1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AVA-stav, s.r.o.

AVA Stav 18Filozofia spoločnosti – skúsenosti, garancia kvality a profesionalita

Hlavným predmetom činnosti spoločnosti AVA-stav je komplexná stavebná činnosť. Ako generálny dodávateľ ponúka realizáciu pozemných, inžinierskych, priemyselných a ekologických stavieb. Väčšinu projektov, ktoré spoločnosť realizovala a realizuje, tvoria zákazky získané formou verejného obstarávania financované v prevažnej časti zo štátnych zdrojov. Spoločnosť však úspešne realizuje aj viaceré projekty, ktoré sú financované súkromnými investormi.

Hlavná filozofia podniku stojí na skúsenostiach, garancii kvality a profesionalite, pretože ich vedenie považuje za najdôležitejšiu cestu k úspechu v oblasti stavebníctva. Tieto hodnoty možno získať len dlhodobým a stabilným pôsobením na trhu. Snahou spoločnosti je tiež prispôsobovať sa novým trendom v stavebníctve – jedná sa hlavne o nové materiály a nové technické riešenia, ktoré navrhujú hlavne projektanti. Cieľom je prispôsobiť sa im a „ísť s dobou“.

V súčasnosti má spoločnosť približne 150 vlastných zamestnancov, okrem nich však poskytuje prácu aj pre zhruba 400 živnostníkov, remeselníkov a subdodávateľov. Ako mnohé iné spoločnosti podnikajúce v odvetví stavebníctva, aj AVA-stav sa musí vysporiadať s nedostatkom pracovnej sily. Problém sa snaží riešiť najmä motiváciou vlastných zamestnancov a udržiavaním dobrých vzťahov so subdodávateľmi.

Neľahké začiatky

Spoločnosť AVA-stav bola založená začiatkom roka 2008, ešte pred vypuknutím hospodárskej krízy. Tá tvrdo zasiahla celý priemysel a jeho odvetvia, obzvlášť oblasť stavebníctva. Prvoradou úlohou manažmentu preto bolo prežiť v ekonomicky veľmi nestabilnom a neistom prostredí. Napriek nepriaznivým podmienkam sa firma snažila o rast a rozvoj. Prvým významným míľnikom v histórii bolo rozhodnutie postaviť si vlastné sídlo a prvú čerpaciu stanicu pohonných hmôt pri obchvate Galanty. Cieľom bolo vytvoriť reprezentatívne priestory, čo sa podľa slov obchodného riaditeľa Bc. Tibora Poláka aj úspešne podarilo zrealizovať.

AVA-stav je však veľmi aktívna nielen v súkromnom, ale aj v štátnom a verejnom sektore. Vďaka týmto projektom sa dokázala rozvíjať a dosiahnuť dnešnú úroveň. Postupom času sa vypracovala na realizátora veľkých projektov, čoho dôkazom je úspešná výstavba novej futbalovej arény pre DAC Dunajská Streda. Bol to jeden z najväčších projektov v histórii spoločnosti vôbec. V súčasnosti prebieha výstavba ďalšej futbalovej arény v Košiciach, čo Tibor Polák takisto považuje za dôležitý míľnik v histórii podniku.

Danubiana bola odrazovým mostíkom

Prístavba Danubiany je výsledkom ojedinelej spolupráce holandského zberateľa umenia Gerarda Meulensteena, slovenského galeristu Vincenta Polakoviča a Ministerstva kultúry SR. Je výnimočným architektonickým a stavebným dielom, zásluhou spoločného úsilia hlavného zhotoviteľa, jeho subdodávateľov, projektantov a dozorného tímu stavebníka. Hlavným zhotoviteľom bolo dodané v stanovenom termíne a za dohodnutú cenu. Výsledkom tejto príkladnej spolupráce je dôstojný stánok umenia, ktorý získal hlavnú cenu v súťaži Stavba roka 2014.

Ocenenie bolo udelené odbornou porotou za hmotovo-priestorové, dispozičné a prevádzkové riešenie, optimálne umiestnenie a súlad s okolitým prostredím, vysokú kvalitu spracovania projektovej dokumentácie a kvalitu stavebnej realizácie dosiahnutú pokrokovými technológiami. Získanie hlavnej ceny za projekt prístavby a rekonštrukcie Danubiana Meulensteen Art Museum bolo pre spoločnosť AVA-stav významnou udalosťou. Poskytlo impulz stavebnému trhu, aby si uvedomil, že sa zrodila ďalšia firma, ktorá má vysoké odborné a technické kapacity na realizáciu veľkých projektov. „Projekt prístavby Danubiany bol pre nás veľmi dôležitým míľnikom. Tento projekt bol špecifický svojou polohou, technickým riešením a nádhernou architektúrou. V tejto súvislosti by som rád spomenul neskutočne dobrú spoluprácu s investorom a technickými dozormi investora,“ vyjadril sa Tibor Polák.

Odborná porota hodnotila veľmi pozitívne celý projekt, dôsledkom čoho bola nominácia vo viacerých kategóriách súťaže. Samotný projekt získal dve ceny, spomínanú hlavnú cenu Stavba roka 2014 a ocenenie za architektonické riešenie. Práve vďaka Danubiane začali spoločnosť AVA-stav oslovovať súkromní investori s ponukami realizácie ich projektov. „Toto ocenenie má pre nás nevyčísliteľnú hodnotu a sme na to veľmi hrdí,“ dodal Tibor Polák.

Aktuálne realizované projekty

Spoločnosť AVA-stav vlani podpísala s investorom Zmluvu o dielo na I. etapu výstavby Košickej futbalovej arény s možnosťou uplatnenia opcií na ďalšie dve etapy. Súčasťou prvej etapy bolo vypracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie a dokumentácie pre realizáciu výstavby. Po nadobudnutí právoplatnosti stavebných povolení bola zahájená výstavba prvej etapy, ktorá zahŕňa výstavbu dvoch väčších tribún, parkovísk, spevnených plôch a samotného hlavného trávnika. V prípade, že sa investorovi podarí zabezpečiť ďalšie finančné prostriedky, bude konzorcium vyzvané na budovanie ďalších etáp, ktoré zahŕňajú výstavbu dvoch menších tribún vrátane rohov, dvoch tréningových plôch a všetky práce potrebné na kompletné dokončenie futbalovej arény.

Súčasne s výstavbou futbalového štadióna v Košiciach spoločnosť realizuje niekoľko väčších či menších projektov pre verejný aj súkromný sektor. „Niektoré projekty podliehajú obchodnému tajomstvu, takže sa k tomu nebudem bližšie vyjadrovať. Okrem arény realizujeme súkromné projekty, prednedávnom sa nám napríklad podarilo dokončiť ďalšiu z našich čerpacích staníc pohonných hmôt v Gabčíkove,“ uviedol Tibor Polák.

Úspešní vo verejných obstarávaniach

Do kategórie ekologického staviteľstva sa zaraďujú všetky projekty, ktoré sa týkajú ochrany životného prostredia. Ide o stavby na ochranu pred povodňami, výstavbu kanalizácií alebo čističiek odpadových vôd (ČOV). Spoločnosť realizuje množstvo projektov z oblasti ekologického staviteľstva, ktoré sú súčasťou verejných obstarávaní, avšak ich súčasťou sú aj rôzne štátne zákazky. Prostredníctvom verejného obstarávania sa AVA-stav stal spomínaným realizátorom rekonštrukcie futbalového štadióna v Dunajskej Strede a futbalového areálu v Košiciach. Pre tento rok nemá spoločnosť otvorené štátne zákazky kvôli vyťaženosti na východe Slovenska.

V roku 2018 realizoval podnik 7 projektov v hodnote viac ako 4 milióny eur, ktoré sa týkali okrem prestavby futbalového štadióna v Dunajskej Strede aj rekonštrukcie teplovodu za účelom zvyšovania efektívnosti vykurovania v Šali, výstavby telocvične v obci Dvory nad Žitavou, vybudovania prestupného terminálu vo Svätom Jure či modernizácie materskej školy v Gabčíkove. V roku 2017 sa podieľal na 9 zákazkách v hodnote viac ako 11,8 milióna eur.

V tomto roku realizovala spoločnosť napríklad výstavbu kanalizácie a ČOV v obci Topoľníky, prístavbu základnej školy vo Veľkom Záluží a zateplenie budovy školy vrátane výmeny okien a vchodových dverí Gymnázia Myjava. Z pohľadu verejných obstarávaní bol však najlepším rokom v histórii spoločnosti rok 2015, kedy bola úspešná pri obstarávaní 22 projektov v celkovej hodnote zhruba 18 miliónov eur. Najväčším projektom roka 2015 bolo dobudovanie kanalizačnej siete obce Gabčíkovo za 4,2 milióna eur. Vybudovanie technickej infraštruktúry v Priemyselnej zóne Sereď-Juh bolo druhou najväčšou zákazkou.

Od roku 2010 do dnešného dňa spoločnosť AVA-stav úspešne zrealizovala prostredníctvom verejného obstarávania 69 projektov v celkovej hodnote 66,4 milióna eur.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...