1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bratislavská teplárenská, a.s.

bratislavska teplarenska15Jednotka na trhu s teplom v hlavnom meste

Akciová spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) je lídrom na trhu s teplom v hlavnom meste. Svojimi službami a dodávkami tepla a teplej vody pokrýva približne 45 % trhu na území mesta Bratislavy. Viac nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Bratislavská teplárenská Ing. Vladimír Raček.

V akej kondícii vstúpila spoločnosť Bratislavská teplárenská do roku 2019? Koľko tepla ste dodali vlani a kam smerovalo?

Bratislavská teplárenská zabezpečuje výrobu a distribúciu tepla a teplej vody pre päť mestských častí – Dúbravku, Karlovu Ves, Staré mesto, Nové mesto a Ružinov. V roku 2018 sme našim odberateľom dodali 818 668 MWh a predvlani 881 057 MWh tepla. V porovnaní s rokom 2017 je to o 7,4 % menej. Tento pokles spôsobilo teplé počasie, ktoré malo za následok aj extrémne krátku vykurovaciu sezónu. Trvala o 50 dní menej než v roku 2017 a aj vonkajšie teploty, vyjadrené v dennostupňoch, boli počas vykurovacej sezóny 2018 o 11,5 % vyššie. Pozitívna informácia však je, že počet odberateľov a odberných miest spoločnosti BAT medziročne stúpol. V súvislosti s otázkou o kondícii spoločnosti musím spomenúť jeden významný problém, ktorý musíme riešiť vlastnými silami, a tým je definitívne ukončenie súdneho sporu s cyperskou spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited v náš neprospech, čo má za následok značný dopad na finančnú kondíciu Bratislavskej teplárenskej.

Dlhodobo udržujete najnižšiu cenu na trhu s teplom v Bratislave. Od čoho sa odvíja cena za dodávané teplo a vďaka čomu sa vám darí udržiavať ju na stabilne nízkej úrovni oproti konkurencii? Ako sa pohybovala cena tepla za rok 2018 a aký je predpoklad na tento rok?

Aj napriek uvedenému problému zostáva faktom, že sme v Bratislave dlhodobo výrobcom a distribútorom tepla s najnižšími cenami. Túto cenu sa nám darí udržiavať na nízkej úrovni vďaka efektívnej a ekologickej výrobe a dodávke tepla a vhodnej kombinácii využitia vlastných a externých zdrojov tepla. Vývoj ceny tepla, ktorá je regulovaná, závisí primárne od cenovej úrovne energetických komodít, čo v prípade našej spoločnosti predstavujú ceny zemného plynu, elektriny, ale napríklad aj od cien emisných povoleniek. Napriek podstatnému rastu burzových cien komodít počas roku 2018 si Bratislavská teplárenská naďalej udržala stabilnú cenu tepla a nemuseli sme pristúpiť k jej zvýšeniu. Od roku 2019 však bolo nevyhnuté zohľadniť podstatný nárast cien vstupov v predchádzajúcich obdobiach, čo sa prejavilo v medziročnom zvýšení ceny tepla. Napriek tomu sa spoločnosť naďalej radí medzi popredných a cenovo najvýhodnejších dodávateľov tepla v Bratislave.

Aby ste aj naďalej mohli byť lídrom na trhu s energiami, veľkú pozornosť ste v poslednom období venovali viacerým investičným aktivitám. Môžete konkretizovať, kde všade ste investovali?

Značnú časť finančných prostriedkov sme smerovali do investícií zameraných na pripojenie nových odberných miest. Sú to predovšetkým moderné stavby obytných domov, kancelárskych budov alebo budov pre obchod a služby. Investovali sme buď do odkúpenia technologických zariadení alebo do budovania a rekonštrukcie existujúcich odovzdávacích staníc.

Môžete spomenúť aspoň  niektoré  významnejšie nové pripojenia?

Posledných pár rokov Bratislavská teplárenská ťažila z celkového stavebného boomu v Bratislave o to viac, že v dosahu jej sietí je viacero ťažiskových lokalít novej výstavby. Najsilnejšou zónou rozvoja, aj z pohľadu našej spoločnosti, je nové bratislavské centrum v okolí ulíc Landerova, Pribinova, Košická a Mlynské nivy. Tu sme pripojili dve veže Panorama City, pripojené sú už aj rezidenčné veže Sky Park a je zrealizovaná príprava na napojenie novej autobusovej stanice.

V mestskej časti Staré mesto dodávame teplo do obytných súborov Stein 2, Pri mýte, Urban Residence, a svoje miesto sme si našli aj v energetickom mixe projektu Blumental. Spolupracujeme na projektoch, ktoré majú viac fáz, a v prvých etapách už dodávame teplo napr. v NUPPU či do polyfunkčného súboru Dunajské predmestie. V dlhom rade pripojení treba spomenúť aj projekt City Park Ružinov alebo aj rezidenčný projekt Ahoj Park. Z pohľadu veľkosti dodávky tepla a s inou funkciou ako je bývanie alebo administratíva sú to Nemocnica svätého Michala a obnovenie dodávok do Univerzitnej nemocnice v Ružinove.

Nemenej dôležitým aspektom pre dobré a spoľahlivé fungovanie teplárenskej spoločnosti je kvalitná starostlivosť o tepelné zdroje a rozvody. Kde ste v poslednom období realizovali opravy a údržby týchto zariadení?

Naša spoločnosť každoročne investuje značnú časť finančných prostriedkov aj do obnovy a rekonštrukcie tepelného hospodárstva. V zásade sú tieto finančné prostriedky delené na opravy a investície. V rámci opráv, podľa stupňa priority, realizujeme opravy ako na tepelných zdrojoch, tak aj na rozvodoch. Z tých väčších a významnejších sme minulý rok realizovali generálnu opravu turbíny Tg1, opravu snímačov tlaku na kotly K5, opravy viacerých odovzdávacích staníc tepla či opravu na sekundárnych rozvodoch na Bazovského ulici v Dúbravke, čo malo za cieľ zefektívnenie dodávok tepla.

V rámci investičných aktivít týkajúcich sa rozvodných sietí sme začali so zokruhovávaním horúcovodnej sústavy v Starom meste, na tepelných zdrojoch sme realizovali rekonštrukciu elektrického motora na ťahovom ventilátore HK3, investovali sme do rekonštrukcie kotla HK1 a do regulácie spalinového ventilátora na kotly K6. Cieľom týchto investícií bolo zníženie emisií a vlastnej spotreby elektrickej energie.

Koľko máte aktuálne zamestnancov? Týka sa aj vašej spoločnosti nedostatok najmä kvalifikovanej pracovnej sily? Ako tento problém riešite a čo ponúkate svojim pracovníkom, aby ste si ich nielen získali, ale aj udržali?

Spoločnosť Bratislavská teplárenská v súčasnosti zamestnáva 296 ľudí. Tak ako väčšina výrobných podnikov, aj my máme problém so získavaním kvalifikovanej odbornej pracovnej sily. V posledných rokoch veľmi stúpol dopyt po technických profesiách ako je elektrikár, strojár, elektrotechnik atď. Vzhľadom na skutočnosť, že vo výrobe pracujú zamestnanci s vyšším vekovým priemerom, začali sme zhruba pred 3 až 4 rokmi s projektom „Talent manažment“. Oslovili sme viacero odborných škôl technického smeru na úrovni stredného odborného učilišťa, stredných priemyselný škôl, ale aj vysokých škôl technických. Podarilo sa nám zastabilizovať túto spoluprácu, a tak k nám chodia na prax študenti z týchto škôl. Niektorí naši odborní pracovníci sa stali konzultantmi študentov pri ich vysokoškolských prácach, kde v rámci diplomových prípadne seminárnych prác riešia odborné problémy teplárenstva. Cieľom tohto projektu je, aby sa k nám študenti po ukončení školskej praxe resp. po ukončení štúdia vrátili a začlenili sa aktívne do pracovného procesu.

Aké výzvy pred vami stoja a čo by ste chceli zdôrazniť na záver?

Ako som už spomenul na začiatku nášho rozhovoru, musíme sa vysporiadať s negatívnou skutočnosťou prehratého súdneho sporu a hlavne jeho finančnými dopadmi na našu spoločnosť. Je to dosť veľká výzva, nakoľko zasahuje do všetkých našich oblastí pracovného procesu. Naším prioritným cieľom je a bude aj naďalej zabezpečovať kvalitnú dodávku tepla a teplej vody pre všetkých našich zmluvných partnerov, zvyšovať ich tepelný komfort a držať krok s novými trendmi v teplárenstve. Tak ako sme dokázali tieto výzvy zvládať v minulosti, verím, že za pomoci všetkých mojich kolegov to zvládneme aj v budúcnosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...