1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Booster Precision Components (Belusa), s.r.o.

Booster precision components 17S novým názvom aj novou stratégiou

Viac ako 10 rokov pôsobí v strojárskom regióne na Považí spoločnosť CCN Slovakia, s.r.o. Za posledné mesiace sa v jej štruktúrach udiali významné zmeny. Aj preto sme požiadali o rozhovor výkonného riaditeľa Ing. Jaroslava Vaculčiaka, ktorý nám priblížil najnovšie dianie v tejto spoločnosti.

Ste riaditeľom spoločností v Beluši aj v Považskej Bystrici, ktoré patria do skupiny CCN Group. Môžete nám ju bližšie predstaviť?

Spoločnosť CCN založili Yves Clarino a Yves Corbex v roku 1986 vo francúzskom Thyez. Ich zámerom bolo vyrábať sústružnícke produkty určené pre automobilový priemysel. Vo svojich počiatkoch pracovali len s dvoma CNC sústruhmi, ale o dva roky neskôr sa im podarilo uzavrieť prvý obchod na trhu s turbodúchadlami pre automobilový priemysel. Spoločnosť ďalej rástla a v roku 2000 otvorila svoj druhý závod v Thyez vo Francúzsku, ktorého výrobný program tvorili súčiastky do turbodúchadiel. Na Slovensko sa spoločnosť dostala v roku 2005, kedy založila závod v Považskej Bystrici pod názvom CCN Slovakia, s.r.o., a o dva roky nato vznikol CCN Castings, s.r.o., v Považskej Bystrici, ktorý bol zameraný na odlievanie a výrobu produktov pre ostatné závody v skupine. V roku 2006 vznikol ďalší závod v Mexiku a v roku 2011 v Číne. Potom sa majitelia rozhodli predať kompletnú skupinu, vrátane všetkých jej závodov, nemeckej investičnej skupine Halder, ktorá je vlastníkom niekoľkých strojárskych podnikov v Európe.

Máte na mysli fúziu, s ktorou súvisí aj aktuálna zmena názvu slovenskej spoločnosti na Booster Precision Components. Kedy k nej došlo?

Za posledný rok nastala na úrovni našej skupiny fúzia s inou spoločnosťou a s tým súvisí aj aktuálna zmena názvu na Booster. V septembri 2016 sa totiž skupina CCN Group spojila s firmou Prae-Turbo, ktorá takisto vyrába súčiastky do turbodúchadiel pre automobilový priemysel a na základe toho vznikla nová obchodná značka Booster Precision Components. Skupine CCN Group patria na Slovensku dva závody, jeden v Beluši a druhý v Považskej Bystrici. Ďalšie závody sa nachádzajú v Mexiku, Francúzsku, Nemecku a v Číne. Po fúzii sa centrála, ktorá bola predtým vo Francúzsku, presunula do nemeckého Franfurktu nad Mohanom. Majitelia zostali tí istí, zmenilo sa však vedenie spoločnosti. Aktuálny stav na Slovensku je taký, že pod CCN patria tri spoločnosti. Dve z toho sú výrobné a jedna nevýrobná. Pod tretiu firmu patria nehnuteľnosti, na ktorých stojí závod v Považskej Bystrici. Vo všetkých troch spoločnostiach figurujem ako výkonný riaditeľ. V apríli 2017 bola naša spoločnosť premenovaná a zaregistrovaná v obchodnom registri pod menami Booster Precision Components (Belusa), s.r.o., Booster Precision Components (Povazska Bystrica), s.r.o., a BPC Real Estate, s.r.o.

V roku 2015 ste predstavili investičný zámer týkajúci sa výstavby nového závodu. V akej fáze sa nachádza tento projekt?

Vďaka tomu, že v roku 2015 narástol objem zákaziek v celej skupine, vedenie spoločnosti sa rozhodlo vybudovať nový závod na zelenej lúke, ktorý sa nachádza práve u nás v Beluši. Sem sa presťahovala časť výroby z Považskej Bystrice. Výroba sa v nových priestoroch spustila už v auguste 2015.

S výstavbou nového závodu a následným sťahovaním určite súviseli aj nemalé investície. Ako sa darilo vašej spoločnosti v uplynulom účtovnom období po ekonomickej stránke?

V Považskej Bystrici pracuje 167 pracovníkov a v Beluši 334. V minulom kalendárnom roku dosiahol závod v Považskej Bystrici ročný obrat 12 miliónov a v Beluši 42 miliónov eur. Hospodársky výsledok v roku 2016 bol vo veľkej miere ovplyvnený sťahovaním výroby do nových priestorov. Už v tomto roku očakávame, že sa náš hospodársky výsledok zlepší. Nábeh výroby nových projektov bol stabilizovaný v októbri 2016.

Vaša skupina je významným európskym dodávateľom presných dielov pre automobilový priemysel. Venujete sa na Slovensku aj vývoju?

Momentálne nie, avšak so zmenou mena sa zmenila aj stratégia spoločnosti a na Slovensko sa postupne bude implementovať participácia na vývoji produktov, samozrejme za aktívnej spolupráce našich zákazníkov.

Predstavte nám podrobnejšie vaše výrobné portfólio. Ktoré produkty sú pre vás ťažiskovými?

V závode v Považskej Bystrici prevádzkujeme zlievareň, kde sa vyrábajú odliatky. Produktom sú zliatinové rúry, ktoré sú určené len pre potreby závodov v našej skupine. Do nášho výrobného portfólia patria hriadele pre turbá, komponenty pre vložky túrb s variabilnou geometriou a montážne zostavy vložiek do túrb s variabilnou geometriou. V závode v Beluši vyrábame pre štyroch zákazníkov. Všetko sú to európski odberatelia, ktorí sú situovaní v Nemecku, Maďarsku, Rumunsku a Anglicku.

Ktoré spoločnosti sú vašimi najvýznamnejšími zákazníkmi a v ktorých značkách automobilov môžeme nájsť vaše produkty? Spolupracujete aj so slovenskými automobilkami?

Naše produkty nedodávame priamo automobilkám, ale ich dodávateľom. Našimi zákazníkmi sú aj BorgWarner, Continental, Honeywell a Bosh-Mahle. Tieto spoločnosti z našich a iných komponentov montujú turbá a dodávajú ich automobilkám ako napríklad BMW, VW, Škoda, Audi, Seat group, Citroen, Peugeot group, Renault, Dacia, Ford a Daimler (Mercedes).

Aké sú vaše ďalšie priority pre najbližšie obdobie?

V obidvoch závodoch spoločnosti Booster chceme etablovať novú stratégiu a myslenie v rámci skupiny. Naším cieľom je vytvoriť tímy, ktoré budú vhodným partnerom pri komunikácii s našimi zákazníkmi. Našou víziou je postupný prechod na automatizáciu výrobných procesov. V najbližšom období sa chceme sústrediť na vzdelávanie zamestnancov a vytvorenie tréningového centra.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...