1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stará Ľubovňa bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu

Heating plantStará Ľubovňa - Mesto Stará Ľubovňa bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu. V závere minulého roka totiž radnici doručila Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia rozhodnutie o dotácii.

"Na projekt sme získali nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 23.000 eur," uviedol primátor mesta Ľuboš Tomko.

Dodal, že ide o vytvorenie koncepčného dokumentu, ktorý zahŕňa posúdenie stavu zásobovania všetkými dostupnými formami využiteľnej energie a aktualizáciu koncepcie rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky. "Taktiež bude klásť dôraz na nízkouhlíkové opatrenia, najmä na energetickú efektívnosť a využívanie obnoviteľných zdrojov s ohľadom na ochranu životného prostredia v súvislosti s produkciou emisií skleníkových plynov a emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia," ozrejmil Tomko.

Stratégia bude pritom zohľadňovať geografickú polohu, dopravnú infraštruktúru, rozvoj priemyslu i iné špecifické faktory ovplyvňujúce život i prostredie v Starej Ľubovni. Zahŕňať bude aj využitie komponentov smart city. "Okrem vonkajšej či vnútornej rekonštrukcie mestských objektov, výsledkom ktorej je zníženie energetickej náročnosti, to budú tiež opatrenia zamerané na podporu elektromobility a cyklodopravy v meste, zachytávanie a využitie dažďovej vody i na realizáciu zelených striech," doplnil primátor.

V súčasnosti prebieha príprava zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Následne samospráva začne so samotnou realizáciou projektu, ktorá potrvá 18 mesiacov.

21.01.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...