1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Booster Precision Components (Beluša), s.r.o.

Booster precision components 17Našimi doménami sú presnosť a inovácie

Spoločnosť Booster Precision Components je globálnym hráčom na poli presného obrábania, ktorý sa sústreďuje na oblasť komponentov pre turbíny. Organizácia sídli vo Frankfurte a jej súčasťou sú závody pôsobiace v štyroch krajinách: v Mexiku, Číne, Nemecku a na Slovensku, kde sídlia hneď dva závody – jeden v meste Považská Bystrica a druhý v obci Beluša. Výkonný riaditeľ belušského závodu a finančný riaditeľ spoločnosti Roland Grijpma si našiel čas na rozhovor pre časopis Priemysel Dnes, s ktorým sa rozprával o histórii spoločnosti Booster, jej výrobkoch aj o tom, ako jej zamestnanci zvládli celosvetovú pandémiu.

Pred rokom 2016 bola spoločnosť Booster Precision Components známa ako CNN Group a bola zodpovedná za vznik prvého závodu na Slovensku (v Považskej Bystrici v roku 2005). Krátko nato otvorila ďalšie závody v Mexiku (2006) a Číne (2011). V roku 2016 sa skupina CNN Group zlúčila so spoločnosťou Prae-Turbo a prijala nové meno a značku Booster Precision Components. Závod v Beluši bol založený v roku 2015 v reakcii na rastúce množstvo objednávok v rámci skupiny Booster. V pláne bolo vybrať lokalitu, ktorej výstup by bol užitočný aj pre ďalšie závody v Skupine. Poloha v Beluši nielenže splnila požiadavky spoločnosti na výrobu, ale navyše sa nachádza v praktickej polohe v blízkosti Považskej Bystrice, čo obom slovenským závodom umožňuje úzko spolupracovať a skvelo sa dopĺňať.

To je vzhľadom na rozdelenie úloh kľúčové. Všetky sústružnícke úkony na dieloch sa presunuli do Beluše, zatiaľ čo samotná zlievareň zostala v Považskej Bystrici. To znamená, že Považská Bystrica je kľúčovým závodom, keďže je jedinou zlievarňou v celej skupine Booster a odlieva pre ňu rúry z kvalitných materiálov, ktoré slúžia ako základný materiál pre väčšinu závodov v Skupine. Pri takejto štrukturálnej reorganizácii sa očakáva, že jej výhody sa ukážu skôr v dlhodobom horizonte. Spoločnosť však vidí prvé výsledky už teraz, a to najmä vo vzťahu k výraznému zlepšeniu prevádzky na Slovensku, predovšetkým v Beluši, kde sa produktivita zamestnancov zvýšila v porovnaní s rokmi 2018 a 2019 až o 20 %.

Kľúčové výrobky z Beluše

Medzi kľúčové výrobky, ktoré vychádzajú z továrne v Beluši, patria v podstate všetky hlavné súčasti a diely turbín – tzn. hriadele turbín, výstelky turbín s variabilnou geometriou a súčasti výstelky potrubí. Hlavnými zákazníkmi, ktorí nakupujú výrobky z Beluše, sú spoločnosti úrovne 1 (vrátane spoločností Continental, Borgwarner a Garrett), ktoré dodávajú tovar značkám ako BMW, Škoda, Audi, Seat Group, Citroen, Peugeot Group, Renault, Dacia a Ford. Častou témou v Beluši je od samotného vzniku závodu snaha prinášať zlepšenie. „Každý rok sa sústreďujeme na nové inovácie, ktoré nielenže zjednodušia výrobný proces, ale takisto uľahčia prácu našim zamestnancom,“ hovorí Roland Grijpma.

Medzi príklady inovácií v Beluši v ostatných rokoch patria:
•    nová automatická výrobná linka MTS,
•    stabilizácia výkonu nových sústruhov WTS,
•    úspešné uskutočnenie auditov IATF a ISO 14001,
•    inštalácia odsávacieho systému na vŕtačky a oddelenie sústružní od výrobných hál, čím sa zlepšilo pracovné prostredie a podmienky,
•    elektronické terminály s internými informáciami o BOZP a environmentálnou dokumentáciou,
•    elektronický systém nahlasovania nehôd.

Prijímanie a odmeňovanie najlepších
Prístup spoločnosti Booster k inováciám a jej záujem o rozvoj zamestnancov vo výsledku neustále prinášajú príležitosti pracovníkom. Príkladom je využitie osobnostných testov a psychologických nástrojov na výber vhodných ľudí do manažérskych pozícií, čo spoločnosti pomáha nájsť tých správnych ľudí a integrovať ich do manažérskeho tímu v Beluši. Na širšej úrovni majú všetci zamestnanci možnosť využiť rôzne programy odmeňovania za dochádzku a výkon. Okrem toho spoločnosť Booster dlhodobo podporuje prácu z domu, pričom povzbudzuje k práci na diaľku vždy, keď je to možné a praktické, čo sa pri koronavírusovej pandémii ukázalo ako zjavná devíza.

Filozofia spoločnosti Booster však nekončí pri odmenách a rozvoji manažmentu. Spoločnosť si tiež kladie za cieľ rozvíjať vzťahy v tímoch a posilňovať ich výkon aj organizáciou spoločenských akcií pre pracovníkov. Dobrým príkladom je Deň zdravia v júli 2020, keď mali zamestnanci možnosť zapojiť sa do športových aktivít ako zumba alebo futbal, a využiť zdravotnícke stanovištia na prehliadky a diagnostiku.

Snaha o minimálny vplyv na životné prostredie

Spoločnosť Booster sa odjakživa snažila o čo najnižší environmentálny vplyv, o čom svedčí aj úspešná certifikácia na základe auditu 14001 v roku 2019. Samotný certifikát je však len začiatkom, keďže manažment belušského závodu sa priebežne snaží zavádzať rôzne „ekozlepšenia“, ktoré znižujú vplyv závodu na životné prostredie. Hmatateľným výstupom sú každoročné ciele spoločnosti, vďaka ktorým by sa mal celý výrobný proces stať zelenším. Medzi najnovšie príklady týchto „zelených cieľov“ patria:

•    zlepšenie triedenia odpadu,
•    zavedenie pravidelného čistenia závodu s cieľom znížiť množstvo odpadu,
•    elektronické terminály pre zamestnancov, ktoré slúžia na zlepšenie povedomia o ochrane životného prostredia,
•    zníženie tvorby odpadového oleja prostredníctvom pravidelných auditov a zvýšenie povedomia zamestnancov o výmene rezných kvapalín a ich návrate do sústruhov,
•    výstavba zberného kanála, ktorý vedie do zbernej nádrže v sklade, s cieľom zjednodušiť skladovanie triesok a predísť prípadným únikom zvyškov reznej kvapaliny do spodných vôd.

Práca počas celosvetovej pandémie

Ako každý dodávateľ komponentov v automobilovom priemysle, aj spoločnosť Booster pociťuje nepriaznivý vplyv pandémie COVID-19 na obchod, procesy a zamestnancov. Pre pandémiu sa znížil počet zamestnancov na takmer všetkých oddeleniach (a to nielen v Beluši, ale aj v závodoch Booster po celom svete). Napriek jasnému vplyvu takéhoto prepúšťania na morálku pracovníkov sa podľa Rolanda Grijpmu spoločnosť snaží ubezpečiť všetkých zamestnancov, že automobilový priemysel v budúcnosti opäť zažije svetlejšie časy. Tento záväzok možno vnímať aj v opatreniach, ktoré sa zaviedli s cieľom predchádzať šíreniu vírusu a chrániť zdravie a bezpečnosť zamestnancov, a to vrátane pravidelnej dezinfekcie budov a firemnej dopravy, zabezpečenia ochranných textílií na zníženie infekčnosti, merania teploty všetkých osôb pri vstupe a, samozrejme, nosenia rúšok a opatrení na dodržiavanie sociálneho odstupu. Podobné opatrenia sú zavedené vo všetkých závodoch spoločnosti Booster.

Výsledkom je, že do momentu tohto rozhovoru nebol diagnostikovaný ani jeden prípad infekcie COVID-19 v žiadnom zo závodov spoločnosti Booster na Slovensku. Odhliadnuc od toho však obchodné aktivity utrpeli, najmä v období od marca do mája 2020. Spoločnosť Booster však zaznamenala, že objednávky zákazníkov, ktorí akoby dobiehali zameškané, stúpli na vyššiu úroveň než kedykoľvek predtým – pravdepodobne v dôsledku toho, že spoločnosť Booster si zaistila dôveru zákazníkov vďaka stabilnej produkcii a dodávkam počas obdobia krízy.

Pohľad do budúcnosti

Čo sa týka plánov do budúcna, závod v Beluši plánuje zintenzívniť výrobu a popri automobilovom priemysle sa začne sústreďovať aj na ďalšie odvetvia. Tím v Beluši je už teraz v kontakte s potenciálnymi zákazníkmi mimo sveta automobilového priemyslu a ponúka kapacity vysoko presnej výroby spolu s novými materiálmi ako je napríklad titán, ktorý je odlievaný v považskobystrickom závode. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa očakáva, že rok 2021 bude náročný. V duchu nazerania na každú výzvu ako na príležitosť však spoločnosť vyjadruje nádej, že sa jej podarí nájsť optimálne riešenia, vďaka ktorým si Booster Precision Components (Beluša), s.r.o., udrží pozíciu globálneho dodávateľa komponentov turbín. Samozrejme, pracovníci sú kľúčoví. Roland Grijpma by preto rád poďakoval všetkým zamestnancom spoločnosti Booster na Slovensku za ich snahu vytrvale pracovať aj v tejto nepriaznivej situácii, ktorá je vo svete. „Veríme, že spoločne prekonáme všetky prekážky. To isté platí o všetkých ostatných firmách a celom automobilovom priemysle. Netreba sa vzdávať, treba postupnými krokmi kráčať vpred, aj napriek všetkým prekážkam a výzvam.“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...