1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoločnosť JAVYS uskutočnila v prvom polroku šesť prepráv jadrového paliva

javys logoBratislava - Štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) realizovala v prvom polroku tohto roka spolu šesť prepráv jadrového paliva. JAVYS uskutočnila dve prepravy vyhoretého jadrového paliva zo 4. bloku jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach do medziskladu vyhoretého jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach.

Štyrikrát JAVYS prepravovala čerstvé palivo pre jadrové bloky elektrární Mochovce aj Jaslovské Bohunice. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti JAVYS Miriam Žiaková.

"Preprava vyhoretých palivových článkov umiestnených v špeciálnych kontajneroch železničnou cestou podlieha prísnej kontrole a musí spĺňať podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoretého jadrového paliva, vydaných Úradom jadrového dozoru SR," zdôraznila Žiaková. Inšpektori tohto úradu a ďalších dozorných orgánov vykonávajú nad prepravou priamy dozor.

Transport a nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom je jednou z najdôležitejších činností, ktoré spoločnosť JAVYS vykonáva. Je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a prostriedkami potrebnými na výkon týchto činností.

JAVYS zabezpečuje na Slovensku činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a rádioaktívnymi materiálmi neznámeho pôvodu v rámci územia SR.

30.07.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...