1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zintenzívnenie bojov v Líbyi posunulo cenu Brentu nad 114 USD/barel

Ceny severomorskej ropy Brent dnes vzrástli o približne dolár v reakcii trhov na zintenzívnenie bojov v Líbyi a na informácie zástupcu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že kartel nepotrebuje mimoriadne rokovať o prípadnom zvýšení ťažby.

Najnovšie sa k nepriaznivým správam pridali aj informácie o zasiahnutí ropných zásobníkov v termináli Es Sider na východe Líbye.
Cena Brentu s dodávkou v apríli vzrástla do 14.20 h SEČ o 94 centov na 114 USD (81,85 eura) za barel (159 litrov), pričom počas dňa sa dostala na 114,39 USD/barel. Trhy tak reagovali na informácie, že sily lojálne líbyjskému prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu uzavreli povstalcov v meste Záwíja, kde museli odstaviť rafinériu a navyše, letecké sily zasiahli ropné zásobníky v termináli Es Sider. Podľa jedného z rebelov letecké sily útočili na ich pozície a zasiahli zásobníky, z ktorých stúpa hustý čierny dym.
Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 18 centov na 105,20 USD, pričom v priebehu dňa sa dostala na 105,38 USD/barel.
Podľa analytika spoločnosti Bache Commodities Christophera Bellewa ceny ropy tlačí nahor okrem momentálnej situácie aj predpoklad, že boje v krajine sa tak skoro neskončia.
"Keďže šance na intervenciu Západu v Líbyi nie sú príliš vysoké, čím by sa súčasné problémy vyriešili omnoho skôr, predpokladáme, že boje potrvajú ešte nejaký čas," povedal. "Kaddáfího sily môžu oponentov postupne zlikvidovať, alebo sa povstalci uchýlia k zákopovej vojne, čo môže znamenať aj útoky na ropovody, aby Kaddáfího zničili ekonomicky," dodal Bellew.

10.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...