1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spotreba elektriny v reakcii na rekordne vysoké ceny klesá

electricity pylons1Bratislava - Ceny elektriny a plynu dosahujú v posledných dňoch nové maximá. V stredu (10. 8.) cena elektriny s dodaním v budúcom roku na pražskej burze PXE prvý raz prekročila 450 eur za megawatthodinu.

Spotreba elektriny viditeľne poklesla a aj priemyselná produkcia bola v júni nižšia oproti minulému roku, upozornili analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP). "Ceny elektriny a plynu dosahujú v uplynulých dňoch nové rekordy, hnané pretrvávajúcou neistotou okolo dodávok plynu z Ruska, vlnami horúčav v Európe, ako aj výpadkami vo francúzskych elektrárňach," uviedli analytici. Na vysoké ceny komodít reagovala v posledných mesiacoch aj spotreba elektriny. Tá sa podľa IFP od konca júna nachádza na najnižších úrovniach od roku 2015 s výnimkou roku 2020, keď spotreba klesla z dôvodu prvej vlny pandémie.

V 32. týždni dosiahla spotreba elektriny podľa údajov IFP 2731 megawatthodín (MWh), zatiaľ čo sa v rovnakom týždni v posledných siedmich rokoch pohybovala od 2914 MWh do 3219 MWh. "Aj na údajoch priemyselnej produkcie možno pozorovať pokles, oproti minulému roku bola výroba v júni nižšia o 5,7 %," priblížil IFP. S tým súvisia aj pohyby na trhu práce. Ten podľa analytikov s nástupom leta zažíva stagnáciu. Počet zamestnaneckých zmlúv bol síce v júli medziročne vyšší o jedno percento, ale medzimesačná dynamika naznačuje zastavenie zotavenia. "Oproti predpandemickému obdobiu je v ekonomike zamestnaných o 35.000 ľudí menej," dodal IFP.

23.08.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...