1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Testovanie tuhých druhotných palív v EVO stále pokračuje

electricity pylons1Vojany – Testovanie tuhých druhotných palív (TDP) v Elektrárňach Vojany (EVO) v okrese Michalovce stále pokračuje. Elektrárne budú projekt náhrady čierneho uhlia za TDP s cieľom dosiahnutia konkurencieschopnosti realizovať minimálne do konca roka 2022. Potvrdila to komunikačná manažérka Slovenských elektrární (SE) Oľga Baková.

Ako uviedla, SE naďalej pracujú na nájdení ekonomicky a technicky realizovateľného riešenia na ďalšie predĺženie prevádzky EVO. "Bude to závisieť najmä od vývoja trhu, spoľahlivosti dodávok paliva a prevádzky, ako aj legislatívy, najmä v odpadovom hospodárstve," priblížila.

Výrobu elektriny z TDP, teda paliva vyrobeného z odpadu z papiera, kartónov a mikroténových vreciek, predstavil v júni minulého roka generálny riaditeľ Branislav Strýček ako jediný možný spôsob, ako existenciu EVO zachrániť. Pokiaľ sa testovanie TDP osvedčí a EVO budú s touto vstupnou komoditou schopné dodávať aj takzvané podporné služby pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy, elektrárne majú šancu prežiť. V opačnom prípade príde o prácu viac ako 100 priamych zamestnancov a ohrozených bude i ďalších 200 v zmluvných spoločnostiach.

28.04.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...