1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bourbon Automotive Plastics Dolný Kubín, s.r.o.

Bourbon automotive 17Tvarujeme budúcnosť

Ako súčasť globálne pôsobiacej skupiny Plastivaloire, ktorá zamestnáva 5500 ľudí v 27 závodoch na celom svete, sa spoločnosť Bourbon Automotive Plastics venuje výrobe rozličných plastových dielov pre automobilový priemysel. Jej hlavnou špecializáciou je tvarovanie vstrekovaním. Priemysel Dnes sa prvýkrát so zástupcami firmy rozprával v roku 2016.

Riaditeľ závodu v Dolnom Kubíne Jean-Marc Berbille si našiel čas, aby nás informoval o najnovšom vývoji vo firme, predovšetkým o udalostiach za posledných 12 mesiacov.

Skupina Plastivaloire zastrešuje 32 samostatných firiem, vrátane Bourbon Automotive Plastics Dolný Kubín, s.r.o., rozmiestnených po celom svete a sídliacich aj v krajinách patriacich medzi najväčších výrobcov automobilov: Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, Mexiku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Španielsku, Turecku, Tunisku a na Slovensku. Históriu firmy začal písať malý výrobný závod v Langeais vo Francúzsku v roku 1963. Potom nasledovala dlhá séria akvizícií.
Na Slovensko prišla firma v roku 2005 pod názvom JV Key Plastics. Výroba začala montážnymi činnosťami, ale rýchlo sa zmenila na tvarovanie vstrekovaním, duté vyfukovanie a procesy ručného farbenia, a neskôr na robotizované procesy a výrobu dielov pre automobilky ako KIA, PSA Peugeot Citroën, Renault, Daimler, Smart, Toyota a VW.

Novinky z Dolného Kubína

Ako tvrdí Jean-Marc Berbille, je veľa toho, na čo môžu byť za posledný rok v Dolnom Kubíne hrdí. Podarilo sa im uzatvoriť s napätím očakávanú dohodu s firmou Jaguar Land Rover, vďaka čomu sa ku klientom firmy Bourbon pridala ďalšia svetoznáma značka. Z pohľadu spolupráce so zákazníkmi sa počas minulého roka prehlbovala spolupráca s viacerými novými klientmi vo Veľkej Británii, Maďarsku a Nemecku, vrátane firiem ako Audi, BMW, Volkswagen, Mercedes a Porsche. Nemecko sa stalo jedným z najväčších odberateľov výrobkov firmy Bourbon, predovšetkým pre modely Audi A8, A7 a A6 a VW Touareg (stredová konzola). Ako obvykle, v strede pozornosti firmy Bourbon je starostlivosť o zákazníka a spolupráca s ním, stále hľadanie nových spôsobov spolupráce, snaha pochopiť potreby zákazníka, využívanie vyhradených pracovníkov podpory zákazníka a programu návštev závodov.

V súčasnosti Bourbon Plastics spolupracuje s vyše 30 výrobcami automobilov, pričom v tomto zozname je väčšina najväčších európskych automobiliek. Ak jazdíte na vozidle, ktoré bolo vyrobené v Európe, je tu veľká pravdepodobnosť, že by ste v ňom našli diely vyrobené v Dolnom Kubíne. Zrejme najviditeľnejšou zmenou, ktorá predstavovala zároveň najväčšiu investíciu, bolo otvorenie nového skladu v areáli firmy, ktorý je rozdelený na dve časti. Jednu časť tvoria štandardné skladové priestory a druhá je prepojená s výrobnými priestormi, čím umožňuje výrazné zlepšenie a zefektívnenie výrobného procesu.

Technológie a životné prostredie

Keď vojdete do závodu v Dolnom Kubíne, najnovšie zmeny ukazujú, že firma sa neustále rozvíja a rastie. Všimnite si hlavne rad nových strojov, do ktorých firma Bourbon Plastics investovala, aby dokázala pokryť potreby rôznorodých nových klientov.

•    Lakovací stroj pre kľúče s diaľkovým ovládaním Fobik vyrábané firmou Continental.
•    Brúsne a leštiace stroje špeciálne zakúpené pre diely určené do modelov BMW F20 a F30.
•    Zváracie a fóliovacie stroje na úpravu držiakov nápojov, plastových uzáverov a množstva rôznych vnútorných plastových povrchov, vrátane konzol pre nemeckého výrobcu komponentov – firmu Dräxlmaier.
•    Zváracie, mazacie a montáže stroje pre Audi R8.
•    Laserová technológia pre VW Touareg.

Popri všetkých týchto nových strojoch vykonávajúcich špecifické úlohy pre konkrétnych zákazníkov nezabúda firma Bourbon ani na životné prostredie. Inde by farbenie mohlo predstavovať jeden z procesov vytvárajúcich najväčšie znečistenie, ale nový kalový lis používaný firmou Bourbon dokáže objem odpadu znížiť na minimum (pri odpadoch z farieb dosahujú vo výstupnom materiáli pomer suchého materiálu na úrovni 37 %, rovnako ak je jeho podiel vo vstupnom materiáli len 1 %). Aj toto je jeden zo spôsobov, ako sa firma snaží dodržiavať a zlepšovať štandard definovaný smernicou ISO 14001.

Výhody Slovenska a pohľad do budúcna

Firma v krajine pôvodne investovala, pretože jej vyhovovala centrálna poloha Slovenska v rámci Európy, relatívne nízke výrobné náklady a dobrá vzdelanostná a kvalifikačná úroveň zamestnancov. V poslednej dobe sa však aj spoločnosť Bourbon stretáva s rovnakými problémami ako mnohí ďalší výrobcovia – je čoraz náročnejšie získavať nových zamestnancov, predovšetkým v regióne Oravy. Nepochybne je to spôsobené viacerými faktormi, v neposlednom rade narastajúcim počtom výrobných podnikov (pričom nie všetky z nich pôsobia v automobilovom priemysle), ktoré hľadajú nových zamestnancov. Dobrou správou pre Bourbon Plastics je, že veľmi proaktívnym prístupom k náboru zamestnancov (využívajúc reklamu na internete a v tlači, ako aj pomoc personálnych agentúr) sa jej podarilo za posledný rok zvýšiť počet zamestnancov o 12 % na celkových 550.

V roku 2017 začala firma Bourbon Plastics realizovať množstvo nových projektov so starými aj novými zákazníkmi. Ako vidno vyššie, tento cieľ sa jej rozhodne darí napĺňať. V určitom zmysle bude táto úspešná stratégia, t.j. stála snaha o získavanie nových projektov a zákazníkov s cieľom posilniť už aj tak dobrú pozíciu firmy, pokračovať aj v roku 2018 a v dohľadnej budúcnosti. Okrem aktivít uberajúcich sa týmto smerom plánuje podnik aj ďalšie investície do technológií a nábor ďalších zamestnancov. Samozrejme, toto zameranie na rast (noví zákazníci a noví zamestnanci) je podporované odhodlaním dosahovať spokojnosť v radoch zamestnancov a napĺňať všetky požiadavky a kvalitatívne očakávania zákazníkov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...