1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BGV, s.r.o.

BGV 191Hniezdne je vďaka nim hviezdne

V blízkosti Národného parku Pieniny a neďaleko Tatranského národného parku, 5 kilometrov od centra mesta Stará Ľubovňa sa nachádza dedinka Hniezdne. Pri návšteve severného Spiša sa mnohí turisti zastavia aj v tejto malebnej obci s počtom obyvateľov 1400. Nachádza sa tu totiž Nestville Park, ktorý viaceré bedekre označujú za bránu k spoznaniu jedného z najkrajších kútov Slovenska. Areál pritom zobrazuje tradície ľudí z regiónu severného Spiša.

Návštevník tak má možnosť vidieť expozíciu historických udalostí, ktoré významne ovplyvnili výrobu liehovín a s ňou súvisiacich remesiel v tejto oblasti. Za celým týmto projektom stojí rodina Guregovcov, ktorá chcela aj takýmto spôsobom zviditeľniť dedinku Hniezdne.

Nestville Park, ktorý slávnostne otvorila herecká legenda Jean-Claude Van Damme v roku 2012, má osem hektárov a časť z neho zaberajú výrobné priestory. „Areál je rozdelený na historickú časť, kde sa ľudia oboznámia s tradičnou remeselnou výrobou. Ďalej pokračujú do rafinérie, kde v priamom prenose vidia spôsob a proces výroby destilátu, a nakoniec sa presunú do haly, kde môžu ochutnať prvú slovenskú whisky – Nestville. V tejto hale, ktorá sčasti slúži ako sklad whisky, majú možnosť vidieť aj jeden z najväčších vyrezávaných obrazov v Európe. Ten zachytáva tradičný život našich praprarodičov v tomto kraji,“ bližšie vysvetlil Ladislav Gurega, konateľ spoločnosti BGV, s.r.o., ktorá predáva svoje produkty pod značkou Nestville. Treba dodať, že o tieto prehliadky býva veľký záujem nielen u domácich, ale aj zahraničných turistov, a aj preto je Nestville Park otvorený celoročne.

A prečo sa rozhodli usídliť a vybudovať takúto atrakciu práve v obci Hniezdne? „Vybrali sme si ju kvôli bohatej histórii liehovarníctva. V roku 1412 bolo Hniezdne kráľom Žigmundom Luxemburským povýšené na najmenšie slobodné kráľovské mesto. V roku 1566 bolo mestu kráľom udelené výčapné právo, čo spôsobilo jeho veľký rozmach. Zároveň je obec vynikajúco strategicky situovaná, máme výborný prístup ku všetkým potrebným surovinám na výrobu našich produktov. V neposlednom rade sme rodáci a je to náš domov, záleží nám na ľuďoch v tomto kraji,“ úprimne povedal Ladislav Gurega, ktorého spoločníkmi vo firme BGV, s.r.o., sú brat, mama a švagor, čo len dokladuje, že ide naozaj o rodinný podnik s cieľom zachovať tradície. Pre zaujímavosť môžeme ešte doplniť, že názov Nestville vznikol spojením slov Nest a Ville, pričom Nest znamená hniezdo a Ville je skratka z anglického slova village (obec), čiže v plnom preklade – Hniezdne.

Kvalitný lieh a liehoviny

Jedným z dôvodov pre založenie spoločnosti BGV, s.r.o., bolo podľa konateľa spoločnosti
obnovenie tradície výroby kvalitnej pálenky v tomto regióne. A to sa im podľa vlastných slov darí viac ako uspokojivo. „Naše produkty sú veľmi rozšírené a populárne na slovenskom trhu, ale ani v zahraničí nemáme núdzu o zákazníkov – obzvlášť v susedných krajinách je náš sortiment produktov viac ako známy.“ O tom, že sú jeho slová pravdivé svedčí aj fakt, že sú posledné roky ich výrobné kapacity naplnené na 100 %. „Mesačne vyprodukujeme okolo 1,2 milióna litrov absolútneho alkoholu, denne je to zhruba 36-tisíc litrov. Používame ho na farmaceutické, potravinárske a priemyselné účely,“ priblížil Ladislav Gurega. Rozmenené na drobné, rafinovaný lieh využívajú prevažne na výrobu vodiek a iných alkoholických nápojov, technický lieh na výrobu riedidiel a čistiacich prostriedkov. Farmaceutický lieh je pre zmenu určený pre farmácie a kozmetické spoločnosti na výrobu liehov, dezinfekčných prostriedkov, parfumov a rôznej drogérie.

Do zahraničia vyvážajú viac ako 80 % produkcie, zvyšok ostáva na domácom trhu. „Exportujeme takmer do všetkých európskych krajín, ale aj mimo EÚ. Príkladom sú Nemecko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Poľsko, Francúzsko, Holandsko, Španielsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Ukrajina, Taiwan či Rusko. Skúšame preraziť aj na trhoch bývalých postsovietských krajín, ale tiež do Dánska, Fínska, Švédska a Nórska,“ prezradil Ladislav Gurega, podľa ktorého sú ich najvýznamnejšími zákazníkmi všetci zákazníci. „Snažíme sa každému klientovi splniť to, čo potrebuje, to, čo je pre neho vhodné. Snažíme sa šiť výrobky na mieru, aby sa každý cítil ako náš najvýznamnejší zákazník. Je veľmi náročné udržiavať krok s konkurenciou vo svete, preto sa sústreďujeme na každého rovnako, bez ohľadu na to, či je to malý alebo veľký odberateľ,“ doplnil.

Takáto stratégia sa im určite vyplatila, keďže najlepším ukazovateľom napĺňania cieľov je neustále rastúci počet spokojných zákazníkov. Nemenej dôležitým faktorom okrem neustáleho zlepšovania a skvalitňovania úrovne poskytovaných služieb je systém riadenia kvality s cieľom dosahovať rast spoločnosti. „Od roku 2009 je naša firma držiteľom certifikátu ISO 22 000 Food Safety Management (Manažérstvo bezpečnosti potravín) a HACCP. Od roku 2012 sa na úseku výstupnej kontroly môžeme pochváliť vlastným akreditovaným skúšobným laboratóriom podľa ISO 17 025 pre analýzy liehu a liehovín,“ prezradil konateľ spoločnosti BGV, s.r.o.

Whiskey Master Blender je skutočne majstrovská

Okrem liehovaru je súčasťou areálu Nestville Park aj likérka, kde sa vyrábajú rôzne druhy destilátov v spotrebiteľskom balení. Portfólio je rôznorodé, od tej najlepšej slovenskej whisky, cez vodky, ochutený alkohol až po bylinkové likéry. Vlajkovou loďou je však spomínaná whisky značky Nestville, za ktorú sa v dedinke Hniezdne vôbec nemusia hanbiť. Na jej výrobu majú totiž potrebné technické zázemie aj know-how, ktoré sa na Slovensku len tak nevidí. Celý proces výroby tohto nápoja začína dodaním obilnín, ktoré sa prevážia a putujú do skladovacích síl. Každé silo má objem zhruba 400 ton. Ročne im dovezú približne 2-tisíc kamiónov obilia a každý rok ho spracujú okolo 40-tisíc ton. „Samotný proces výroby liehu začína pomletím obilia v šrotovni na dvoch kladivkových šrotovníkoch na hrúbku asi 2 mm. Z takto pripraveného obilného šrotu sa pridaním vody vytvorí zapára, ktorá putuje do reaktorov, kde prebieha hydrolýza (proces premeny škrobu na jednoduché cukry). Z toho vznikne sladká zápara putujúca do kvasných reaktorov, kde v priebehu 72 hodín nastáva premena cukru na lieh pomocou kvasiniek,“ prezradil alchýmiu výroby whisky konateľ spoločnosti BGV, s.r.o.

V areáli Nestville Parku sa nachádza aj kvasiareň s 20 kvasnými tankami o objeme 85 m³. V ďalšom kroku sa v prvej destilačnej kolóne oddelia pary etanolu a vody od zvyšku zápary a vzniká surový destilát. Ďalšie kolóny slúžia na dočistenie a koncentrovanie destilátu. „Naša rafinéria disponuje 7-kolónovým destilačným systémom, vďaka čomu vyrábame len ten najkvalitnejší lieh/destilát,“ pochválil sa Ladislav Gurega. O tom, že je to naozaj pravda svedčia aj viaceré významné svetové ocenenia z podujatí ako sú World Whiskies Awards alebo China Wine and Spirits Awards. Vlani napríklad predstavili na akcii Nestville Open Fest unikátnu whisky MASTER BLENDER 9 y.o., ročník 2018, ktorá vznikla v limitovanom počte 1530 fliaš. Na jej finálnom zložení sa pritom podieľali aj skutoční svetoví whisky majstri. Po mimoriadne úspešnom ročníku 2017, z ktorého vzniklo limitovaných 1386 fliaš, si vlaňajšia edícia MASTER BLENDER odniesla ocenenie od Jima Murraya, autora svetoznámej knihy Whisky Bible. Práve v nej ju ohodnotil 95,5 bodmi zo 100 a získala titul European Whisky of the Year.

A v čom spočívala jej unikátnosť? Whiskey Nestville MASTER BLENDER 9 y.o., ročník 2018, vznikla na základe blendovanej (miešanej) whisky Nestville, pričom za jej finálnu chuť boli zodpovední štyria porotcovia, ktorí patria k svetovej whisky špičke. Tí vyberali z celkovo troch zmesí. Napokon vyhrala vzorka číslo 2, ktorá vznikla zmiešaním zmesí Nestville whisky z rokov 2008 a 2009. Tajomstvo jej úspechu spočívalo aj v tom, že časť zo zmesi zrela v konečnej fáze v sudoch po tokajskom víne. To dodalo whisky jemný ovocný šarm a zvýraznilo jej sladkosť. Táto whisky je tak podľa Ladislava Guregu typická svojou plnou chuťou, je jemne korenistá, so sladkastým ovocným podtónom a vôňou vanilky.

Výzvy do budúcna

Tých má spoločnosť BGV, s.r.o., skutočne veľa. Samozrejme, aj naďalej bude pokračovať vo výrobe liehu, liehovín a tej najkvalitnejšej whisky. Podľa Ladislava Guregu však aj v tomto priemysle badať trendy, ktoré sa týkajú neustále sa meniacich chutí spotrebiteľov. Tomu sa budú pri produkcii alkoholických nápojov prispôsobovať aj oni. Pri tom všetkom však nezabúdajú ani na svoj región, preto chcú opäť urobiť niečo viac pre jeho propagáciu. „Tento rok budeme organizovať už tradičné podujatia, z ktorých by som spomenul napríklad Nestville Chopper Fest alebo Nestville Open Fest. Najbližšie sa návštevníci môžu tešiť na Slávnosti vítania jari. Okrem týchto podujatí plánujeme zaradiť na trh aj nové produkty,“ priblížil konateľ a na záver dodal: „V neposlednom rade budeme otvárať pivovar – Nestville Taberna, kde budú môcť návštevníci ochutnať domáce remeselné pivo a pochutiť si na tradičných, ale aj menej tradičných jedlách. Všetci ste srdečne vítaní!“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...