1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výmenou svietidiel chce mesto Prievidza dosiahnuť úsporu nákladov za energie

bulb 1Prievidza - Mesto Prievidza plánuje zabezpečiť výmenu 485 kusov starých žiarivkových a sodíkových svietidiel za úsporné LED. Cieľom investície za viac ako 90.000 eur je zníženie nákladov za energiu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Svietidlá vymení samospráva v lokalite sídliska Kopanice na Ulici energetikov, uliciach M. Gorkého, Na karasiny, K. Novackého a Terasy vrátane vnútroblokov, ďalej na sídliskách Nové Mesto a Zapotôčky, v lokalite okolo zimného štadióna a v uliciach Átriová a Gazdovská," konkretizovala Krajčiová.

Kompletnú výmenu svietidiel podľa nej zabezpečia pracovníci Technických služieb mesta Prievidza ako prevádzkovateľ verejného osvetlenia vo vlastnej réžii, za použitia vlastných vysokozdvižných plošín.

"Prostredníctvom investície dôjde k zníženiu nákladov na údržbu verejného osvetlenia, zníženiu spotreby elektrickej energie, zvýšeniu životnosti svietidiel, zachovaniu účinnosti svetla počas jeho životnosti, ako i minimalizovaniu vplyvov na životné prostredie," skonštatovala Krajčiová.

Obstarávacie náklady na svietidlá predstavujú viac ako 86.000 eur, náklady na výmenu svietidiel predpokladá radnica vo výške viac ako 8000 eur. "Pri súčasných cenách elektriny očakávame návratnosť investície za necelých šesť rokov. Výmenou sa znížia i samotné náklady na údržbu, keďže svietidlá majú päťročnú záruku. Poruchovosť a náklady na údržbu LED svetiel budú navyše aj po záruke citeľne menšie ako údržba viac ako 20-ročných žiarivkových a sodíkových svietidiel," zhodnotila Krajčiová.

22.03.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...