1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Auguste Cryogenics Slovakia, s.r.o.

Auguste cryogenics 18 2Kryogeniku máme v krvi

Kryogenika patrí k rýchlo napredujúcim odvetviam moderného priemyslu a nachádza využitie v mnohých odboroch, medzi ktorými dominuje spracovanie kovových materiálov. Novinky z oblasti kryogeniky majú celosvetový význam a výrobné a vývojové spoločnosti ich prezentujú na silno zastúpenej medzinárodnej úrovni.

K rozvoju kryogenického priemyslu v medzinárodnom kontexte významne prispieva aj spoločnosť Auguste Cryogenics Slovakia, s.r.o., sídliaca v Košiciach. Zaoberá sa výrobou tlakových nádob pre uskladňovanie technických plynov pri kryogenických teplotách. Vďaka inováciám a vysokej kvalite produktov sa spoločnosť rýchlo rozvíja a na trhu pôsobí už 18 rokov.

Popri napredovaní vo výrobnej a vývojárskej činnosti neopomína podporovanie kvality stredoškolského vzdelávania, ktoré predstavuje ďalší z hlavných atribútov modernej priemyselnej spoločnosti. Zmluvu o duálnom vzdelávaní podpísala Auguste Cryogenics Slovakia so Strednou priemyselnou školou strojníckou v Košiciach, čím umožňuje praktickú prípravu v reálnych pracovných a výrobných podmienkach. Budúcim absolventom poskytuje devízy, ktorými si zvýšia šance na trhu práce a v realizovaní sa v oblasti, ktorej sa venovali počas štúdia. Učebné miesta v prevádzke firma poskytuje v odbore mechanik strojov a zariadení a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Odpovede na otázky o celkovom smerovaní spoločnosti nám poskytol Ing. Alexander Šoltis, generálny riaditeľ Auguste Cryogenics Slovakia, s.r.o.

Už samotné logo mnoho napovedá o zámere vašej spoločnosti. Môžete priblížiť, v čom spočíva jej hlavná stratégia?

Každý segment trhu, na ktorom pôsobíme, vyžaduje individuálny prístup. Spoločným menovateľom všetkých zákazníkov je, že požadujú najvyššiu kvalitu bez ohľadu na to, či riešia malý alebo veľký projekt. Naše meno nesie kúsok jasne čitateľnej symboliky. Poskytujeme najvyššiu možnú, čiže „zlatú“ kvalitu výrobkov a služieb. Zaväzujeme sa pokračovať v tejto tradícii, čo je pre nás samo osebe veľkou výzvou. Túto myšlienku sme zakomponovali jednak do našej firemnej vízie spočívajúcej v kontinuite, spoľahlivosti a kvalite, a tiež do nášho loga, ktoré pripomína záväzok byť „zlatým“ štandardom v našom sektore. Tento prísľub napĺňame cez snahu vyrábať každý deň lepšie výrobky a poskytovať zákazníkom lepšiu starostlivosť. Zároveň investujeme do nových procesov a technológií, ktoré budú hybnou silou nášho odvetvia.

Akú stratégiu riadenia využívate?

Spoločnosť Auguste Cryogenics spolu s ľuďmi, ktorí ju tvoria, verí v budúcnosť nášho odvetvia, a práve preto v značnej miere investujeme do rozvoja. Sme súkromnou spoločnosťou a našou výhodou je, že nemáme striktný, formálny typ riadenia a manažmentu. Znamená to, že pri dosahovaní krátkodobých finančných ukazovateľov nie sme viazaní názorom množstva akcionárov. Trojčlenná Rada riaditeľov/majiteľov kladie hlavný dôraz na strategické rozhodovania, ktoré v konečnom dôsledku prinášajú silné synergické efekty na mnohých úrovniach a tvoria kreatívne prostredie, ktoré podporuje životaschopnosť spoločnosti.

Výroba zásobníkov na uskladnenie skvapalnených plynov. Čo všetko sa skrýva za touto stručnou definíciou hlavnej činnosti vašej spoločnosti?

Portfólio výrobkov spoločnosti predstavujú kryogénne zásobníky v objeme od 70 do 350-tisíc litrov rôzneho prevedenia, vertikálne alebo horizontálne, transportné alebo stacionárne, slúžiace na uskladnenie skvapalnených technických plynov, skvapalneného zemného plynu (LNG) a skvapalneného vodíka pri veľmi nízkych teplotách až do -259°C. Viac ako 95 % výroby smeruje na export. Primárnymi trhmi spoločnosti sú krajiny Európskej únie, krajiny bývalého ZSSR, Afrika a Stredný východ. Naše zásobníky sú po celom svete, skrátka sme všade tam, kde požadujú kvalitu a profesionalitu.

Na aké ďalšie oblasti sa orientujete?

Je to oblasť medicíny, výskumu a školstva s vlastnou produktovou radou Dewarove nádoby a XL cylindre. Nemenej dôležitou sférou je sektor energetiky, najmä oblasť LNG a kvapalného vodíka, a tiež rozvíjajúci sa segment čerpacích staníc LNG, ktorý v posledných rokoch naberá na sile. Keďže pracujeme v úzko špecializovanom odvetví, okrem pozície výrobcu zastávame aj pozíciu konzultantov či odborných špecialistov a poradcov pri testovaní, opravách, poradenstve, ako aj pri riešení výskumných úloh a experimentálnych vývojových projektov.

Kryogenika patrí k oblastiam náročným na kontrolu kvality.

Kvalitu odzrkadľujú metódy práce a technológie, ktoré aplikujeme v našom výrobnom procese. Začínajú prísnymi internými smernicami a dodávateľskými auditmi a pokračujú po neohraničenú právomoc každého jedného zamestnanca zastaviť výrobný proces v prípade, že zistí nesúlad alebo chybu vo výrobe. Čo sa týka nových technológií vo výrobných procesoch, samozrejmosťou je u nás high-tech zváranie, ako aj najvyššia úroveň kontroly kvality, laboratórne skúšky a nedeštruktívne testovania materiálov ako je ultrazvukové, röntgenové a héliové testovanie. Samotná povaha našich výrobkov a ich charakter, čiže zaradenie do triedy definovanej ako Kategória nebezpečnosti IV, vyžaduje vysokú pozornosť pri výrobe, formálnu certifikáciu spoločnosti, postupov a procesov.

Môžete predstaviť vašu zamestnaneckú politiku?

Firmu vždy tvoria ľudia, z hľadiska tohto všeobecného pravidla sa nelíšime. Stabilný tím a investície do rozvoja sú naše základné stavebné súčasti a predpoklady na dosahovanie kvality. Zároveň ich vnímame ako najdôležitejší priestor pre investície. Na jednej strane vytvárame neformálne interné pracovné prostredie, ktorým podporujeme vznik tvorivých nápadov a ponúkame možnosti pre kreativitu a sebarealizáciu zamestnancov na všetkých úrovniach, a na strane druhej ľuďom poskytujeme priestor a intenzívne podporujeme kariérny rast v rámci spoločnosti. Ako jeden z nástrojov využívame motivovanie zamestnancov k ďalšiemu štúdiu a rozširovaniu dodatočnej odbornosti. Za posledný rok sme zvýšili počet pracovníkov o viac ako 10 % a stále máme priestor pre ďalších nových kolegov a kolegyne. Cítime potrebu získavať ďalších odborníkov.

Akými cestami prispievate k ochrane životného prostredia?

V súčasnosti je zelená energia a celkovo alternatívne formy energie jednou z hlavných tém diskutovaných v spoločnosti. Patríme k priekopníkom využívania LNG a vodíka ako alternatívneho paliva pre automobily, lode a na vykurovanie. Sme radi, že práve prostredníctvom našich výrobkov vieme a dokážeme prispieť k využívaniu nových, čistých foriem energie, pripojiť sa k celosvetovej snahe v boji proti klimatickým zmenám a zachovať, prípadne odovzdať lepšie a čistejšie prírodné prostredie budúcim generáciám.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...