1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Akadémia ozbrojených síl generála M. R. Štefánika

Prioritou je posilnenie a omladenie personálu

Akadémia ozbrojených síl generála M. R. Štefánika so sídlom v Liptovskom Mikuláši (AOS) je modernou vzdelávacou a výcvikovou vojenskou inštitúciou s medzinárodnou akceptáciou. AOS je štátnou vysokou školou pôsobiacou v rámci Ministerstva obrany SR (MO SR).

Poskytuje vysokoškolské vzdelanie budúcim dôstojníkom, kariérne vzdelávanie profesionálnym vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), a vzdeláva aj ďalších odborníkov pre rezort obrany, bezpečnostnú komunitu štátu a verejnú správu. Popri vzdelávaní a výcviku sa zameriava na rozvoj vedy a výskumu, ktorý sa orientuje na podporu bezpečnosti a obrany štátu a rozvoj spôsobilostí OS SR. V rozhovore nám AOS bližšie predstavil jej rektor doc. Ing. Jozef Puttera, CSc.

Predstavte nám Akadémiu ozbrojených síl a jej hlavné zameranie. V čom je špecifická v porovnaní s inými slovenskými vzdelávacími inštitúciami?

AOS poskytuje vysokoškolské vzdelávanie vo všetkých stupňoch vysokoškolského štúdia (v bakalárskom, magisterskom, inžinierskom a doktorandskom) v 14 akreditovaných študijných programoch, ktoré zohľadňujú aktuálny stav vojenskej vedy, ako aj špecifické požiadavky Generálneho štábu OS SR na rozsah a kvalitu prípravy budúcich dôstojníkov OS SR. Súčasne s vysokoškolským vzdelávaním poskytuje AOS v rámci celoživotného vzdelávania aj vzdelávanie cestou kariérnych a odborných kurzov a ďalšie vzdelávanie pre profesionálnych vojakov a zamestnancov rezortu obrany, pre zamestnancov štátnej a verejnej správy mimo rezort MO SR, tiež pre cudzích štátnych príslušníkov a záujemcov zo súkromného sektora. V rámci medzinárodného vojenského výcviku a vzdelávania AOS realizuje International Staff Officers' Course (ISOC) určený pre študentov z partnerských a členských krajín Severoatlantickej aliancie. Na základe zmluvy o spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach participuje AOS na vzdelávaní profesionálnych vojakov leteckých odborností a v súlade s medzinárodnou dohodou medzi ministerstvami obrán SR a ČR sa AOS podieľa na príprave vojenských lekárov na Univerzite obrany Brno.

V akých študijných odboroch sa môžu u vás študenti vzdelávať?

V súlade s výsledkami komplexnej akreditácie skončenej v minulom roku AOS pôsobí v troch študijných odboroch, na ktorých má akreditovaných 14 študijných programov. Jedná sa o študijné odbory Národná a medzinárodná bezpečnosť, Vojenské spojovacie a informačné systémy a Výzbroj a technika ozbrojených síl. V súčasnosti AOS dokončuje prípravu študentov v tzv. dobiehajúcich študijných odboroch – Počítačové inžinierstvo a Elektronika a Manažment vojenských systémov. Spolu s vysokoškolským vzdelávaním plní AOS úlohy v oblasti celoživotného vzdelávania realizovaného formou kariérnych kurzov na hodnosť, príp. formou krátkodobých odborných kurzov. Na AOS tiež realizujeme doplnkové pedagogické štúdium a univerzitu tretieho veku. Na tomto mieste musím spomenúť kurz ISOC, v ktorom poskytujeme kariérne vzdelávanie v anglickom jazyku. Na AOS tiež pôsobí simulačné centrum vybavené modernou technológiou využívanou na výcvik jednotlivcov a štábov, ktoré je využívané nielen pre potreby AOS, ale aj pre potreby OS SR.

Okrem samotného vzdelávania k vašej akadémii neodmysliteľne patrí aj vojenský program. V čom spočíva a aká je jeho náročnosť?

Vojenský program kadetov predstavuje samostatný proces prípravy nových dôstojníkov na vojenskú kariéru. Jeho úspešné absolvovanie je podmienkou absolvovania štúdia v AOS. Študijný a vojenský program sú vykonávané súčasne. Z hľadiska dôležitosti je veľmi významným faktorom pri utváraní vojenského ducha, získavaní potrebných vojenských vedomostí, návykov a zručností. Formuje disciplínu a vôľové vlastnosti kadetov. Vojenský program je zložený z výučby vojenských predmetov formou teoretickej prípravy a praktického výcviku. Dôraz je položený na praktické zvládnutie taktickej prípravy vo výcviku jednotlivca, družstva a čaty. Okrem taktickej prípravy, ktorá je najdôležitejšou súčasťou vojenského programu, kadeti vykonávajú taktiež výcvik zo streleckej prípravy, kde po dobu štúdia absolvujú niekoľkokrát streľby zo samopalu, pištole, guľometu a vykonajú hádzanie ručných granátov, ženijnej prípravy, vojenskej topografie a pod. Praktický výcvik je spravidla vykonávaný v blokových celkoch v trvaní 1 – 2 týždňov v každom semestri a je ukončený sústredeným poľným výcvikom v Centre výcviku Lešť vždy na konci ročníka. Tieto výcviky sú vykonávané v sťažených poľných podmienkach v zime aj v lete, za každého počasia, so značnou fyzickou aj psychickou záťažou na jednotlivca.

Je v súčasnosti záujem zo strany mladých ľudí o štúdium vo vašej akadémii? Koľko študentov ste schopní ročne prijať a aké percento z nich štúdium úspešne ukončí?

Počty na prijatie kadetov nám každý rok stanovuje ministerstvo obrany na základe potrieb doplňovania OS SR a zdrojov pridelených v obrannom plánovaní. V posledných rokoch sa počty prijímaných kadetov postupne zvyšujú vo všetkých študijných programoch. Po ukončení štúdia (pričom úspešnosť skončenia štúdia je približne 85 %) sú všetci kadeti personálnymi rozkazmi vymenovaní do hodnosti poručík a ustanovení na funkcie veliteľov čiat, prípadne na pozície dôstojníkov štábov v rámci útvarov a zariadení OS SR. Záujem o štúdium na AOS síce niekoľkonásobne prevyšuje počty na prijatie, v poslednom období však konštatujeme klesajúci trend v počte prihlásených uchádzačov, čo sa ešte výraznejšie prejavuje v situácii, keď sa smerné čísla na prijatie zvyšujú. Tento trend je výsledkom pôsobenia viacerých faktorov vrátane demografického vývoja, relatívne nízkym záujmom mladých ľudí o štúdium technických disciplín, ale aj nedostatočnou atraktívnosťou vojenskej služby.

Slovenská armáda už dávno nie je miestom len pre mužov. Koľko dievčat študuje vo vašej akadémii?

Dievčatá, naše kadetky, študujú vo všetkých študijných programoch, vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania. V prvom stupni je z celkového počtu 207 kadetov a kadetiek 43 dievčat. V druhom stupni je zo 132 študentov 23 dievčat a v treťom stupni nám študuje celkovo 11 študentiek.

Máte ambíciu stať sa inštitúciou univerzitného typu. Zameriavate sa aj na vedeckovýskumnú činnosť?

Veda a výskum sú zamerané v súlade s charakterom AOS ako rezortnej štátnej vysokej školy na podporu rozvoja obranných technológií zabezpečujúcich rozvoj budúcich spôsobilostí ozbrojených síl a priemyslu v oblasti výskumu Bezpečnostné služby. Projekty výskumu a vývoja sú prioritne orientované na oblasť medzinárodnej a národnej bezpečnosti, obranu štátu a krízový manažment, kybernetickú obranu a bezpečnosť, efektívne systémy velenia a riadenia, modernizáciu komunikačnej a informačnej infraštruktúry, nové technológie a materiály, inteligentnú muníciu, bezpilotné prostriedky, UAV modelovanie a simulačné technológie.

S akými domácimi a zahraničnými inštitúciami úspešne spolupracujete? Majú vaši študenti možnosť čerpať odborné skúsenosti v zahraničí a sú konkurencieschopní aj na medzinárodnom poli?

Akadémia ozbrojených síl má v súčasnosti uzatvorených zhruba 30 bilaterálnych zmlúv o spolupráci s domácimi a zahraničnými inštitúciami a ďalších 30 zmlúv v rámci programu Erasmus+. Partnermi sú prevažne vysoké vojenské školy a akadémie z krajín V4, ďalej z Nemecka, Rumunska, Ukrajiny, Estónska, Litvy, Belgicka a Bulharska. Ambíciou je vytváranie partnerstiev v záujme zvyšovania kvality vzdelávania a výcviku, vedeckovýskumnej činnosti a popularizácie dosiahnutých výsledkov. Tradičnými výmennými podujatiami sú medzinárodné konferencie, športové súťaže, účasť v odborných komisiách. Okrem dlhoročných partnerov z Českej republiky a Poľska sa v posledných rokoch prehlbujú aj zahraničné aktivity s krajinami združenými v CEFME (Central European Forum on Military Education).

Študenti Akadémie ozbrojených síl využívajú možnosť semestrálneho študijného pobytu na Univerzite obrany Brno. Pravidelne majú možnosť preveriť si úroveň vedomostí na medzinárodných vedeckých konferenciách, odkiaľ prichádzajú s umiestneniami na popredných miestach. Ocenenie Zlatá medaila Literárneho fondu za najlepšiu prácu Študentskej vedeckej konferencie a za vynikajúcu reprezentáciu slovenskej vedy v zahraničí získalo od roku 2013 už 16 študentov AOS. Najlepší športovci sú vysielaní na medzinárodné športové súťaže. Významné podujatia z hľadiska dosiahnutia konkurencieschopnosti na medzinárodnom poli sú aj každoročné spoločné cvičenia s medzinárodnou účasťou. Študenti sa zúčastňujú výcvikov v Českej republike, Francúzsku, Spojených štátoch amerických a spoločne cvičia vo výcvikových priestoroch Slovenska s kadetmi USA, Českej republiky a Srbska.

Aké sú vaše ďalšie plány a ciele do budúcnosti?

O našich plánoch do budúcnosti by bolo možné hovoriť a písať pomerne dlho. Medzi naše základné úlohy patrí posilnenie a omladenie personálu – pedagogického i nepedagogického. Priemerný vek civilných pedagógov je nad 55 rokov a zásadným problémom je nízke zastúpenie profesionálnych vojakov na pedagogických pozíciách. Chceme takisto ďalej priblížiť obsah vzdelávania potrebám ozbrojených síl, udržať, prípadne zlepšiť úroveň jazykovej a telesnej prípravy. V záujme udržania úrovne výučby a výcviku musíme v budúcnosti investovať do prístrojového vybavenia laboratórií jednotlivých katedier, a v oblasti rozvoja infraštruktúry sa v budúcnosti musíme sústrediť na modernizáciu tepelného hospodárstva a obnovu internátov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...