1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AGEL SK a.s.

Agel 20Silný a stabilný partner v zdravotníctve

Najúspešnejší súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v strednej Európe, spoločnosť AGEL SK, pôsobí na Slovensku od roku 2006. Dnes tu prevádzkuje 13 zdravotníckych zariadení, špecializovanú nemocnicu, dopravnú zdravotnú službu, pracovnú zdravotnú službu a viacero obslužných spoločností.

Ruka v ruke s modernizáciou a inováciou kráča cestou vysokej špecializácie, sledovania a uspokojovania potrieb pacientov podľa regiónov. Aj keď je neštátnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, je strategicky dôležitým členom Asociácie nemocníc Slovenska. Na tomto mieste sa snaží viesť všestranný konštruktívny dialóg, ktorý povedie k zlepšeniu slovenského zdravotníctva ako celku. O moderných klinikách, víziách a plánoch na najbližšie obdobie, NADÁCII AGEL a mnohom ďalšom sa redakcia časopisu Priemysel Dnes rozprávala s predsedom predstavenstva skupiny AGEL a AGEL SK Ing. Michalom Pišojom, MPH.

Akým spôsobom posúvate dopredu slovenské zdravotníctvo?

Vychádzame zo zahraničných konceptov budovania moderných zdravotníckych zariadení na princípoch rešpektovania najprísnejších hygienicko-epidemiologických štandardov s monitoringom procesných ciest pacienta v rámci diagnosticko-terapeutického reťazca poskytovania modernej špičkovej zdravotnej starostlivosti na princípoch medicíny založenej na dôkazoch (Evidence Based Medicine). Snažíme sa budovať zdravotnícke zariadenia s ohľadom na overenú prax vo svete, a teda prinášať nové procesy a trendy, ktoré znamenajú benefit pre zdravotníkov aj pacientov. Rozhodli sme sa ísť cestou menších regionálnych nemocníc v rámci celého Slovenska s tým, že v každej sme sa zamerali na tzv. centrá excelentnosti. Máme snahu prinášať čo najvyššiu kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb a koncentrovať čo najkvalitnejšiu odbornú pracovnú silu. Sme pripravení aj na výzvy a projekty výstavby nových nemocničných zariadení regionálnej i komplexnej úrovne.

Spolupracujete aj so zdravotnými poisťovňami alebo si pacienti hradia plnú výšku vyšetrení a zákrokov?

Máme štandardne zazmluvnené medicínske výkony so všetkými zdravotnými poisťovňami. Pravidelne sa zúčastňujeme rokovaní o nových podmienkach zmlúv. V rámci nadštandardnej zdravotnej starostlivosti a vyššej poskytovanej zdravotnej starostlivosti realizujeme aj výkony platené pacientom. Ten sa môže rozhodnúť, či si zvolí štandardný výkon hradený z verejného zdravotného poistenia alebo si priplatí za nadštandard.

Ktoré z vašich zdravotníckych zariadení sa teší najväčšej obľube zo strany pacientov?

Záleží nám na tom, aby každé naše zdravotnícke zariadenie bolo pokiaľ možno na špičkovej úrovni a stalo sa prvou voľbou pre pacienta v regióne. Vlajkovou loďou je naša najväčšia Nemocnica AGEL Košice-Šaca. Trikrát po sebe získala titul Nemocnica roka v kategórii všeobecných nemocníc ankety INEKO. Pravidelne sa umiestňuje na popredných miestach v hodnotení pacientov vo viacerých hodnotených kritériách. V rámci tejto nemocnice funguje špičkové Centrum popálenín a rekonštrukčnej chirurgie či Ortopedická klinika. V posledných rokoch, najmä vďaka zásadným investíciám, výrazne stúpol kredit a spokojnosť s Nemocnicou AGEL Komárno, kde sme vynovili onkológiu a gynekológiu. Dokončujeme tu aj nový urgentný príjem. Vyhľadávané sú tiež neurologické oddelenia v Levoči a Komárne, psychiatria v Levoči, Centrum pre liečbu extrapyramídových porúch vo Zvolene, Centrum chirurgie ruky v Bratislave, ortopédia v Leviciach a ďalšie.

Obľúbené sú aj vaše pôrodnice. Koľko detí ste priviedli na svet v roku 2021?

V rámci siete AGEL prevádzkujeme na Slovensku celkovo 7 gynekologicko-pôrodníckych oddelení, z ktorých sú najvyhľadávanejšie nielen v rámci daného regiónu, ale celého Slovenska najmä Košice-Šaca, Krompachy, Levice a Skalica. Vlani sa len v našich zariadeniach narodilo takmer 7700 detí s prevahou dievčat.

Ste spoločensky zodpovedná firma a prostredníctvom NADÁCIE AGEL pomáhate znevýhodneným a chorým. Kde aktuálne smeruje vaša pomocná ruka?

NADÁCIA AGEL od roku 2011 prostredníctvom charitatívnych projektov podporuje ľudí v ťažkých životných situáciách, hendikepovaných, deti, seniorov či zamestnancov zdravotníckych zariadení. Nie je nám ľahostajný osud ľudí, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli v problémoch. Za 10 rokov sme pomohli stovkám tých, ktorí to potrebovali, stovkami tisíc eur. Pomáhame nielen materiálne, ale aj ľudsky. Sme ochotní týmto zraniteľným skupinám venovať čas, byť im nablízku a načúvať ich problémom. Špecifickou oblasťou je pomoc priamo od našich zamestnancov v podobe 2 % z daní, vďaka ktorej dokážeme nakúpiť nové prístrojové vybavenie do nemocníc. Po tornáde na Morave sme pomohli aj našej kolegyni, ktorá prišla o rodinný dom či lekárke, ktorej dom vyhorel.

Zrealizovali ste v poslednom období aj nejaké investície?

Napriek pandémii sa nám podarilo splniť ambiciózny cieľ, a to vybudovať päticu nových urgentných príjmov. Vo Zvolene, Leviciach a Levoči už naplno fungujú. Nový urgent v Košiciach-Šaci sme otvorili začiatkom marca a Komárno bude spustené v polovici roka. V Krompachoch sme uviedli do prevádzky úplne nové Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Všetky tieto investície s moderným medicínskym prístrojovým vybavením sa zrealizovali vďaka finančným prostriedkom z eurofondov.

Aké sú vaše ciele, vízie a plány na najbližšie obdobie?

Naše nemocnice sa zameriavajú predovšetkým na rozvoj špecializácií, ktoré zažívajú najvyšší nárast pacientov – onkológiu, kardiológiu, ortopédiu a následnú a rehabilitačnú starostlivosť. Najvýznamnejšími sú v tejto oblasti naše veľké nemocnice – Košice-Šaca, Komárno, Zvolen, Skalica a Levice. Veľmi dôležité pre nás sú aj pôrodnícke a gynekologické oddelenia, nové chirurgické odborné znalosti a moderné diagnostické postupy vrátane CT a zobrazovacích komplexov magnetickej rezonancie vo všetkých veľkých nemocniciach. Ďalej sa zameriavame na zriadenie akútnej rehabilitačnej starostlivosti pre pacientov po mŕtviciach, po traumatologických a chirurgických operáciách, a samozrejme následnú starostlivosť. Čoskoro budú naše zdravotnícke zariadenia vysoko ohodnotené akreditáciou medzinárodnými štandardmi Zjednotenej akreditačnej komisie, čo potvrdzuje vysokú úroveň kvality nami poskytovanej starostlivosti.

Historicky jedinečná a možno aj posledná príležitosť výrazne zlepšiť roky nedofinancované zdravotníctvo je možnosť získania financií z Plánu obnovy. Urobíme všetko preto, aby sme sa mohli na týchto projektoch podieľať. Výzvou pre nás sú moderné medicínske trendy – rozvoj telemedicíny a elektronizácie zdravotníctva. V tomto presne vieme, čo a ako by malo fungovať, je však potrebná aj zodpovedajúca legislatíva. Česko je v tomto o niekoľko krokov dopredu pred Slovenskom. Hoci je zdravotníctvo najmä na Slovensku na rázcestí toho, kam a ako sa bude rezort uberať, chystáme aj nové rozvojové programy a akvizície, ktoré by mali rozšíriť balík poskytovaných služieb nielen pre pacienta, ale aj v rámci našej snahy o sebestačnosť v obslužných činnostiach.

Opakovane ste boli vyhodnotený ako najlepší zamestnávateľ v zdravotníctve. Vyvíjate napriek tomu aj nejaké snahy na podchytenie končiacich študentov?

Vzhľadom na to, že v celom rezorte je dlhoročný nedostatok kvalifikovaných odborníkov, a to tak z radov lekárov, ako aj sestier, usilujeme sa získať si už študentov. Máme veľmi dobre rozbehnutý štipendijný program, vďaka ktorému majú budúci lekári a sestry možnosť vyskúšať si prácu v našich zdravotníckych zariadeniach. Zároveň majú možnosť sa hneď po štúdiu v našich nemocniciach zamestnať. Významne samozrejme investujeme aj do špecializačnej prípravy a postgraduálneho vzdelávania svojich zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...