1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Talianska Eni vytvorí spoločný plynárenský podnik s QatarEnergy

eni logoRím - Talianska energetická firma Eni a katarská QatarEnergy oznámili v pondelok partnerstvo pri ťažbe plynu v Perzskom zálive v projekt North Field East (NFE). TASR správu prevzala z DPA. QatarEnergy bude vlastniť 75-percentný podiel v spoločnom podniku a Eni bude mať zvyšných 25 %.

Zároveň ich spoločný podnik bude mať 12,5-percentný podiel v celom projekte NFE. Projekt NFE, investícia za 28,75 miliardy USD (27,42 miliardy eur), rozšíri exportnú kapacitu Kataru zo súčasných 77 miliónov ton LNG ročne na 110 miliónov ton ročne. Očakáva sa, že NFE začne s produkciou pred koncom roka 2025. Dohoda predstavuje ukončenie procesu súťaže o účasť na projekte NFE.

Talianska spoločnosť Eni uviedla, že dohoda je strategickým krokom a rozšíri jej prítomnosť na Blízkom východe. "Táto dohoda je pre Eni významným míľnikom a zodpovedá nášmu cieľu diverzifikácie smerom k čistejším a spoľahlivejším zdrojom energie v súlade s našou stratégiou dekarbonizácie," povedal generálny riaditeľ Eni Claudio Descalzi.

28.06.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...