1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bratislavská teplárenská, a.s.

bratislavska teplarenska15V dodávkach chladu vidíme budúcnosť

Azda niet odvetvia, ktoré by bolo v takej intenzite zasiahnuté aktuálnymi klimatickými zmenami ako teplárenstvo. Klesajúci trend dodávok tepla majú na svedomí okrem zmien počasia aj aktuálne trendy v energetike, ktoré jednoznačne preferujú úsporu pri spotrebe energií.

Ako sa s týmito skutočnosťami vyrovnáva líder v dodávkach tepla v rámci celého Slovenska – Bratislavská teplárenská, a.s. (BAT)? To nám už v rozhovore priblížil podpredseda predstavenstva a riaditeľ obchodno-ekonomického úseku BAT Ing. Štefan Fleischer.

V roku 2017 dosiahli tržby vašej spoločnosti takmer 67 miliónov eur. Aký je predpoklad výšky obratu pre aktuálne účtovné obdobie?

V našom odvetví je objem tržieb závislý najmä od vývoja klimatických podmienok počas vykurovacej sezóny. Vzhľadom k tomu, že hlavná vykurovacia sezóna sa ešte len začína, nevieme presne predikovať objem tržieb na celý rok 2018. Ak by sme však porovnali prvé semestre rokov 2017 a 2018, možno konštatovať, že objem tržieb za prvý polrok 2018 bol o 2 milióny eur nižší v porovnaní s rokom 2017. Pod tieto výsledky sa podpísali hlavne výnimočne teplé mesiace apríl a máj 2018. Vo všeobecnosti platí, že vplyvom klimatických zmien počíta naša spoločnosť s klesajúcim trendom v dodávkach tepla, čo sa samozrejme prejaví v poklese tržieb v nasledujúcich obdobiach.

Cena tepla dodávaného vašou spoločnosťou sa znížila oproti predchádzajúcemu roku o 2 %, čím ste si udržali klesajúci trend a zároveň dosiahli najnižšiu cenu na trhu s teplom v Bratislave. Ako sa bude vyvíjať cena tepla v najbližšom období?

BAT znížila cenu tepla už od roku 2017. Pokles ceny o 2 % umožnili najmä historicky nízke ceny zemného plynu a diverzifikácia zdrojov výroby tepla, pri ktorej sme dokázali zazmluvniť výhodné nákupné ceny. Aktuálne dochádza k výrazným zmenám trhových cien energetických komodít. Niektorí veľkí hráči na trhu s teplom už v priebehu tohto roka začali zvyšovať svoje ceny, a to najmä v dôsledku zvyšovania cien emisných povoleniek. Naša spoločnosť zatiaľ svoje ceny nemenila. Ak aj pristúpime k zvyšovaniu ceny tepla od roku 2019, tak len v dôsledku rastu ceny energetických komodít a emisných povoleniek. Pre porovnanie: ceny emisných povoleniek sa v priebehu polroka zvýšili o viac ako 100 %. Zvýšenie ceny preto možno očakávať pravdepodobne v budúcom roku, aj keď budeme robiť všetko pre to, aby sme nárast ceny tepla minimalizovali.

V uplynulom roku ste do vášho systému centralizovaného zásobovania teplom pripojili ďalších 11 objektov s celkovým inštalovaným výkonom 10,37 MW. O ktoré objekty ide? Máte ešte kapacitu na ďalší rast?

Išlo hlavne o nové developerské projekty ako Stein, Rezidencia Pri mýte, bytové komplexy Čerešne, Nový Ružinov, City Ružinov, Nuppu, Nido či Areál Mlynica. V roku 2018 plánujeme pripojiť ďalších 14 MW inštalovaného výkonu a v najbližších piatich rokoch až 71 MW. Medzi najvýznamnejšie pripravované projekty patria napríklad SkyPark, nová autobusová stanica, projekt Klingerka či Eurovea II. Momentálne dohadujeme podmienky pripojenia Cvernovky s budovou Pradiarne a následne Novej Cvernovky pri Trnavskom mýte. Intenzívne rozvíjame spoluprácu aj so štátnymi a samosprávnymi inštitúciami. Nedávno sme pripojili na našu sieť Nemocnicu sv. Michala a Univerzitnú nemocnicu Ružinov. Vyriešili sme problém s kúrením v škole na Nejedlého ulici a pripojili sme aj Centrum účelových zariadení Ministerstva vnútra – Inštitút pre verejnú správu. Môžeme sa pochváliť aj zmluvou na dodávku pary pre spoločnosť Duslo Šaľa, ktorá je významným hráčom v oblasti chemického priemyslu nielen na Slovensku.

Snažíme sa pôsobiť na všetkých frontoch. Nepripájame len nové projekty, ale pripojenie ponúkame aj už existujúcim objektom, ktoré aktuálne využívajú iný spôsob odberu tepla. Je to jediná možnosť ako zastaviť neustále klesajúci trend dodávky tepla. Aj vďaka tomu sa naša firma ako jedna z mála spoločností dodávajúcich teplo môže pochváliť miernym navýšením predaja tepla oproti predchádzajúcemu obdobiu.

Čo sa týka kapacity objemu tepla dodávaného našou spoločnosťou, objektívne existujú 3 limity, ktoré dodávky tepla môžu obmedziť. Prvým z nich je limit inštalovaného výkonu výrobných zariadení, ktorý ale ešte ani zďaleka nie je ohrozený, keďže celkový inštalovaný tepelný výkon našej spoločnosti predstavuje 500 MW. Druhý limit predstavuje dimenzia našich potrubí, avšak v prípade potreby sme pripravení aj na úpravu tohto parametru, aby sme zákazníkom vyšli v ústrety. Posledným limitom je dostupnosť našich sietí pre nové developerské projekty budované v lokalitách podstatne vzdialených od našich rozvodov. Vtedy dávame do pomeru investičné náklady spojené s potenciálnym rozširovaním siete a očakávané tržby. Ak takúto investíciu vyhodnotíme ako neefektívnu, ponúkame developerom iné formy dodávky tepla, napríklad prostredníctvom plynových kotolní alebo tepelných čerpadiel.

Vaša firma sa stará o rozvody teplovodov v celkovej dĺžke takmer 160 km, máte 1340 odberných miest a prevádzkujete 3 plynové kotolne. Akú personálnu základňu si vyžaduje starostlivosť o zariadenia v tomto rozsahu?

Teplom zásobujeme 5 mestských častí. Máme tri výrobne tepla – tepláreň východ a západ, v ktorých vyrábame teplo vysokoúčinnou kombinovanou výrobou tepla a elektriny, a výhrevňu juh. Staráme sa o 620 odovzdávacích staníc tepla, z toho 350 je v našom vlastníctve. Zároveň sa snažíme neustále zlepšovať naše riadiace systémy a implementovať automatické procesy. Na starostlivosť o taký veľký rozsah zariadení je potrebný značný počet kvalifikovaných a skúsených zamestnancov, ktorí sa musia neustále rozvíjať vzhľadom na zavádzanie nových technológií a riadiacich systémov. Napríklad vďaka našim riadiacim systémom a automatizácii zberu údajov z meračov dokážeme veľmi rýchlo detekovať problém na sieti a často ho odstránime ešte skôr, ako si to odberateľ vôbec uvedomí. Sme presvedčení, že v automatizácii je budúcnosť.

V rámci investičných aktivít ste v minulom roku preinvestovali celkovo 6,6 milióna eur. Kam konkrétne uvedené finančné prostriedky smerovali?

Filozofiou našej spoločnosti je investovať všetky voľné zdroje, ktoré sú k dispozícii, pretože len investície nám v budúcom období zabezpečia ďalšie príjmy a zisky. Z uvedenej sumy až 2/3 smerovali na vybudovanie nových odberných miest, na rekonštrukciu morálne zastaraných odovzdávacích staníc tepla a na skvalitňovanie našej siete a riadiacich systémov. Zvyšné prostriedky boli použité na nevyhnutné investície v oblasti výroby. Do budúcna pripravujeme aj rozvojové projekty na rozšírenie našej siete, keďže v horizonte najbližších piatich rokov predpokladáme intenzívny rozvoj Bratislavy v lokalitách, kde momentálne nemáme pokrytie.

Okrem dodávky tepla ponúkate odberateľom aj nový produkt, ktorým je chlad vyrobený technológiou na princípe absorpcie. Ocenili zákazníci túto novinku?

Dopyt po chlade enormne rastie. Táto požiadavka je spojená nielen so zmenou klimatických podmienok, ale aj s rastúcimi nárokmi na vybavenie stavebných objektov či už rezidenčného, alebo komerčného charakteru. Naša spoločnosť ponúka tzv. absorpčné chladenie, ktoré pracuje na princípe termo-chemických procesov – na pohon využíva tepelnú energiu, z ktorej vyrába chlad. Vďaka tomu máme pri výrobe malú spotrebu elektrickej energie, nízku hlučnosť bez vibrácií a predlžujeme životnosť zariadeniam. Na ďalšom rozvoji tohto produktu stále intenzívne pracujeme, keďže v dodávkach chladu vidíme budúcnosť. Je len otázkou času, kedy sa stane rovnakou samozrejmosťou ako dodávka tepla. Prvú komerčnú inštaláciu tohto zariadenia budeme realizovať už budúci rok.

Aké sú ďalšie ciele a plány vašej spoločnosti do budúcna?

Naším základným cieľom je udržať a prípadne aj rozšíriť náš podiel na trhu s teplom v Bratislave. Hlavným ekonomickým cieľom je zabezpečiť dostatok zdrojov nevyhnutných na investície prostredníctvom znižovania prevádzkových nákladov a zefektívňovaním riadenia celého podniku. Čo sa týka výrobných cieľov, uvedomujeme si význam udržania kombinovanej výroby tepla a elektriny. Preto plánujeme obnovu našich turbín, aby čo najefektívnejšie pokrývali potreby našej spoločnosti. Nedávno sme zahájili aj prevádzku solárnych systémov slúžiacich na prípravu teplej vody a sme veľmi zvedaví, aké budú ich ekonomické výsledky. Našim klientom chceme ponúknuť aj inštaláciu tepelných čerpadiel. Uvedené projekty potvrdzujú zámer našej spoločnosť diverzifikovať činnosti aj smerom k obnoviteľným zdrojom, aby sme vďaka týmto aktivitám mohli našim odberateľom ponúknuť kvalitnú službu za rozumné peniaze.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...