1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V domácnostiach v blízkosti solárnych elektrární praskajú žiarovky

light_bulbPraha - Ľuďom, ktorí bývajú v blízkosti českých slnečných elektrární, začali častejšie praskať žiarovky.

Situácia je najvážnejšia na miestach, kde sú k rozvodni pripojené veľké solárne parky, tvrdia pražské Lidové noviny.

Podľa tohto denníka obchody na juhu Čiech už zaznamenali nárast predaja žiaroviek. Objavujú sa však aj sťažnosti na poškodenie počítačov a ďalších elektrospotrebičov, ktoré sú citlivé na kolísanie napätia v sieti.

Prevádzkovateľ najväčšej rozvodnej siete v Česku, firma ČEZ Distribúcia, priznáva, že takéto problémy môžu nastať. Rýchla zmena počasia môže totiž spôsobiť krátkodobý výkyv napätia v sieti.
"Spotrebiče, ktoré sú na zmeny napätia citlivé a nie sú dostatočne chránené, môžu byť poškodené," tvrdí Pavel Filipi, riaditeľ úseku Riadenie sietí v ČEZ Distribúcii.

Energetici sa však s takými veľkými výkyvmi doteraz nestretli. "Nedostatok aj prebytok výkonu v sieti má vplyv na kvalitu elektriny a pri vysokom rozdiele medzi výrobou a spotrebou v systéme by mohlo dôjsť k narušeniu stability systému," potvrdzuje hovorkyňa prevádzkovateľa českej prenosovej sústavy ČEPS Zuzana Dvořáková.

12..04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...