1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ZSD uviedla do prevádzky novú elektrickú stanicu v Seredi

pylon 5Sereď - Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) uviedla do prevádzky novú elektrickú stanicu (ES), ktorá bude zásobovať celý areál priemyselného parku Sereď-Juh a okolie. Celkové náklady na výstavbu boli približne 10 miliónov eur.

Informovala hovorkyňa spoločnosti Západoslovenská energetika a. s. Michaela Dobošová.

Stanica bude schopná dodávať 40 MW elektrického výkonu a okrem priemyselného parku bude po plnom napojení na existujúcu 22 kV infraštruktúru dodávať elektrickú energiu aj obyvateľom mesta Sereď a priľahlého regiónu. "Pri výstavbe boli použité najmodernejšie zariadenia a technológie s cieľom vybudovať bezpečnú, ekologickú a spoľahlivú stavbu, ktorá bude plniť svoju funkciu minimálne najbližších 40 rokov. Stanica je projektovaná ako bezobslužná," uviedla Dobošová.

Aj keď je územie, na ktorom je postavená nová ES v blízkosti ďalšej ES Križovany, tá sa už z hľadiska transformačného výkonu dostala na hranicu technickej využiteľnosti. "Vybudovanie novej stanice umožní príchod nových investorov a rozvoj tejto lokality. Aj samotné mesto Sereď bolo doteraz napájané zo vzdialenejších napájacích bodov. Nová elektrická stanica prinesie vyššiu spoľahlivosť dodávok elektrickej energie pre vyše 30.000 obyvateľov a zároveň prispeje aj k rozvoju regiónu," doplnil predseda predstavenstva ZSD Andrej Juris.

Výstavba elektrickej stanice sa začala v januári a aktuálne je vo fáze skúšobnej prevádzky. Kolaudácia a uvedenie do plnej prevádzky bude v priebehu novembra.

06.11.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...