1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vodík treba používať tam, kde má najväčšiu pridanú hodnotu, upozornil M. Kečkéš

aqua pipeBratislava – I keď sa v poslednom čase stále častejšie hovorí o vodíku ako alternatíve pre vykurovanie, dopravu či priemysel, jeho množstvo bude obmedzené a treba ho využívať tam, kde prináša najväčšiu pridanú hodnotu.

V podcaste Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Otvorene o plyne to povedal vedúci oddelenia transakcií SPP Martin Kečkéš.

Využitie vodíka vidí Kečkéš najmä v kamiónovej doprave, autobusoch, riečnej či železničnej doprave. „Netreba prehliadať aj tie sektory, ktoré už dnes vodík využívajú,“ povedal Kečkéš. Ide napríklad o rafinérie, výrobcov hnojív či hutnícky priemysel. „Veľký priestor vidíme aj v teplárenstve,“ dodal Kečkéš.  

SPP v rámci projektu Smart Hydra, ktorý uspel v národnom výberovom procese výzvy IPCEI (Dôležité projekty spoločného európskeho záujmu) v oblasti vodíkových technológií, plánuje výstavbu 100 megawattového elektrolyzéru na výrobu vodíka. Tento plyn je podľa Kečkéša budúcnosť SPP, pretože spoločnosti umožní fungovať aj po roku 2050, keď má byť Európska únia uhlíkovo neutrálna a zemný plyn už nebude bežne používaným energetickým nosičom.  

Nahradenie fosílnych zdrojov energie pri rozvoji elektromobility, vykurovanie tepelnými čerpadlami a ďalšie chystané zmeny si podľa niektorých analytikov vyžiadajú možno až zdvojnásobenie spotreby elektrickej energie. To zvýši tlak na výstavbu nových fotovoltických či veterných elektrární a zároveň zvýši výchylky výkonu zo zdrojov závislých od počasia. „Vodík je ideálne regulačné médium, kde sa elektrolyzér z nuly na sto percent dá zapnúť veľmi rýchlo,“ upozornil Kečkéš.

Krátkodobé uchovávanie elektrickej energie je v súčasnosti možné s menšími stratami v batériových úložiskách či v prečerpávacích elektrárňach, pretože každá konverzia z elektrickej energie na vodík a späť prináša pomerne významné straty. Kečkéš vidí výhodu tohto plynu v možnosti uchovať ho ako sezónne médium v rámci plynárenskej sústavy.

26.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...