1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Baumit, spol. s r.o.

Baumit SK 17Nové investície zvýšia výrobnú kapacitu

Oživenie stavebných aktivít v roku 2017 sa pozitívne odrazilo aj na celkových tržbách spoločnosti Baumit, spol. s r.o., z obchodnej činnosti, ktoré dosiahli 47,2 milióna eur. To predstavuje medziročný nárast takmer o 10 %. Najlepšie sa darilo produktovému segmentu fasády a omietky, kde je Baumit dlhodobo trhovým lídrom.

Aj produktové skupiny betóny a potery pokračovali v rastúcom trende. Baumit plánuje aj v roku 2018 udržať objemy v jednotlivých produktových skupinách, pričom predpokladá rast tržieb o približne 2 % v porovnaní s rokom 2017.

„V súvislosti s nárastom cien vstupných surovín a služieb v roku 2018 sa po takmer dvoch rokoch, kedy sa predajné ceny držali na rovnakej úrovni, zvýšili cenníkové ceny produktov Baumit v priemere o 2 až 3 %,“ vysvetľuje marketingový riaditeľ Baumit, spol. s r.o., Ing. Tomáš Sepp. Oživenie stavebnej produkcie v Európe, nárast predaja voľne loženého materiálu a zmena balenia suchých produktov spôsobili vyťaženie kapacít výrobných závodov, ako aj zvýšené nároky na logistiku, ktorá patrí naďalej k silným stránkam spoločnosti Baumit. Vyťažené kapacity výrobných závodov viedli Baumit v roku 2018 k dôležitým investíciám. Vo výrobnom závode spoločnosti v Rohožníku v týchto dňoch pribudne nová plnoautomatická baliaca linka a neskôr nová linka na výrobu sadrových výrobkov. Celková výška investície predstavuje 3,6 milióna eur.

Dôležitá akvizícia koncernu

V roku 2017 prebehla v koncerne dôležitá akvizícia, kedy bol ukončený predaj divízie
Wietersdorfer Baustoff-Sparte. Skupina Wopfinger Gruppe, ktorá stojí za značkou Baumit, získala 27 spoločností v 14 krajinách spolu s právami na značku „Baumit“ a „KEMA“. Prevzala 100 % divízie Wietersdorfer Baustoff-Sparte, čím do spoločnosti Baumit Beteiligungen GmbH prechádzajú všetky filiálky a podiely spoločnosti spolu s právami na značku Baumit a KEMA, ktoré sú naviazané na spoločnosť w&p Baustoffe GmbH.

Divízia Wietersdorfer Baustoff-Sparte zamestnáva 650 ľudí, z toho 225 v Rakúsku. Vyrába a distribuuje stavebné materiály – omietkové zmesi, potery, tepelnoizolačné systémy, lepiace malty a tmely. Na základe rozhodnutia spoločníkov značka KEMA nebude v budúcnosti pôsobiť na Slovensku, všetky obchodné aktivity a záväzky spoločnosti Kema Slovensko preberie slovenský Baumit.

Udávajú trendy v oblasti inovácií

„Baumit pokračuje aj v roku 2018 v udávaní trendov v oblasti inovácií na trhu stavebných látok. V tomto roku prichádza s témou Zdravé bývanie, ktorá je plne v súlade s misiou spoločnosti – prinášať ľuďom zdravé, príjemné a energeticky efektívne bývanie,“ hovorí Tomáš Sepp. Nový produktový rad omietok Baumit Klima pre zdravé bývanie vychádza z výsledkov vyše dvojročného výskumného projektu, ktorý realizovala centrála Baumitu vo výskumno-vývojovom centre Viva Park vo Wopfingu. Priamo za Inovačným centrom bolo postavených 12 výskumných domov z rôznych stavebných materiálov – od masívnej konštrukcie, betónu, tehál, dreva až po ľahké drevené rámové konštrukcie. Ďalej boli tieto domčeky s rozmerom 4 x 5 m opatrené najrôznejšími vnútornými a vonkajšími stavebnými materiálmi. Pre každý dom platia rovnaké klimatické podmienky a rovnaký súčiniteľ prestupu tepla U. Na domoch boli použité bežné materiály dostupné na trhu.

Výsledky výskumu boli použité pri vývoji nového produktového radu výrobkov pre Zdravé bývanie. Nové omietkové systémy Klima optimálne regulujú vnútornú vlhkosť vzduchu, znižujú riziko vzniku škodlivých plesní a prispievajú tak k optimálnej vnútornej klíme obytných priestorov. Pohoda bývania nezávisí len od teploty a vlhkosti vzduchu, ale aj od mnohých ďalších faktorov. V rámci komparatívnej analýzy kvality vnútorného vzduchu (IAQ – Indoor Air Quality) sa jednotlivé parametre každého typu budovy posudzujú z medicínskeho hľadiska: vnútorná klíma, vzduchové ióny, VOC (prchavé organické zlúčeniny), hluk a zápach. Okrem vyššie spomenutých faktorov sa skúmajú aj alergické reakcie (podráždenie slizníc, nosa, očí), únava, stres z hluku a kvalita spánku. Z toho je možné získať poznatky o vplyve použitých stavebných materiálov na vzduch v interiéri a tým aj na pohodu obyvateľov.

Do hodnotenia sú okrem strednodobých a dlhodobých pozorovaní zahrnuté aj krátkodobé stavy ako sú denné výkyvy teplôt a sezónne zmeny. Na základe nových poznatkov sa tak môžu ešte cielenejšie vyvíjať výrobky s presne zadefinovanými úžitkovými vlastnosťami. To znamená, že spoločnosť Baumit vie svojim zákazníkom jasne povedať, ktoré stavebné výrobky a systémy majú akú výhodu, ktorý materiál najlepšie reguluje vnútornú klímu a ako postaviť dom, aby trvalo zlepšil kvalitu nášho bývania.

Nové prémiové fasádne omietky

Ďalšou inováciou spoločnosti Baumit je nový produktový rad fasádnych omietok a farieb Premium Line s inovovanými omietkami NanoporTop, StarTop a PuraTop pre fasádne povrchové úpravy. Omietka Baumit NanoporTop v sebe spája klasické vlastnosti silikátovej omietky s najnovším vývojom nanotechnológií z výskumných laboratórií Baumit. Špeciálny povrch Baumit NanoporTop je mikroskopicky hladký a má tzv. nanoporéznu štruktúru. Tieto nanopóry sú príliš malé pre organické aj anorganické čiastočky nečistôt, ktoré sa tak nedokážu pevne usadiť na povrchu. Navyše nízky elektrostatický náboj nepriťahuje nečistoty, a umožňuje tak fasáde efektívnejšie odolávať znečisteniu. Pomocou síl prírody, ako je napríklad vietor, dážď, sneh, účinok UV-žiarenia a teplotné zmeny, dochádza k uvoľňovaniu nečistôt z fasády. Vďaka samočistiacej schopnosti ostáva fasáda prirodzene čistá a trvalo krásna.

Prémiová silikónová fasádna omietka novej generácie StarTop je paropriepustná a mimoriadne odolná, s inovatívnym funkčným plnivom, ktoré zabezpečuje extrémne rýchle odvádzanie vody a vzdušnej vlhkosti z povrchu fasády. K dispozícii je 758 farebných odtieňov podľa vzorkovníka Baumit Life. Produkt PuraTop na báze čisto akrylátového spojiva je vysoko odolná fasádna omietka pre intenzívne a žiarivé farebné odtiene. Vďaka spojeniu vysokokvalitných pigmentov a čisto akrylátového spojiva zabezpečuje vysokú stálosť a trvanlivosť pre veľmi sýte farebné odtiene.

Na novej adrese

Spoločnosť Baumit, tak ako je známa kvalitou výrobkov a svojimi službami, je rovnako známa aj dlhodobo stabilným tímom. V roku 2018 Baumit rozšíril svoje rady o dvoch obchodných zástupcov a v súčasnosti pracuje v slovenskom Baumite spolu 143 zamestnancov. Sídlo firmy sa od polovice minulého roka nachádza v novom reprezentatívnom komplexe Zuckermandel na Žižkovej ulici v Bratislave, ktorého súčasťou je aj nový showroom – Baumit ColorStudio, kde nájdu zákazníci kompetentné poradenstvo pre oblasť fasád.

Spoločnosť Baumit Slovensko zaznamenala úspech aj na medzinárodnom poli. V tomto roku bude hostiteľom dôležitého podujatia – vyhlásenia výsledkov medzinárodnej súťaže Baumit Life Challenge 2018. Po Viedni a Madride bude hostiteľským mestom práve Bratislava, ktorá privíta v júni na slávnostnom galavečere v Redute viac ako 500 hostí z 27 krajín Európy. Súťaž sa koná každé dva roky a prezentuje najkrajšie fasády objektov prihlásených krajín v piatich súťažných kategóriách. Medzinárodná porota oceňuje v silnej konkurencii tie najlepšie diela. 

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...