1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Askoll Slovakia, s.r.o.

askoll 19Plánuje expandovať aj mimo oblasť bielej techniky

Ak máte doma práčku, poháňa ju s veľkou pravdepodobnosťou elektromotor vyrobený práve na Slovensku. Ten úplne najstarší bol pritom vyrobený už v 18. storočí. Za strojcu myšlienky elektromotora sa dá považovať škótsky mních Andrew Gordon, ktorý okolo roku 1740 vyrobil prvé jednoduché elektrostatické zariadenie. O takmer 100 rokov neskôr predstavil André Marie Ampére teoretický princíp výroby mechanickej sily pomocou interakcie elektrického prúdu a magnetického poľa.

Prvý skutočný rotačný elektrický motor vytvoril v roku 1834 Moritz von Jacobi. Tento motor sa stal svetovým rekordérom a jeho druhá, ešte lepšia verzia dokázala utiahnuť loď so 14-člennou posádkou. To bol aj prielom, ktorý znamenal dôležitý krok k vývoju dnešných moderných elektromotorov.

Vráťme sa ale na Slovensko, kde v závode Emerson Electric Slovakia v Novom Meste nad Váhom vyrobili prvý elektromotor v roku 1994. O 5 rokov neskôr pribudla výroba púmp (čerpadiel) a v novom miléniu sa spustila aj výroba indukčných motorov. Dôležitým historickým míľnikom bol prelom rokov 2008 a 2009, kedy došlo k akvizícii talianskou spoločnosťou Askoll, a tým aj k zmene názvu na súčasný Askoll Slovakia, s.r.o. Prechod pod nového majiteľa znamenal nielen nové a hlavne vlastné výrobné priestory (výstavba prevádzky v Potvoriciach neďaleko Nového Mesta nad Váhom v roku 2012 za 6,8 milióna eur), ale aj inú víziu. „Kým americký koncern Emerson videl z dlhodobého hľadiska v bielej technike menej perspektívnu platformu, spoločnosť Askoll, naopak, plánovala akvizíciu s vidinou ďalšieho rozvoja, rozšírenia svojho portfólia a know-how,“ povedal hneď na úvod Martin Zeman, generálny riaditeľ Askoll Slovakia, s.r.o. V súlade s touto stratégiou Askoll naraz odkúpil celú platformu Emersonu (závod v Rumunsku, Číne a dva podniky v Taliansku).

Prevádzka v novej hale v Potvoriciach

V novom závode postavenom doslova na zelenej lúke vyrobili v roku 2015 nový druh motora – BPM (elektromotor s externým rotorom na báze permanentného magnetu). Vlani sa pod strechou Askoll Slovakia rozbehla výroba púmp pre umývačky riadu a tento rok je na programe nábeh produkcie odvodňovacích púmp pre práčky. „V pláne máme ďalšie rozširovanie produktového portfólia, pričom by sme sa chceli zamerať aj na modifikované produkty mimo segmentu bielej techniky,“ prezradil víziu slovenského závodu Martin Zeman, ktorý za najväčšiu hrozbu rozvoja považuje konkurenciu z Číny. Práve z tejto krajiny totiž mnohí veľkí výrobcovia importujú elektromotory, na čo doplácajú „seriózne“ výrobné podniky v Európe. „Ich hlavnou výhodou sú nžšie výrobné náklady, regulovaný menový kurz a nižšie certifikačné a environmentálne nároky, ktoré im umožňujú ponúkať svoje produkty za ceny, ktoré európsky výrobca nie je schopný dosiahnuť. Tým získavajú významné objemy dopytu zo strany európskych výrobcov,“ vysvetlil Martin Zeman. Aj preto sa produktové portfólio zamerané na inú oblasť ako bielu techniku javí ako perspektívne a žiadúce.

Pre úplnosť ešte dodajme, že skupinu Askoll tvorí v súčasnosti 11 spoločností s viac ako 2800 zamestnancami. Okrem spomínaných závodov v Taliansku, na Slovensku, v Rumunsku a Číne má aj ďalšie pobočky v Mexiku a Brazílii, kde sa napríklad nachádza zariadenie na montovanie všetkých súčiastok týkajúcich sa odvodňovacích púmp pre domáce spotrebiče, ako aj na montovanie elektrických motorov používaných na aktiváciu hydraulických skupín v umývačkách riadu strednej veľkosti (európskych). Obchodné zastúpenia má Skupina aj v Spojených štátoch amerických a v Južnej Kórei. Koncern vyrába elektrické motory, napúšťacie, vypúšťacie a obehové čerpadlá do domácich spotrebičov (práčky, umývačky riadu, sušičky), všetky druhy čerpadiel využívaných v záhradách a domácnostiach, ventilátory pre sporáky, čerpadlá do akvárií aj samotné akváriá, a najnovšie tiež elektrickú mobilitu pre mestské použitie. Svoje produkty dodáva niektorým hlavným celosvetovým výrobcom domácich spotrebičov pod ochrannou známkou Ceset, Plaset a Olmo.

Elektromotory najvyššej kvality

Keby sme sa na produktové portfólio slovenského závodu skupiny Askoll pozreli bližšie, tvoria ho tri hlavné typy elektromotorov – univerzálny motor MCA (80 %), indukčný motor CIM (10 %) a spomínaný motor BPM (10 %). Tieto elektromotory dodáva najmä na európsky trh (70 – 75 % produkcie) a zvyšok smeruje do krajín mimo Európskej únie. K najväčším zákazníkom patria svetoví výrobcovia bielej techniky ako Whirlpool, Candy a Gorenje. Technologickým top produktom v tomto segmente sú BPM motory, ktoré spĺňajú aj tie nájnáročnejšie požiadavky klientov. „Aj výroba elektromotorov podlieha trendom, ku ktorým patria v tomto prípade zvýšenie výkonu, zníženie hluku a energetickej náročnosti. Všetky tieto kritériá pritom motory BPM spĺňajú,“ povedal generálny riaditeľ Askoll Slovakia. Napriek vyššej cene je okrem uvedených požiadaviek prínosom pre zákazníka aj komplexnosť riadenia, ktoré si nevyžaduje montáž dodatočných komponentov do práčky. „Jedná sa o bezuhlíkový motor na báze permanentného magnetu. Vyznačuje sa vysokým výkonom, nízkou hlučnosťou, energetickou nenáročnosťou, ako aj jednoduchšou kontrolou a ovládateľnosťou, nakoľko má zabudovanú elektronickú riadiacu dosku,“ doplnil Martin Zeman.

Odvodňovacie pumpy pre umývačky riadu a práčky

Ako sme už spomínali v úvode, vlani začala spoločnosť Askoll Slovakia aj s výrobou odvodňovacích púmp pre umývačky riadu. Tie sa používajú na odstránenie vody z príslušného domáceho spotrebiča po ukončení pracích a sušiacich cyklov. Odvodňovacia pumpa je pritom vyrobená z rôznych súčiastok, akými sú štartovací motor pumpy, diskové koleso, podporné tyče a hydraulické rozhranie (ktoré zahŕňa filter, ventil a membránu). S výnimkou tyčí a hydraulického rozhrania, ktoré sú prispôsobené účelu ich použitia (prostredníctvom tzv. testovacieho procesu) v závislosti od špecifických technických požiadaviek výrobcu domáceho spotrebiča, sa väčšina súčiastok vyrába podľa štandardu a formátov, ktoré sú spoločné pre každý model domáceho spotrebiča, pre ktorý sú montované.

Na výrobu odvodňovacích púmp sa používajú dve odlišné technológie, a to permanentné magnetické synchronické motorové pumpy a nesynchronické motorové indukčné pumpy. Motor sa v tomto prípade používa na aktiváciu pumpy, ktorá prostredníctvom určitého tlaku a dodávky vody prúdi na rozličné body svojho systému funkcií, zapája rôzne pracie cykly, ako aj okruh hydraulického rozprašovania, ktorý rozprašuje vodu na riady prostredníctvom použitia rozličných typov rozprašovacích ramien. Motory pritom v minulosti aktivovali takéto pumpy na stálej rýchlosti v závislosti od bodu funkčnosti určeného hydraulikou, ktorá môže kedykoľvek zapojiť iné funkčné body, ako napríklad na výkon špeciálnych funkcií ako je jemné umývanie krištáľu a pod. Pripomeňme, že tento rok spúšťa Askoll Slovakia aj produkciu odvodňovacích púmp pre práčky, ktoré fungujú na podobnom princípe ako pre umývačky riadu, vďaka čomu by si mohol slovenský závod upevniť svoje postavenie na domácom trhu aj v rámci celej Skupiny.

Výhodné benefity a pracovné bonusy

Pod strechou Askoll Slovakia v súčasnosti pracuje okolo 265 zamestnancov. Aby si špičkových pracovníkov zabezpečili aj do budúcna, už štvrtý rok sa aktívne zapájajú do systému duálneho vzdelávania. Popri kvalitatívnom a technologickom zdokonaľovaní je totiž stála pozornosť venovaná práve ľudskému faktoru, ktorý je podľa vedenia kľúčom pre ďalší rozvoj spoločnosti. Aj preto došlo vlani k navýšeniu miezd nad plánovaný rámec a pre zvýšenie atraktívnosti zamestnania v závode v Potvoriciach sú v ponuke aj viaceré lákavé benefity. K tým najzaujímavejším patria bezplatná firemná doprava, podpora vzdelávania a rekvalifikácia, príspevok na stravu nad rámec zákona, či podpora rôznych športových, kultúrnych a voľnočasových aktivít ako je napríklad bezplatné využívanie firemnej chaty a príspevky pre detské letné tábory. „Žiaľ, keďže v parlamente prešiel nový zákon o dotovaní rekreačných pobytov zamestnancov, sme nútení niektoré z týchto benefitov prehodnotiť,“ priznal Martin Zeman. A kam povedú podľa generálneho riaditeľa najbližšie kroky podniku? „Prvoradé bude pre nás zvládnutie presunu liniek na výrobu odvodňovacích púmp pre práčky z Talianska na Slovensko. Druhou výzvou bude uspieť na iných trhoch ako je trh bielej techniky,“ uzavrel.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...