1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ALBIXON, a.s.

Albixon 3 14

Bazény na želanie berieme ako samozrejmosť

 

Príbeh akciovej spoločnosti ALBIXON začal podnikateľským úsilím bratov Smetanových v roku 1985. Štart od nuly, to znamenalo začať v rodičovskej garáži vyrábať jedny z prvých bazénov v Československu. Šťastie sa spojilo s usilovnosťou.

 

Prišla doba, keď si chcel každý dopriať trochu luxusu a bazén bol malým splnením sna mnohých ľudí. Vďaka dobrému menu sa firma dynamicky rozrastala. Pôvodná spoločnosť niesla názov ALBION Group, vznikla v roku 1990 a jej výrobný sortiment bol od začiatku jasný – bazény a čoskoro aj ich zastrešenie. V roku 2004 sa firma rozšírila o divíziu sériovo vyrábaných zastrešení a v roku 2006 o divíziu BRILIX – vírivky, infrasauny a bazénové príslušenstvo. O rok neskôr už spoločnosť patrila k najväčším výrobcom bazénov a zastrešenia v Európe. V roku 2008 sa výroba rozšírila o čistiarne odpadových vôd a na trh uviedli aj zastrešenie pre vírivky a terasy.

 

1. januára 2011 dochádza ku zmene názvu na ALBIXON, a.s., z dôvodu zachovania jedinečného názvu spoločnosti. „Cieľom bolo odlíšiť sa od ostatných firiem s rovnakým obchodným menom a značkou. V súčasnosti spoločnosť zamestnáva viac ako 250 zamestnancov. Produkty predávame nielen v Čechách, ale aj v zahraničí, prakticky na všetkých kontinentoch,“ hovorí Dušan Biras, obchodný riaditeľ pre Čechy a Slovensko, ktorý pre Priemysel Dnes poskytol rozhovor o všetkom, čím spoločnosť žije.

 

Vykreslíte aktuálnu situáciu vo vašom segmente? Dotkli sa úsporné roky aj európskej jednotky alebo je o bazény, príslušenstvo či luxusné vírivky neustály záujem?

 

Musím uznať, že náš segment je špecifický svojím produktom, ktorý nie je klasickým spotrebným tovarom, teda sa kupuje na veľmi dlhú dobu. Dá sa povedať, že sa približuje dlhodobej investícii, a preto naši zákazníci zvažujú nákup naozaj starostlivo. V dobe krízy sme pocítili predovšetkým dlhší rozhodovací proces, počas ktorého zákazník vyžadoval profesionálnejší prístup, detailnejšie informácie a odborné poradenstvo. Vďaka vysokej kvalite našich výrobkov, ponúkaných služieb a maximálnej snahe plniť predstavy a požiadavky zákazníkov sa nám však darí aj v tejto dobe. Dokážeme udržať rastúci trend nielen na česko-slovenskom trhu, ale aj v zahraničí.

 

Môžete nám viac priblížiť zahraničnú politiku? Kam smerujú vaše výrobky?

 

Dlhodobo si udržiavame pozíciu najväčšieho výrobcu bazénov a zastrešenia v Európe, no svoje výrobky vyvážame do celého sveta. Naše bazény, a v poslednom období hlavne systém zastrešenia, nájdete v Južnej Amerike, v celej EÚ, severských štátoch, ale aj v JAR, Namíbii, v Ázii, Rusku, Saudskej Arábii, Vietname či Austrálii.

 

Rozšírili ste ponuku aj o internetový predaj. Ako sa osvedčil predaj cez e-shop? Plánujete ho posilňovať?

 

Čo sa týka e-shopu, v našom sortimente sa zameriava na doplnkový predaj, kde je hlavným sortimentom bazénové príslušenstvo, sauny, nafukovacie vírivé vane, solárne sprchy a pod. Samozrejme, chceme byť stále bližšie k zákazníkom, ktorí si môžu uvedený sortiment objednať priamo z domu alebo kancelárie a tovar dodáme na požadovanú adresu. Vzhľadom k vhodnému načasovaniu a spusteniu prevádzky e-shopu pred hlavnou sezónou bol nástup priam raketový. Na ďalší rok počítame s rozšírením sortimentu dostupného prostredníctvom internetu a naši zákazníci sa môžu tešiť aj na vernostný klub.

 

Pokladom závodu je vývojové stredisko disponujúce najnovšími trendmi a technológiami. Vedeli by ste ho predstaviť bližšie?

 

Naše vývojové stredisko je zamerané predovšetkým na inovácie našich hlavných produktov, teda na konštrukciu zastrešenia a samotných bazénov. Naši technológovia a vývojári neustále pracujú na skvalitnení produktov, aby kopírovali potreby a želania našich zákazníkov a zároveň sme boli stále o krok pred konkurenciou a udávali trendy na trhu. Okrem týchto činností sa vývojári venujú aj bezpečnosti, funkčnosti a dizajnu všetkých našich výrobkov.

 

Je to určite jedna z konkurenčných výhod, ale predstavíte aj ďalšie?

 

Už samotný fakt, že sme 20 rokov na trhu je spoľahlivá devíza a sama predstavuje veľkú konkurenčnú výhodu. Je ňou takisto aj vlastné vývojové a technologické stredisko, výroba, servis a prášková lakovňa s linkou Decoral. Konkurenciu presahujeme aj schopnosťou zaistiť stavbu bazéna na kľúč a disponujeme celým radom skúseností zo zahraničných trhov, ktoré využívame na zvyšovanie kvality našich produktov. Nedá sa nespomenúť aj široká ponuka produktov a vlastné produktové rady. Spolupracujeme so svetovými výrobcami materiálov a produktov, tým je naša kvalita na vysokej úrovni. Zákazníci oceňujú aj pružnosť dodávok vďaka veľkej kapacite výrobných závodov.

 

Spomínali ste práškovú lakovňu. Čím je iná, výnimočná?

 

Prášková lakovňa firmy ALBIXON bola založená v máji 2000 a od tej doby sa zaoberá vysokokvalitnou chemickou predúpravou a práškovým lakovaním. K dispozícii máme plne automatizovanú lakovaciu linku s rozmermi vypaľovacej siete 9 x 2,4 x 0,6 metra a maximálnym zaťažením na jeden záves až 750 kilogramov. Vlastnému nanášaniu práškovej farby predchádza 5-komorová chemická úprava hliníka a ocele.

Práškové farby, väčšinou polyesterovej fasádnej kvality, používame od celosvetovo renomovaných firiem a značiek ako Tiger, IGP, Neokem alebo Akzo Nobel s možnosťou lakovania vo všetkých odtieňoch RAL. Na želanie sme schopní zaistiť aj špeciálne odtiene mimo vzorkovníka RAL. Čo sa povrchov týka, dokážeme lakovať farbami s lesklým, pololesklým, polomatným i matným efektom v hladkom, jemnom, hrubom či kladivkovom prevedení. Na želanie lakujeme aj v dvoch vrstvách. Štandardný dodací termín je pritom iba 5 pracovných dní a po dohode sa dá ešte skrátiť. Lakovacia linka je v nepretržitej 24-hodinovej prevádzke vrátane sviatkov a víkendov. Systém prevádzky lakovne je riadený podľa normy ISO 9001 a máme všetky používané náterové systémy Qualicoat a GSB.

V roku 2006 sme prevádzku lakovne rozšírili o jedinečnú technológiu pre dizajnovo náročný vzhľad, linku povrchovej úpravy DECORAL. Výsledný dizajnový efekt dosiahneme nanesením špeciálnej práškovej farby a následnou sublimáciou atramentu z transferovej fólie, do ktorej je lakovaný predmet umiestnený. Táto fólia prenáša danú dekoráciu ako drevo, žula, mramor či iné atypické vzory. Všetky použité farby a fólie podliehajú certifikácii Qualideco.

 

Ste majstrami zastrešovania. Aké výhody prináša zákazníkom? A prečo práve zastrešenie od ALBIXON?

 

Medzi hlavné výhody zastrešenia bazénov patrí najmä zníženie nákladov na údržbu. Zvyšuje sa zároveň bezpečnosť detí a domácich miláčikov, ktorí sú chránení pred pádom do vody. Samotné zakrytie dokáže zvýšiť tepotu v bazéne o 11 °C, čím predĺži kúpaciu sezónu. Umožňuje kúpanie aj za menej priaznivého počasia, chráni pred UV žiarením a bazén odoláva starnutiu. Zastrešiť sa dá prakticky čokoľvek. Vyrábame a vyvíjame stále nové možnosti od zastrešenia parkovacích miest, terás, prístreškov nad vchodmi, autobusové zástavky až po atypické zastrešenia. Vďaka práškovej lakovni máme možnosť dať zastrešeniam akýkoľvek dizajn a vzhľad. Počnúc farebnými prevedeniami, cez dekory až po 3D efekty, fantázii sa jednoducho u nás medze nekladú.

Hlavným stavebným prvkom bazénového zastrešenia je špeciálna zliatina hliníka, ktorá je povrchovo ošetrená eloxovaním, prípadne lakovaním či drevolakovaním. Z tohto materiálu sú vyrobené všetky nosné časti, oblúky a konštrukcie celého zastrešenia. Ako výplňový materiál sa používa dutinkový polykarbonát alebo organické sklo. Oba tieto materiály fyzikálnymi vlastnosťami nahrádzajú solárne panely a zvyšujú teplotu vody. Kvôli jednoduchej manipulácii so zastrešením bazénov sme ako prví v Českej republike vyvinuli solárny elektroposuv Sundrive. Je poháňaný z akumulátorov, ktoré sú nabíjané zo solárneho panelu umiestneného nad zastrešením. Pre maximálne pohodlie zákazníka je ovládanie elektroposuvu zaistené jednoduchým diaľkovým ovládaním.

 

Môžete prezradiť najbližšie plány a vízie spoločnosti?

 

Naše ciele nie sú malé, ale sú uskutočniteľné. Prvoradou snahou spoločnosti ALBIXON je vymeniť európske prvenstvo na trhu s bazénmi a zastrešením za prvenstvo svetové. S tým je pochopiteľne spojená ďalšia expanzia na zahraničné trhy, predovšetkým na americký kontinent a do ďalších štátov EÚ.

 

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...