1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Baumit, spol. s r.o.

Baumit SK 17Jasný líder na trhu s omietkovými zmesami

Baumit pôsobí na Slovensku od roku 1994 a v súčasnosti zamestnáva viac ako 140 zamestnancov. Po 20 rokoch sa sťahuje na novú bratislavskú adresu do polyfunkčného komplexu Zuckermandel. Spoločnosť vlastní dva výrobné závody – v Rohožníku a v Lietavskej Lúčke pri Žiline, pričom oba závody produkujú kompletný sortiment suchých omietkových zmesí s výnimkou sadrových výrobkov.

Tie by sa mali už čoskoro vyrábať v Rohožníku. Viac nám o aktuálnom dianí v spoločnosti prezradil marketingový riaditeľ Ing. Tomáš Sepp, ktorý odpovedal na naše otázky.

Kam smerovali vaše najväčšie investície v minulom roku a aké nové projekty sa chystáte realizovať tento rok, prípadne v širšom časovom horizonte?

V roku 2016 sme nerealizovali žiadne zásadné investície. Pripravoval sa väčší investičný zámer pre rok 2017, kedy plánujeme preinvestovať celkom až 3,7 milióna eur, pričom podstatná časť investície vo výške cca 2,3 milióna eur smeruje do novej baliacej linky vo výrobnom závode Rohožník. Nová baliaca linka výrazne prispeje k zvýšeniu rýchlosti a kvality balenia vrecovaných výrobkov. Jedným z dôvodov na zvýšenie kapacity baličky je aj postupný prechod pri veľkosti balení suchých zmesí zo 40 na 25 kg vrecia, čo je v súlade s európskymi štandardmi. Ďalšou pripravovanou investíciou v závode Rohožník je investícia vo výške cca. 1,4 milióna eur do výroby sadrových omietok, ktorých predaj v roku 2016 zaznamenal rekordný medziročný nárast až 44 %. Nedávno sme spustili novú webovú stránku www.baumitlife.com. Baumit Life je synonymom sortimentu fasádnych omietok a farieb, vrátane širokej škály kreatívnych štruktúr, ktoré splnia každú predstavu zákazníka. Pomocou tejto aplikácie chceme pomôcť zákazníkovi jednoduchšie si vybrať vhodný farebný odtieň fasády a lepšie sa zorientovať v našej ponuke produktov a systémov pre fasády.

Ktoré zo súčasných produktov sú pre vás ťažiskovými? Aké miesto patrí vašej spoločnosti na Slovensku z pohľadu celkového predaja a ostatnej konkurencie?

Celkové tržby za rok 2016 dosiahli úroveň 44,3 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast až o 5 %. Našou hlavnou produktovou skupinou je oblasť fasád, ktoré predstavujú viac ako 40 % nášho obratu. Táto skupina výrobkov narástla medziročne až o 9 %. Do segmentu fasád patria hlavne povrchové úpravy fasád a kontaktné tepelnoizolačné systémy. Druhým pilierom sú strojové a ručné omietky na báze cementu a sadry, ktoré narástli medziročne až o 12 %. Potom sú to potery, či už klasické cementové alebo na báze anhydridu, čiže sadrové samonivelačné, ktoré sa využívajú na úpravu podlahových plôch. V ponuke máme program Baumacol, ktorý pozostáva z kompletného sortimentu na kladenie a lepenie keramických obkladov a dlažby – lepidlá, škárovacie hmoty, penetrácie a izolačné nátery. Ďalej máme program pre betóny a spevnené plochy, ktorý je zameraný na oblasť okolia domov, teda podložia chodníkov, spevnených plôch, pre ktoré ponúkame špeciálne drenážne systémy ako drenážny betón a malta. Do portfólia nám pribudla divízia inžinierskych stavieb, kde sa venujeme špeciálnym produktom pre oblasť zakladania stavieb, tunelov a podobne. Podľa analýz patrí našej spoločnosti 35-% podiel celého výrobného programu na slovenskom trhu. Ak by sme to rozdelili na jednotlivé oblasti, na fasádu a zatepľovacie systémy pripadá približne 33 až 35 % a podiel suchých omietkových zmesí, predovšetkým strojových, sa blíži k 70 %. V tejto oblasti máme veľmi výrazné dominantné postavenie na trhu.

Zákazníkom sa snažíte poskytovať stále kvalitnejšie produkty a služby. Aké novinky alebo vylepšenia ste pre nich pripravili alebo pripravujete do budúcnosti?

Vízia Baumitu smerom do budúcnosti je jasná. Prioritou aj naďalej ostáva orientácia na zákazníka, jeho potreby a požiadavky. V súčasnosti je našou hlavnou komunikačnou a produktovou témou Baumit Life – povrchové úpravy fasády. V tejto oblasti sme priniesli viacero noviniek týkajúcich sa predovšetkým prémiových fasádnych farieb. Celé je to spojené s projektom Obnova fasády, ktorý sa týka obnovy starších fasád s končiacou životnosťou po 15 až 20 rokoch. Otvára sa nám nový segment obnovy fasád, či už vo forme vizuálnej renovácie pretretím, alebo aj ako odstránenie porúch, trhlín, až po dodatočné zateplenie. V strednodobých plánoch sa chystáme zamerať na oblasť zdravého bývania. To znamená na omietky s antialergickým účinkom a celý sortiment produktov určených pre povrchové úpravy omietok v interiéri.

Aké sú súčasné trendy a požiadavky vašich zákazníkov na nové produkty a na čo sa kladie dôraz pri ich vývoji?

V posledných rokoch sme z hľadiska logistiky prešli na menšie balenia výrobkov, aby boli lepšie transportovateľné. Vo vrecovaných produktoch nastala zmena zo štandardných 40 kg vriec na 25 a 20 kg. Pri vedrách, čo sú hlavne fasádne omietky a farby, sme prešli z 30 kg balení na 25 kg. Samozrejme, každoročne v laboratóriu veľa investujeme do vylepšovania receptúr. Výrobky tak prechádzajú neustálymi inováciami, aby sa ich úžitkové a spracovateľské vlastnosti stále zlepšovali. Pred tromi rokmi sme spustili v rakúskej centrále projekt výskumno-vývojového parku VIVA. Na domových bunkách simulujeme rôzne situácie z pohľadu teplôt, vlhkosti, vplyvov počasia, mechanického zaťaženia a pod., pričom testujeme na obytných bunkách aj rôzne stavebné materiály. To nám pomáha lepšie nastaviť parametre nových výrobkov. Ide v Európe o ojedinelý projekt z pohľadu inovácie a zavádzania nových produktov.

Už 9 rokov vyhlasujete každoročne súťaž Baumit Fasáda roka, kde vaši zákazníci dokážu šikovne využiť vlastnosti fasád Baumit a ostatných vašich produktov. Môžete uviesť niektoré príklady inšpiratívnych realizácií?

Súťaž Baumit Fasáda roka prináša každoročne celý rad zaujímavých a kvalitných referencií. Z posledného ročníka možno spomenúť napríklad objekt rodinný dom Záhorské sady z architektonického ateliéru OFFICE110 architekti, s.r.o., ktorý získal hlavnú cenu v kategórii Rodinný dom. Víťazom kategórie Rezidenčné projekty bol Bytový dom Colorhouse II v Topoľčanoch od ARCHITECTS, s.r.o., Bratislava. Hlavnú cenu v kategórii Obnovená a adaptovaná budova získal projekt Kulturpark Košice z architektonického ateliéru ZEROZERO, s.r.o., Prešov.

Zvláštnou cenou, ktorá oceňuje „Fasádu spoločnosti“, je cena Baumit Plyšová kocka za mimoriadne dielo alebo projekt v oblasti spoločenskej zodpovednosti či charity. Cenu Baumit Plyšová kocka 2015 získalo občianske združenie Imobilio, ktoré má za cieľ integráciu ľudí s hendikepom do spoločnosti. Cieľom Imobilia je podpora takýchto ľudí v ich úsilí študovať na vysokej škole. Momentálne stavia Imobilio vzdelávacie centrum v bratislavskej Karlovej Vsi, ktoré im bude vytvárať zázemie na štúdium. Študenti tu dostanú možnosť diaľkového štúdia – budú môcť využívať rehabilitáciu, ergoterapiu, knižnicu, priestor na špecializované prednášky, pripravovať si projekty, seminárne, bakalárske alebo diplomové práce. Hlavným poslaním ceny Baumit Plyšová kocka je odmeňovať subjekty a organizácie, ktoré sa snažia zlepšiť „fasádu“ našej spoločnosti, urobiť ju vnímavejšou na potreby ľudí s hendikepom či ľudí na okraji spoločnosti. Projekt OZ Imobilio je skvelým príkladom, ako sa dajú veci meniť k lepšiemu a ako sa dá, keď sa chce. Tohtoročná súťaž Fasáda roka pozná nominácie, o ktorých rozhodla odborná porota začiatkom apríla 2017. Mená víťazov v jednotlivých piatich kategóriách zverejnili na slávnostnom galavečeri koncom júna.

V ostatných rokoch sa vaša spoločnosť okrem výrobnej sféry aktívne venuje aj spoločenskej zodpovednosti. Aké ďalšie projekty podporujete?

Už niekoľko rokov máme otvorený grantový program s názvom „Tu sa nám páči, tu chceme žiť“, ktorý podporuje rôzne menšie aktivity svojpomocného charakteru, a ktoré majú za cieľ zlepšenie života v obciach, ako je napríklad vybudovanie náučných chodníkov, menších účelových stavieb a podobne. Hlavnými prijímateľmi podpory sú obce a občianske združenia. Tento rok sme založili aj Nadačný fond Baumit, do ktorého by sme chceli získať viac financií aj od našich partnerov, a rozšíriť tak našu podporu verejnoprospešných aktivít.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...