1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SPP zostáva aj v roku 2011 kľúčovým dodávateľom zemného plynu na Slovensku

spp_logo_1Bratislava (TASR-OTS) - Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) si aj v tomto roku udržal pozíciu kľúčového dodávateľa zemného plynu na Slovensku.

Aj napriek intenzívnemu konkurenčnému prostrediu na plne liberalizovanom trhu dosiahla spoločnosť z pohľadu uzatvorených kontraktov celkový trhový podiel 75 %.
Plynárenský trh v Európe aj na Slovensku charakterizovala v roku 2010 neštandardná situácia, keď prebytok ponuky nad dobytom spôsobil výrazný pokles cien plynu na spotových trhoch a odklonenie vývoja cien plynu od cien ropy. Trh s plynom na Slovensku je otvorený pre všetkých zákazníkov a umožňuje prístup každému dodávateľovi, o čom svedčí aj prítomnosť viacerých hráčov na našom trhu. Zákazníci sú v porovnaní s minulosťou schopní presne odhadnúť svoju spotrebu a veľmi dobre sa orientujú v cenách. Po vytvorení silného konkurenčného prostredia v segmente veľkých zákazníkov sa minulý rok niesol v znamení vstupu nových hráčov aj do segmentu malých a stredných odberateľov.
SPP si aj v intenzívnom konkurenčnom boji udržal v roku 2011 pozíciu kľúčového hráča s celkovým podielom na trhu 75 %. „Podarilo sa nám rýchlo zareagovať na zmenené trhové podmienky a prispôsobiť ponuku z hľadiska ceny a produktov šitých na mieru. Vo svetle súčasnej neštandardnej situácie na trhu, mimoriadne konkurenčného prostredia a aktivít ostatných hráčov považujeme náš trhový podiel za veľmi dobrý. Za úspech považujeme to, že sa nám podarilo získať späť viacero veľkých zákazníkov, ako sú Mondi SCP, Heineken, Continental Matador či obchodný reťazec Billa,“ zdôraznil riaditeľ divízie obchodu s plynom Dušan Randuška.
Medzi nových zákazníkov SPP sa zaradila aj paroplynová elektráreň v Malženiciach, ktorá je v súčasnosti najväčšou elektrárňou tohto druhu na Slovensku. Dlhoroční zákazníci, Slovenské magnezitové závody alebo výrobca sklárskych výrobkov RONA, naďalej tvoria silnú základňu veľkých odberateľov SPP.
Podiel SPP v segmente domácností je dnes 100 %, a to aj napriek tomu, že svojho dodávateľa plynu si zákazníci z tohto regulovaného segmentu môžu vybrať od roku 2007. Deklarovaný záujem viacerých dôležitých hráčov na trhu vstúpiť do tohto segmentu sa však zatiaľ nepotvrdil. Je to dôkaz, že regulácia v tomto segmente nie je dobre nastavená. V roku 2010 dosiahla strata SPP v regulovanom segmente predaja plynu 83 miliónov eur.
SPP aj v roku 2011 vytvára stratu z každého metra kubického plynu, ktorý predá regulovanému segmentu. Ak by v tomto roku neprišlo k cenovej úprave, v rámci súčasných regulačných a cenových podmienok bude očakávaná strata SPP v regulovanom segmente v roku 2011 na úrovni minulého roka, respektíve ešte vyššia.
SPP sa aj naďalej intenzívne venuje rozvoju aktivít mimo Slovenska. Po vstupe na český trh v roku 2008 sa dcérska spoločnosť SPP CZ umiestnila v roku 2010 v rebríčku TOP 3 najväčších dovozcov plynu do Českej republiky s objemom predaja približne 580 miliónov metrov kubických plynu. SPP je tiež jedným z najaktívnejších obchodníkov na plynárenskom uzle v rakúskom Baumgartene.
Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku (51 %) a konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ (49 %). 

Kristína Pelcrová
Útvar externej komunikácie
Slovenský plynárenský priemysel, a.s.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

20.01.2011

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...