1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AVA-stav, s.r.o.

AVA Stav 18Špecialista nielen na futbalové projekty

Minulý rok oslávila spoločnosť AVA-stav, s.r.o., 10 rokov existencie na stavebnom trhu. Jej obchodný riaditeľ Bc. Tibor Polák zhodnotil jubilejný rok ako veľmi pozitívny, no zároveň aj veľmi náročný. Snažili sa totiž splniť vytýčené ciele a urobiť všetko pre svojich zákazníkov, no niektoré projekty respektíve ich realizácia sa presunuli do tohto roka. Prioritou spoločnosti AVA-stav pritom stále zostáva zabezpečenie realizácie zákaziek v požadovanom čase a v rámci stanoveného rozpočtu.

Tento cieľ sa snaží dosiahnuť dôkladným plánovaním prác, dôrazom na detail, skúseným realizačným tímom a manažmentom, striktnou kontrolou a dodržaním harmonogramov prác a nákladov, a takisto využitím osvedčených subdodávateľov. Viac prezradil v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes obchodný riaditeľ Tibor Polák.

V roku 2017 vám vzrástli tržby o 68 %. Predpokladáte ďalší rast aj v tomto roku?

Nie je naším cieľom rásť každým rokom. Naším cieľom je vyhovieť zákazníkom a realizovať projekty pre všetky subjekty štátneho, verejného a súkromného sektora. Samozrejme, každý rast nás teší, ale dôraz kladieme skôr na kvalitu ako na kvantitu.

Môžete nám priblížiť najvýznamnejšie stavebné projekty, ktoré ste realizovali resp. na realizácii ktorých ste participovali v uplynulom období?

Pre našu spoločnosť je každý projekt zaujímavý a dôležitý a venujeme patričnú pozornosť aj menším zákazkám. Čo sa týka projektov, tak na prvom mieste by som spomenul výstavbu DAC Arény (po novom MOL Arény). Tento projekt patrí medzi naše najkrajšie a najväčšie referenčné stavby. Sme hrdí, že sme postavili toto nádherné dielo za tak rekordný čas a hlavne počas futbalovej sezóny. Hoci nie ako súčasť tohto veľkého projektu, ale podieľali sme sa aj na výstavbe DAC Akadémie pre rozvoj mládeže tohto klubu. Okrem toho sme realizovali ďalšie etapy projektu „Dunajské predmestie“ pre súkromného investora, ktorého predmetom je bytová výstavba. Nakoľko je v našom portfóliu aj realizácia inžinierskych stavieb, musím ešte spomenúť významný projekt pre ochranu spodných vôd v lokalite Žitného ostrova, a to budovanie čističky odpadových vôd a kanalizácie v obci Topoľníky.

Aké investície ste zrealizovali v uplynulom roku a aké sú vaše investičné plány pre aktuálne účtovné obdobie?

Veľa vlastných investícií sme v našom jubilejnom roku nerobili. Dokončili sme vlastnú výrobno-prevádzkovú halu a rozbehli sme výstavbu ďalšej čerpacej stanice pohonných hmôt, ktorá bude už našou treťou. Skôr sme sa venovali našim zákazníkom a realizovali projekty pre nich.

Z portfólia vami realizovaných stavieb vynikajú tzv. futbalové projekty. Po DAC Aréne aktuálne pracujete na projekte Košická futbalová aréna. Aké ďalšie futbalové projekty máte v pláne?

Konkrétne „futbalové projekty“ nie sú vopred zadefinované. Momentálne sa sústreďujeme na aktuálny projekt výstavby Košickej futbalovej arény. V minulom roku totiž prebiehala iba „nultá fáza“, a to vypracovanie projektovej dokumentácie v zmysle podmienok FIDIC Žltá kniha. Samotná výstavba I. etapy projektu bola zahájená až koncom roka 2018. Predmetná etapa má byť ukončená v decembri 2019. V prípade, že investor bude mať finančné prostriedky na ďalšie dve etapy, budeme pokračovať v ďalších etapách. Samozrejme, ak sa vyskytne možnosť uchádzať sa o projekt výstavby ďalšieho projektu podobného charakteru, budeme tam.

K dispozícii máte rozsiahly strojový park a technické vybavenie. Môžete nám ho bližšie predstaviť?

Máme vlastný vozový a strojový park. K dispozícii máme takmer všetky mechanizmy pre realizáciu pozemných a inžinierskych stavieb. Okrem klasických stavebných mechanizmov máme aj vežové žeriavy, valce a vlastníme aj kamiónovú dopravu.

Zvažujete v dohľadnej dobe rozšírenie technického vybavenia o nové vozidlá, stroje či iné zariadenia a prístroje? Ak áno, ktoré konkrétne by ste chceli obstarať ešte v tomto roku?

Myslím si, že naša spoločnosť disponuje potrebným technickým a technologickým vybavením. Obnovu strojového parku zabezpečujeme priebežne podľa potreby.

Z výročnej správy vyplýva, že ste sa rozhodli vybudovať skladovacie a výrobné prostriedky za účelom zabezpečenia vyššej samostatnosti v oblasti výroby súvisiacej so stavebnou činnosťou. V akej fáze sa nachádza uvedený projekt?

V roku 2018 sme dokončili a uviedli do prevádzky našu výrobno-prevádzkovú halu, ktorá slúži na rozvoj kovovýroby našej spoločnosti. Momentálne sa začala výroba kovových prvkov a naším cieľom je postupná automatizácia výroby novými progresívnymi technológiami.

Ktoré ďalšie témy by ste chceli osobitne zdôrazniť?

V tomto kontexte by som sa dotkol nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, a to nielen v našom regióne, ale na celom Slovensku. Kvalifikovaní ľudia odchádzajú do zahraničia za lepšie platenou prácou a vzniká obrovský deficit na našom trhu. Osobne si myslím, že tento problém sa dotkol každého segmentu trhu a asi je na čase urobiť kroky na zvrátenie nepriaznivej situácie na celoslovenskej úrovni. Na záver sa chcem ešte v mene našej spoločnosti, ako aj vo svojom mene, poďakovať za spoluprácu všetkým zmluvným partnerom, ktorí priložili svoje ruky ku všetkým realizovaným zákazkám.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...