1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Total chce kúpiť 60 % americkej firmy SunPower za 1,38 mld. USD

Total_logoParíž/New York - Francúzska spoločnosť Total plánuje kúpiť 60-% podiel vo firme SunPower, v druhom najväčšom americkom producentovi solárnych panelov, s cieľom posilniť svoju pozíciu v oblasti alternatívnych zdrojov energie.

Za podiel ponúka 1,38 miliardy USD (928,67 milióna eur), čo znamená 23,25 USD na akciu.

SunPower ponuku francúzskej spoločnosti označil za priateľskú, keďže cena predstavuje 44-% prémiu oproti štvrtkovej uzatváracej hodnote akcií firmy SunPower. Súčasťou kontraktu je aj úver vo výške 1 miliarda USD na najbližších päť rokov, ktorý umožní ďalší rozvoj americkej spoločnosti.

Podľa analytikov môže tento kontrakt podporiť ďalšie akvizície v oblasti solárnej energie, keďže americké aj európske firmy potrebujú väčšiu finančnú podporu na to, aby mohli konkurovať spoločnostiam z Ázie. Zároveň to pomôže aj ropným firmám, ktoré si akvizíciami v tomto sektore môžu zabezpečiť zisk aj vtedy, ak by vysoké ceny ropy znížili dopyt po fosílnych palivách. "Akvizícia je z pohľadu Totalu logická, ak vezmeme do úvahy zvýšený záujem sveta o alternatívne zdroje energie po jadrovej kríze v Japonsku a rastúcich cenách zemného plynu v Európe," povedal analytik spoločnosti Gleacher & Company v New Yorku John Hardy.

02.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...