1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spotreba teplej vody v marci a apríli pre koronavírus vzrástla o 8 %

water tap 2Bratislava – Obmedzenie pohybu, práca z domu a vyššie hygienické štandardy sa v marci a apríli prejavili počas krízy spôsobenej novým koronavírusom na zvýšení spotreby teplej vody o osem percent.

Z celoročného pohľadu by to však nemalo mať zásadný vplyv na náklady domácností, uviedol v pondelok Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT).

Dôvodov zvýšenej spotreby teplej vody mohlo byť podľa SZVT viac, obmedzenia zavedené proti šíreniu ochorenia COVID-19 však mohli spôsobiť sekundárny efekt, ktorý sa odrazil na spotrebe teplej vody v domácnostiach. Pohyb osôb sa počas marca a apríla zásadne znížil a práve zdržiavanie sa viacerých členov rodiny v domácnostiach pre uzatvorené školy, škôlky či pre obmedzenia prevádzok malo podľa teplárov vplyv aj na zvýšenie spotreby teplej vody. SZVT odhaduje, že ďalším z dôvodov zvýšenia spotreby mohli byť aj veľkonočné sviatky. Tie tento rok strávili Slováci doma.

Napriek tomu, že v marci a apríli vzrástla spotreba teplej vody, z pohľadu celého roka to podľa teplárov nebude mať významný dosah na celkové náklady. "Okrem toho počas týchto mesiacov bolo mimoriadne teplé počasie a v bytoch sa menej kúrilo, a tak sa odberatelia nemusia obávať zvýšených nákladov," uviedol zväz.

19.05.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...