1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Uhlie je v Nemecku stále najdôležitejším zdrojom na výrobu elektriny

mine vagonFrankfurt nad Mohanom - Uhlie je v Nemecku stále najdôležitejším zdrojom na výrobu elektriny. Podiel obnoviteľných zdrojov sa však v poslednom čase zvýšil.

V 1. kvartáli 2O22 pripadala viac než polovica (52,9 %) z celkového objemu 143,8 miliardy kilowatthodín (kWh) elektriny vyrobenej Nemecku na konvenčné zdroje energie, ako sú uhlie, zemný plyn a jadrová energia, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis. Na obnoviteľné zdroje, ako sú veterná energia, fotovoltika a bioplyn pripadalo 47,1 %. Objem elektriny, ktorý prichádzal do siete z konvenčných zdrojov, v uvedenom období medziročne klesol o 8 %, zatiaľ čo z obnoviteľných zdrojov stúpol o 21 %.

Najdôležitejším zdrojom energie bolo v prvých troch mesiacoch 2022 uhlie, na ktoré pripadalo 31,5 % z celkového objemu elektriny. Objem elektriny v nemeckej sieti vyprodukovanej z uhlia sa medziročne zvýšil o 12,5 %. Druhým najdôležitejším zdrojom bola veterná energia (30,1 %). Objem elektriny z vetra medziročne vyskočil o 28,8 %. Hlavným dôvodom bolo, že 1. kvartál 2021 bol relatívne bezveterný. Objem elektriny vyprodukovanej pomocou zemného plynu klesol o 17 % a pomocou nukleárnej energie o 49 %. Z dôvodu postupného vystúpenia krajiny z jadrovej energie aktuálne pripadá na atómovú energiu len 6 % elektriny v nemeckej sieti. Na zemný plyn pripadalo 13 %.

20.06.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...