1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bratislavská teplárenská, a.s.

bratislavska teplarenska15Dodávanie chladu je pre nás výzvou

Centralizované zásobovanie teplom (CZT) je najrozšírenejší spôsob zásobovania teplom nielen na Slovensku, ale i vo vyspelých krajinách Európskej únie. Prináša celý rad výhod od stabilnej, bezpečnej a ekologickej výroby tepla, až po komfort dodania produktu odberateľovi.

Spoločnosť Bratislavská teplárenská, a.s., dodáva teplo v piatich mestských častiach Bratislavy a má 55-ročné skúsenosti s prevádzkovaním a budovaním tepelno-technických zariadení. V súčasnosti zamestnáva 346 zamestnancov, z ktorých viac ako dve tretiny pracujú vo výrobe. V roku 2014 dodala odberateľom teplo v celkovom objeme 783 GWh, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje tržby vo výške 59 516,5 tisíc eur. Tržby za predaj tepla tvorili 77 % z celkových výnosov. Vzhľadom na kombinovanú výrobu tepla a elektriny spoločnosť súčasne vyprodukovala 138 068 MWh elektriny a tržby za elektrinu dosiahli úroveň 10 919,7 tisíc eur. O ďalších prednostiach CZT a činnosti Bratislavskej teplárenskej, a.s., sme hovorili s Jarmilou Galandákovou, riaditeľkou úseku riadenia a majetku spoločnosti.

Centrálne zásobovanie teplom patrí medzi najrozšírenejšie spôsoby zásobovania teplom na Slovensku. V čom spočívajú jeho výhody?

Centrálne zdroje na výrobu tepla rešpektujú všetky bezpečnostné a environmentálne hľadiská a sú zväčša situované na okraji obytných zón, takže aj emisie znečisťujúcich látok sú produkované mimo najviac zaľudnených častí mesta. Naopak, v prípade individuálnych domových kotolní je koncentrácia komínov, a tým aj vypúšťaných škodlivín, sústredená priamo v obytných zónach.

Investičné náklady na vybudovanie odovzdávacích staníc tepla (OST) napojených na sústavu CZT bývajú na úrovni 30 – 50 % nákladov plynových kotolní a ich príslušenstva. Prevádzka OST je jednoduchá. Vlastník, resp. prevádzkovateľ, je odbremenený od povinností súvisiacich so sledovaním a dodržiavaním emisných limitov, starostlivosťou o plynové zariadenia a ich bezpečnou prevádzkou. Jednou z najdôležitejších výhod CZT v porovnaní s plynovými kotolňami je ich bezpečnosť.

Je takýto spôsob zásobovania teplom zaujímavý aj z pohľadu nákladov pre vašich zákazníkov?

Ceny tepla sú na Slovensku regulovanou zložkou. Schválenie ceny, ako aj jej cenotvorba, resp. čo do ceny tepla môže a nemôže byť započítané, podlieha Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO). Samotný proces tvorby je pomerne náročný a vyžaduje množstvo vstupov a údajov. Cena schválená URSO je maximálnou cenou, ktorú musí teplárenská spoločnosť po skončení príslušného obdobia zúčtovať a prerátať podľa skutočnej výšky vynaložených nákladov. V každom prípade regulácia ceny tepla vytvára tlak na hospodárnosť, efektívne vynakladanie finančných zdrojov a celkové zvyšovanie konkurencieschopnosti spoločnosti.

V lokalite mesta Bratislava sa nachádzajú okrem Bratislavskej teplárenskej spoločnosti ešte ďalšie dve nadnárodné spoločnosti, ktoré pôsobia v oblasti energetiky na celom svete. Sme hrdí na to, že aj v tomto konkurenčnom stave si naša spoločnosť udržuje nepretržite najnižšiu cenu.

Ako je na tom váš systém centrálneho zásobovania teplom z pohľadu jeho bezpečnosti a prípadných výpadkov dodávok?

Spoločnosť Bratislavská teplárenská zásobuje teplom približne 45 % mesta Bratislavy. Teplo vyrába v dvoch samostatných zdrojoch a distribuuje ho dvomi samostatnými sústavami CZT. Jeden zdroj – Tepláreň západ, je geograficky umiestnený na okraji mestskej časti Dúbravka a teplo z neho je distribuované samostatnou sieťou, ktorá zásobuje mestské časti Dúbravka, Karlova Ves, vrátane Dlhých dielov a Mlynskej doliny. Druhým samostatným zdrojom je Tepláreň východ, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej zóny Istrochem a doplnkový zdroj – Výhrevňa juh sa nachádza v blízkosti areálu Slovnaft. Teplo a teplá voda sú z týchto zdrojov takisto samostatne distribuované do mestských častí Nové Mesto, Staré Mesto a Ružinov.

Všetky systémy výroby a distribúcie tepla k odberateľom sú riadené v automatickom režime, 24 hodín denne. Sedem dní v týždni naši pracovníci kontrolujú prevádzkové stavy a dve tretiny vzniknutých technických anomálií vieme odstrániť skôr, ako sa o tom náš odberateľ dozvie, resp. ani nezaznamená nejakú zmenu v správaní CZT. Pokiaľ sa budeme na bezpečnosť CZT pozerať z environmentálneho aspektu, tak v centrálnych zdrojoch musia byť nainštalované prvky, ktoré zabraňujú znečisťovaniu životného prostredia. Pre centrálne zdroje tepla sú v zmysle platnej legislatívy stanovené prísne hodnoty emisných limitov a ich dodržiavanie je pravidelne kontrolované. Aby výrobca tepla mohol stanovené hodnoty dodržať, musí investovať nemalé finančné prostriedky do moderných technológií.

Koľko odberateľov využíva služby vašej spoločnosti a aká je tendencia tohto ukazovateľa?

Spoločnosť Bratislavská teplárenská v roku 2014 dodávala teplo 468 odberateľom na 1291 odberných miestach. Počet odberateľov aj odberných miest nám za posledné obdobie kontinuálne rastie. V porovnaní s rokom 2008 nám počet odberných miest stúpol o 5 % a počet odberateľov o 16 %. Je to spôsobené viacerými faktormi, ako napr. približovanie sa ku konečnému odberateľovi, prirodzenou zmenou odberateľov na odberných miestach (zmena správcu), ale aj pripájaním nových odberných miest spotreby tepla. Tými sú nové developerské projekty, ale aj existujúce objekty s dožitou technológiou plynovej kotolne, ktorá bola nahradená odovzdávacou stanicou tepla napojenou na sústavu CZT. Nakoľko stavebná činnosť v Bratislave znovu ožila, adekvátne k tomu rastie aj počet nových odberateľov tepla.

Okrem tepla môže byť zaujímavou službou aj dodávanie chladu...

Dodávka chladu je pre teplárov výzvou s veľkým potenciálom do budúcnosti. Napomáha tomu nielen vývoj klimatických podmienok, ale aj nové štandardy pri výstavbe moderných stavieb, najmä obchodných a administratívnych centier, a postupne aj bytových domov. Zaujímavým aspektom dodávky chladu pre teplárenské spoločnosti je časové obdobie najväčšej spotreby chladu, ktorým je leto, keď sa teplárenské kapacity využívajú minimálne, len na prípravu teplej vody. Záujem o dodávku chladu u odberateľov je citeľný. Výroba chladu má veľa špecifík, ktoré z nej robia zložitejšiu komoditu, o ktorú je a bude záujem. Odberateľ rád prenechá všetky zodpovednosti a činnosti súvisiace s výrobou chladu na dodávateľovi a odoberie chlad ako komplexnú službu. Samozrejme za primeranú cenu.

Vaša spoločnosť sa snaží držať krok s dobou a využíva moderné technológie. Môžete nám poodhaliť najnovšie technické vymoženosti, ktorými disponujete, a tiež vaše plány do budúcnosti?

Našou pýchou je určite vybudované moderné riadiace a informačné centrum – teplárenský dispečing, ktorý v nepretržitej prevádzke 24 hodín denne riadi a monitoruje prevádzku teplární, tepelných rozvodov a odovzdávacích staníc tepla. Základnou úlohou teplárenského dispečingu je zabezpečiť spoľahlivú a ekonomickú dodávku tepla pre odberateľov, v závislosti od klimatických podmienok, v súlade s platnými zmluvami. Riadenie rozsiahlych teplárenských sústav je možné iba pri dôslednom zautomatizovaní prevádzky výrobných zariadení. V Bratislavskej teplárenskej, a.s., sú všetky technologické zariadenia teplárenskej sústavy: kotle, turbíny, obehové čerpadlá, uzlové šachty rozvodov a odovzdávacie stanice tepla vybavené výkonnými riadiacimi systémami od svetových výrobcov. Priame dispečerské riadenie zariadení je zabezpečené prostredníctvom softvérových produktov SCADA WinCC a SCADA Procop, ktoré slúžia na riadenie výrobných blokov, ovládanie šácht a odovzdávacích staníc tepla. Prínosom nasadenia vyspelých riadiacich systémov je vysoká spoľahlivosť, hospodárnosť a ekológia výroby a dodávky tepla pre odberateľov.

Naša spoločnosť investuje nemalé finančné prostriedky do obnovy, rekonštrukcie a modernizácie svojich tepelno-technických zariadení a technológií. V uplynulom roku spoločnosť preinvestovala a vložila do opráv takmer 6 miliónov eur. Trvalým a prioritným cieľom spoločnosti je naďalej dodávať svoje produkty a služby odberateľom v požadovanej kvalite a k čo najväčšej spokojnosti. Dôležitým strategickým cieľom z marketingového aspektu je navyšovanie predaja tepla a teplej vody doplnené o možnosti dodávky chladu, tak ako sa to už využíva vo vyspelých krajinách. Naším cieľom je aj implementácia nových podnikateľských činností v oblasti budovania a správy plynových kotolní a v oblasti správcovských činností.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...