať spolu s atómovou energetikou vo Švédsku.

Vhodné podmienky na Slovensku

Slovenská dcérska spoločnosť Camfil, s.r.o., vznikla v roku 2007, kedy koncern spustil novú prevádzku v priemyselnom parku Levice, odkiaľ zásobuje filtrami nielen celý európsky trh, ale jej biznis siaha až do Brazílie a Ázie. „Zámer vybudovať výrobný podnik na Slovensku vznikol na základe potrieb nemeckej fabriky, ktorá vyrábala produkty s vyšším podielom ručnej práce. V nemeckých podmienkach takáto výroba nebola z dlhodobého hľadiska konkurencieschopná, preto vedenie rozhodlo o presunutí výroby do krajiny s nižšími nákladmi, a voľba padla práve na Slovensko. V tom čase mali Levice nezamestnanosť približne 14 % a boli tu vytvorené vhodné podmienky na podnikanie. Od tej doby Camfil, s.r.o., postupne rástol a dnes vyrábame 1,5 milióna vzduchových filtrov ročne pri obrate 25 miliónov eur a zamestnávame 180 zamestnancov,“ hovorí Ing. Imrich Mészáros, riaditeľ slovenského podniku.

Tu vyrábané filtre sú vreckového typu, pozostávajú z rámu a filtračného média a sú určené prevažne pre veľké vzduchotechnické zariadenia. Uplatnenie nachádzajú v mnohých odvetviach. Ich produkty nájdeme v administratívnych budovách či nákupných centrách, teda všade, kde sa nachádzajú ľudia a je potrebné do týchto prevádzok priviesť filtrovaný vzduch zvonka. Levický závod sa tiež špecializuje na výrobu vzduchových filtrov, ktoré nachádzajú využitie v priemyselných závodoch, výskumných laboratóriách, farmaceutickom a medicínskom prostredí či v elektrotechnike.

V súčasnosti sa rýchlym tempom rozvíjajú dátové centrá, ktoré pre bezpečné uchovávanie dát vyžadujú taktiež čistý vzduch. Z pestrého zákazníckeho portfólia môžeme menovať aj viaceré zvučné svetové mená ako sú napríklad Google, Microsoft, farmaceutická spoločnosť GSK pôsobiaca v Leviciach, automobilky Mercedes a Audi, alebo slovenský Peugeot, VW a Kia. V tomto prípade filtre nie sú určené priamo pre vozidlá, ale do výrobného procesu. Medzi spokojných zákazníkov spoločnosti Camfil patria aj naše dve atómové elektrárne v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach. Produkcia slovenského závodu len z 5 % zostáva na Slovensku. Väčšina je určená na export, pričom až 65 % pripadá na nemecký trh.

Nová hala pre nové produkty

V období od roku 2007 sa množstvo vyrobených filtrov v levickej firme niekoľkokrát znásobilo a výkon strojných technológií sa blížil k maximu. Z dôvodu rozšírenia výrobných kapacít bola v roku 2016 inštalovaná nová automatická linka na skladanie filtrov s kovovým rámom za viac ako pol milióna eur. Podobne ako väčšina strojov bolo zariadenie vyvinuté špičkovým vývojovým centrom v materskej spoločnosti vo Švédsku. Ďalšie drobné investície v minulom roku smerovali do vylepšenia už existujúcich zariadení s cieľom zvýšenia ich výkonu.

Rok 2017 je aj rokom novej stavebnej investície na ploche takmer 5-tisíc m2 s plánovaným zahájením výroby v treťom kvartáli a novým produktovým portfóliom vzduchovej filtrácie. Pred desiatimi rokmi sa Camfil rozhodol kúpiť v Leviciach pozemok s plochou 4 hektáre, z ktorej bola doteraz využívaná len polovica. „Aktuálne sme po kolaudácii a výrobný proces začal produkovať prvé výrobky. Ide o úplne nový typ filtrov s vyššími účinnosťami, ktorých výroba sa k nám presúva z Nemecka. Nová jedinečná strojná technológia bola vyvinutá priamo pre potreby Camfilu a prvotná investícia do strojov predstavuje takmer milión eur. Súčasne reagujeme na požiadavky našich zákazníkov a zvyšujeme aj kapacitu existujúcej výroby nákupom strojov v rovnakej hodnote. Celkové investičné zámery pre tento rok činia takmer 5 miliónov eur. Prvý rok prinesie vytvorenie 10 nových pracovných miest, a keď sa v ďalších rokoch výroba v novej hale rozšíri, pribudnú nové produkty a 20 pracovných miest,“ uvádza riaditeľ podniku.

Levický závod počas svojej desaťročnej existencie presvedčil zákazníkov aj vedenie spoločnosti o kvalite, precíznosti aj flexibilite zamestnancov. Práve tieto vlastnosti dávali predpoklad na novú investíciu, počas ktorej sa rozšírili výrobné, skladové aj administratívne priestory. Od svojich nemeckých kolegov si tak slovenský Camfil preberá už overené, ale pre levickú fabriku úplne nové výrobky. Práve preto sa od neho očakáva nárast predaných objemov aj týchto produktov. Rozšírenie prináša aj väčší podiel na logistike a štandardizácii výrobných procesov. Rozsiahly pozemok v priemyselnom parku Levice – Géňa zároveň poskytuje do budúcnosti ďalšie možnosti, a je preto reálne, že ak bude Camfil pokračovať v nastavenom trende, môžeme sa čoskoro dočkať ďalšej expanzie na Slovensku.

Dlhšia životnosť, ekonomickejšia prevádzka

Svojim zákazníkom sa Camfil snaží v produktoch vzduchovej filtrácie ponúkať čo najlepšiu kvalitu, najdlhšiu životnosť, najnižšie náklady na prevádzku a energeticky úspornú účinnosť filtrov, preto veľa investuje aj do vývoja nových produktov. „Pri vzduchových filtroch sú dôležité dva parametre. Prvým je kritérium, koľko častíc je filter schopný zachytiť. Pri filtroch hovoríme o referenčnej častici o veľkosti 0,4 mikrometra. Štandardný filter pre administratívnu budovu by mal podľa platnej normy zachytiť aspoň 35 % takýchto častíc. Naše filtre však dokážu zachytiť 60 až 65 %, pri najlacnejších modeloch 45 %. Druhým veľmi dôležitým parametrom je energetická náročnosť, pri ktorej dokáže filter fungovať,“ vysvetľuje Imrich Mészáros a ďalej pokračuje: „Čím má filter vyššiu filtračnú účinnosť, tým vzniká vyšší tlakový odpor, teda strata meraná v pascaloch (Pa). Jeden pascal pre filter s rozmerom 600 x 600 mm stojí zákazníka približne 1,50 eura za jeden rok. To sa môže na prvý pohľad javiť ako pomerne malá čiastka, ale naše výrobky majú o 20 až 30 Pa nižšiu tlakovú stratu ako konkurenčné produkty. Pre porovnanie, menšie nákupné centrum vyžaduje inštaláciu zhruba 100 filtrov, čo už po prepočítaní predstavuje zaujímavú finančnú úsporu. Z našich doterajších skúseností a meraní vyplýva, že zvýšená investícia zákazníka do nákupu kvalitných filtrov sa mu už v priebehu prvého polroka vráti v podobe nižších energetických nákladov. Naše produkty navyše vydržia vo filtračnom systéme dva roky, čo predstavuje v porovnaní s lacnejšou konkurenciou, ktorej filtre sa menia aj štvrťročne, taktiež nezanedbateľnú výhodu.“

Sprísňujú sa normy

V priebehu uplynulých dvoch rokov prebiehal vo svetovom meradle proces tvorby novej štandardizácie a definovanie noriem pre kvalitu ovzdušia. Medzinárodná štandardizačná organizácia ISO pripravila nový globálny štandard ISO 16 890, ktorý má určiť kvalitu vzduchu vo vnútorných priestoroch. Camfil nielenže nezostal bokom, ale aktívne sa zapájal do tohto procesu. Keďže sa zaoberá aj vývojom a má zároveň bohaté skúsenosti v tomto odvetví, vynaložil veľké úsilie, vďaka čomu sa prijal na medzinárodnej úrovni štandard vyžadujúci vyššie kvalitatívne parametre než sa pôvodne plánovalo. Imrich Mészáros je navyše aj členom komisie, ktorá v súčasnej dobe dohliada na implementáciu nových noriem do národných štandardov, a preto ako človek zasvätený do tejto problematiky oceňuje dosiahnutý progres a prínos pre všetkých občanov: „Spoločnosť Camfil už v súčasnej dobe svoje produkty označuje podľa nového štandardu. Žiaľ, naše obchodné centrá a nové administratívne budovy doteraz výrazným spôsobom nespĺňali ani pôvodné kritériá kvality ovzdušia. Vidíme tu preto veľký krok v kvalitatívnej úrovni vnútorných priestorov, ktorý môžeme dosiahnuť. S novým štandardom by mali byť zavedené aj účinné kontrolné mechanizmy, čo by malo priniesť aj pozitívny efekt novej legislatívy do reálneho života,“ uzatvára.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...