1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bonfiglioli Slovakia, s.r.o.

bonfiglioli 18Investície do technológií a pracovného prostredia

Taliansku rodinnú firmu Bonfiglioli Riduttori S.p.A. založil Clementino Bonfiglioli v roku 1956. Ide o tradičnú strojársku spoločnosť, ktorá sa vo svojich začiatkoch zaoberala výrobou priemyselných prevodoviek v skromných podmienkach. Postupne pod vedením zakladateľa vyrástla na medzinárodnú korporáciu, ktorá dnes dosahuje obrat 800 miliónov eur a na celom svete pre ňu pracuje približne 3600 ľudí. Jeden z jej najväčších závodov sa nachádza v Považskej Bystrici.

Centrála spoločnosti Bonfiglioli Riduttori S.p.A. má sídlo v talianskom meste Bologna, ale jej filiálky (21 vlastných pobočiek v 15 krajinách sveta) môžeme nájsť na všetkých kontinentoch. Výrobné aktivity spoločnosti sa delia medzi tri základné divízie. Z pohľadu objemu výroby predstavuje najväčšiu Mobile & Wind Solutions (MWS). Ako už z názvu vyplýva, venuje sa hlavne aplikáciám v mobilnom sektore so zameraním na pohybujúce sa stroje, teda produkty ako sú konštrukčné stroje, poľnohospodárske stroje, stroje na presun zeminy, rôzne žeriavy, navijaky a iné pohybujúce sa zariadenia. Do tejto divízie sa zaraďuje aj energetika v podobe veterných turbín. V tomto segmente spoločnosť Bonfiglioli patrí medzi svetových lídrov a na indickom trhu je dokonca absolútnou jednotkou vo výrobe prevodoviek prenášajúcich krútiaci moment z vrtule na generátor veterných turbín.

Druhá divízia, ktorej súčasťou je aj slovenský závod, sa označuje ako PTS (Power Transmission Solutions). Táto divízia zastrešuje celý obrovský sortiment priemyselných prevodoviek určených na použitie v rôznych aplikáciách – od baliarenského, cez potravinársky až po ťažobný priemysel. Snaží sa pre svojich zákazníkov prinášať kompletné riešenia, čiže ponúka nielen prevodovku, ale aj motor ako jeden konštrukčný celok. Treťou, najmladšou a čo do obratu najmenšou divíziou, ale zároveň aj najrýchlejšie rastúcou, je MDS (Mechatronic Drives & Solutions). Zaoberá sa výrobou veľmi presných prevodoviek a motorov. Zákazníci pre túto divíziu pochádzajú predovšetkým z automatizačného sektora, ako sú napríklad výrobcovia rôznych robotov a iných zariadení vyžadujúcich vysokú presnosť.

V Taliansku má spoločnosť Bonfiglioli tri závody na výrobu prevodoviek PTS a jeden závod patriaci pod divíziu MDS. Najväčším závodom v rámci divízie PTS v Európe je práve ten na Slovensku. Ďalšie dva veľké závody sú situované v Indii, jeden sa nachádza vo Vietname a je zameraný na výrobu light-duty elektromotorov. Veľký závod v Nemecku patrí do najmladšej divízie MDS, ktorá vyrába elektronické invertory.

Slovenský závod sa rozšíril

„Závod v Považskej Bystrici bol založený v roku 2005 a o rok neskôr sa začalo aj s montážou na výrobnej ploche 3500 m2 v areáli bývalých Považských strojární v Považskej Bystrici. V roku 2007 bola postavená ďalšia výrobná hala s plochou 7500 m2, čím sa dosiahla celková výrobná plocha 11-tisíc m2. S rozšírením výrobných priestorov sa spoločnosť začala venovať aj opracovaniu a CNC obrábaniu súčiastok pre montáž,“ približuje hlavné míľniky slovenského závodu jeho riaditeľ Ing. Dušan Randa. V roku 2016 odštartovala výstavba, ktorá bola súčasťou veľkej investície znamenajúcej rozšírenie závodu na súčasných 19-tisíc m2.

Momentálne spoločnosť zamestnáva približne 300 zamestnancov, z toho cca. 200 operátorov. Polovica z nich zabezpečuje CNC obrábanie súčiastok pre vlastnú potrebu a druhá polovica sa venuje montáži planétových prevodoviek série 300, ACFS série (čelné a kužeľové ozubenie) od veľkosti 50 do 100 a nosnému produktu – výrobe Heavy duty prevodoviek HDP a HDO vo veľkostiach od 60 do 180. Uplatnenie týchto výrobkov je veľmi rozmanité. „Prevodovky sú vyrábané vo veľkostiach od 20 kg až do viac ako 10 ton a sú schopné preniesť krútiaci moment až do 1 100 000 Nm. Rozsah aplikácie a aj rozsah krútiacich momentov je naozaj široký. Našimi odberateľmi sú hlavne výrobcovia strojov a inžinierske spoločnosti, ktoré dodávajú kompletné riešenia. Tieto prevodovky môžeme nájsť napríklad na lodiach, dokonca aj na najväčšej lodi sveta Pioneering Spirit, na dopravníkových pásoch v čínskych uhoľných baniach, v rôznych chladiacich zariadeniach, na žeriavoch, v čerpadlách, výťahoch, domiešavačoch betónu a v mnohých iných strojoch. Medzi významných zákazníkov patria napríklad spoločnosti ako Sacmi – jeden z najväčších talianskych výrobcov strojov, Palfinger – rakúsky výrobca autožeriavov, Metso, Outotec, FLSmidth, Michelin a ďalší,“ vymenúva Dušan Randa.

Aj v tomto priemyselnom odvetví je veľkým trendom digitalizácia a automatizácia (Industry 4.0). Spoločnosť sa preto snaží investovať značné prostriedky do automatizácie procesov a zberu dát, aby reagovala aj na požiadavky zákazníkov, ktorí okrem samotného produktu (prevodovky), očakávajú nielen príslušný servis, ale napr. aj zber a vyhodnocovanie dát (napríklad teploty, odporu otáčania, vibrácií a pod.). „Trend je jednoznačný, a to nepredávať len prevodovky, ale aj kompletné riešenia vrátane servisu, poradenstva a vyhodnocovania nazbieraných dát. Hudbou budúcnosti, snáď nie príliš ďalekej, je nepredávať len kus železa, prevodovky, ale počet hodín jej bezproblémovej prevádzky,“ myslí si riaditeľ.

Ponúknuť len dobré platy nestačí

Tak ako v iných častiach Slovenska, aj situácia na trhu práce v trenčianskom regióne je z pohľadu zamestnávateľov veľmi zlá. „Máme veľký problém nájsť nielen kvalifikovaných ľudí, ale teraz už aj akýchkoľvek nových zamestnancov. Tí ľudia jednoducho na trhu práce nie sú, a to aj napriek tomu, že naše platové podmienky sú v hornom kvartile rozptylu platov na daných pozíciách. To pociťujeme ako najväčšiu brzdu z pohľadu ďalšieho rastu našej spoločnosti. Nie sú odborníci a nie sú strojári na trhu práce. Neustále ich preplácať nikam nevedie, pretože potom k tomu motivujeme aj konkurenciu. Tak sa dostávame do špirály, kde ľudí preplácame len preto, že nie sú k dispozícii,“ zamýšľa sa Dušan Randa. Preto sa v Bonfiglioli Slovakia, s.r.o., momentálne intenzívne zaoberajú myšlienkou na nábor ľudí zo zahraničia. Zatiaľ žiadnych cudzincov nezamestnávajú, ale danú situáciu starostlivo mapujú.

V Považskej Bystrici sa tiež snažia dlhodobo podporovať miestnu Strednú odbornú školu strojársku, ale podľa slov riaditeľa závodu pociťujú nedokonalosť slovenskej legislatívy: „Keďže sme relatívne malá firma, nemáme dosť finančných zdrojov na to, aby sme viedli samostatné výučbové procesy. Ak by sme aj do toho investovali nemalé prostriedky a energiu, nemáme záruky, že absolvent školy u nás potom aj zostane. Preto sa v súčasnosti snažíme ísť cestou byť konkurencieschopnejšími, a to predovšetkým v oblasti pracovného prostredia, atraktivity práce a platovými podmienkami. Nevylučujem však spoluprácu so školami a tiež aj s našou konkurenciou na trhu práce v tomto regióne.“

Dosiahnuť udržateľný rast

Za vlaňajší rok dosiahla spoločnosť obrat na úrovni 56,7 milióna eur a na tento rok je plánovaných približne 60 miliónov eur. Z toho vyplýva jej ambícia na ďalší rast. „Objem výroby od obdobia krízy každoročne stúpa o 3 až 5 %. Do budúcnosti máme v pláne tempo rastu ešte zrýchliť. Naša divízia PTS plánuje do roku 2021 zvýšiť svoj obrat zo súčasných 300 miliónov na 400 miliónov eur. Navyše akvizičnými aktivitami chce získať ďalších 100 miliónov a dosiahnuť tak celkovo 500-miliónový obrat našej divízie. Tým by sme sa zo súčasnej štvrtej až piatej pozície na svete dostali do prvej trojky,“ odhaľuje smelé plány Dušan Randa. Aj keď takéto porovnanie nie je celkom presné, nakoľko Bonfiglioli je jednou len z dvoch spoločností na svete, ktoré majú vo svojom výrobnom portfóliu naozaj väčšinu priemyselných typov prevodoviek. Produkcia ostatných konkurentov má menší rozsah a je užšie špecializovaná.

V nedávnom období podnik v Považskej Bystrici prešiel významnými investíciami, a to výlučne z vlastných zdrojov Bonfiglioli. Za ostatné dva roky sa tu preinvestovalo približne 12 miliónov eur, z čoho 4,5 milióna pripadlo na výstavbu novej haly, ktorá bola skolaudovaná v marci minulého roka. „Zvyšok investície zo začiatku tohto roka smeroval prevažne do nových CNC technológií na výrobu komponentov pre Heavy duty prevodovky, ktoré sme doteraz nakupovali od našich dodávateľov. Zameriavame sa tak na zvýšenie pridanej hodnoty, zvýšenie technologickej vyspelosti, flexibility a nezávislosti od našich dodávateľov. Odraziť by sa to malo aj v zamestnanosti, kde by mali tieto investície priniesť 20 nových pracovných miest. Naša spoločnosť má dlhodobú stratégiu, ktorou je dosiahnutie udržateľného rastu, spokojnosti zákazníka a našich zamestnancov. To je podporené nielen spomenutými investíciami do technológií, ale aj do pracovného prostredia a vzdelávania zamestnancov,“ uzatvára Dušan Randa.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...