1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AVA-stav, s.r.o.

AVA Stav 18S významnými referenciami na trhu

Tento rok oslavuje spoločnosť AVA-stav, s.r.o., 10 rokov svojej existencie na stavebnom trhu. Za toto obdobie sa jej podarilo získať a udržať si významné postavenie medzi stavebnými spoločnosťami. Svedčí o tom aj minuloročné zvýšenie obratu a uspokojenie náročných potrieb investorov. Kvalita stavieb na profesionálnej úrovni pritom zostala zachovaná.

Spolu so zvýšením tržieb zaznamenali aj nárast pridanej hodnoty a zisku, čo len podčiarkuje fakt, že sa pred 10 rokmi vydal zakladateľ spoločnosti správnym smerom.

Prioritou AVA-stav, s.r.o., zostáva zabezpečenie realizácie zákaziek v požadovanom čase a v rámci stanoveného rozpočtu. Tento cieľ sa snaží dosiahnuť dôkladným plánovaním prác, dôrazom na detail, skúseným realizačným tímom a manažmentom, striktnou kontrolou a dodržaním harmonogramov prác a nákladov, a takisto využitím osvedčených subdodávateľov. Spoločnosť AVA-stav, s.r.o., realizuje tak verejné zákazky, ako aj zákazky financované zo súkromných zdrojov. Viac už ale o spoločnosti, ktorá sa radí medzi stredne veľké podniky, prezradil Bc. Tibor Polák, obchodný riaditeľ AVA-stav, s.r.o.

Na stavebnom trhu pôsobíte už viac ako 10 rokov. Ktoré okamihy by sa dali označiť za prelomové z hľadiska histórie spoločnosti AVA-stav?

Naša spoločnosť bola založená v roku 2008, čiže pred hospodárskou krízou. Bolo to ťažké obdobie nielen pre stavbárov, nakoľko sa kríza dotkla každého ekonomického odvetvia. Napriek tomu však naša spoločnosť napredovala a rástla veľmi dynamicky. Aj keď najvýznamnejšou stavbou bola Danubiana Meulensteen Art Musem v roku 2014, naša spoločnosť zrealizovala veľa ďalších projektov pre subjekty súkromného, verejného a tretieho sektora. Okrem toho sme uskutočnili aj vlastné investície, vďaka ktorým sme vedeli obdobie krízy prekonať.

Realizujete všetky druhy stavieb v pozemnom, dopravnom a ekologickom staviteľstve. Predstavíte niektoré nedávno dokončené stavby?

Naším klenotom a srdcovou záležitosťou je výstavba DAC Arény, futbalového štadióna DAC Dunajská Streda, ale samozrejme berieme všetky stavby rovnako vážne. Tento projekt ešte nie je úplne dokončený, ale prebieha už len finálna fáza dokončenia. Predpokladaný termín odovzdania dokončenej stavby je koniec roka 2018. Osobne si myslím, že táto stavba bude patriť medzi najvýznamnejšie a najkrajšie referencie našej spoločnosti. Okrem toho realizujeme postupne všetky fázy projektu s názvom „Dunajské predmestie“ v Ružinove, ktorého predmetom je vytvorenie komplexného obytného súboru. Momentálne prebieha šiesta fáza a veríme, že naša spoločnosť dokončí celé toto územie k spokojnosti investora. Realizovali sme a v súčasnosti realizujeme tiež množstvo väčších, ako aj menších projektov pre rôznych slovenských a zahraničných partnerov.

Na akých zaujímavých projektoch pracujete aktuálne?

Jedným z aktuálnych, veľkých a krajších projektov je Košická futbalová aréna, na ktorej pracuje celý tím odborníkov. Jedná sa o futbalový štadión s kompletnou infraštruktúrou, ktorej súčasťou bude okrem samotnej arény aj množstvo parkovacích miest, dve tréningové ihriská, verejná zeleň a všetky súvisiace prvky pre vytvorenie dôstojného stánku športu a kultúry mesta Košice. Vzhľadom na to, že sa jedná o stavbu v zmysle podmienok FIDIC „žltá kniha“, prebieha momentálne vypracovanie realizačnej projektovej dokumentácie a vybavovanie stavebného povolenia pre všetky objekty. Prvá etapa výstavby by mala byť zahájená ešte v tomto kalendárnom roku.

Za stavbu „Múzeum moderného umenia Danubiana“ ste získali ocenenie Stavba roka 2014. Čím bola táto zákazka výnimočná a čo pre vás toto ocenenie znamená? Získali ste aj ďalšie prestížne ocenenia?

Múzeum moderného umenia Danubiana, alebo Danubiana Meulensteen Art Museum, bolo ocenené v rámci najprestížnejšej súťaže „Stavba roka“, a získalo hneď dve ocenenia. Samozrejme, pre našu spoločnosť bola hlavná cena „Stavba roka“ najväčším uznaním v rámci 6-ročnej existencie firmy vedľa najväčších konkurentov na slovenskom trhu. Táto stavba bola výnimočná jej umiestnením (polostrov na Dunaji), svojou špecifickosťou, technickým aj architektonickým riešením. Ocenenie bolo pre nás odrazovým mostíkom pre ďalšie väčšie a významnejšie projekty a sme radi, že nás trh a investori začali vnímať ako spoľahlivého partnera. V ďalších rokoch sme sa nezúčastnili v predmetnej súťaži, ale dostali sme od našich partnerov rôzne ocenenia, uznania a ďakovné listy za prístup našej spoločnosti pri realizácii iných projektov.

Posledné obdobie zaznamenáva najmä sektor stavebníctva nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Ako je na tom vaša spoločnosť? Koľko máte v súčasnosti zamestnancov a aké benefity im ponúkate, aby ste si ich udržali?

Je to absolútna pravda. Na slovenskom trhu je momentálne absolútny stavebný „boom“. Kvalifikovaných pracovníkov ubúda na trhu práce už dlhé roky. Chybu vidíme hlavne vo vzdelávacom systéme, ale aj v mladších generáciách. Záujem o kvalifikáciu v stavebníctve prejavuje čoraz menej žiakov základných škôl, deti ani ich rodičia nevidia potenciál v tomto odvetví, čo považujem za veľkú chybu. Neuvedomujú si, že jedným z najcennejších sú práve profesisti v oblasti stavebníctva. Naša spoločnosť, ako aj naši parteri, neustále bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily už niekoľko rokov, ale rok 2017 a 2018 je absolútne extrémny pre nás všetkých. Myslím si, že pokojne môžem hovoriť aj za všetkých našich partnerov a konkurentov. Naša spoločnosť disponuje zatiaľ dostatočnou odbornou pracovnou silou a subdodávateľmi, vďaka ktorým zamestnávame spoločne niekoľko stoviek kvalifikovaných zamestnancov. Samozrejme, bez adekvátnej motivácie by to nešlo, preto sa snažíme našich pracovníkov udržať rôznymi benefitmi a výhodami.

Kde ste v poslednom období investovali prípadne sa investovať chystáte?

V minulých rokoch sme uskutočnili rôzne vlastné investičné aktivity. Nie je tomu inak ani v súčasnosti – realizujeme vlastné bytové domy, kancelárske priestory, skladové a výrobné haly, ako aj vlastnú sieť čerpacích staníc.

Aké výzvy pred vami stoja a čo plánujete na najbližšie obdobie?

Chceme pokračovať v pracovnom nasadení a trende, ktorý sme si stanovili pred rokmi. Usilujeme sa naďalej uchádzať o verejné aj súkromné zákazky a zostať na popredných miestach stavebného trhu. Okrem toho sa chceme zaoberať aj vlastnými investičnými projektmi. Našou snahou je zachovať kvalitu a uspokojiť každého obchodného partnera.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...