1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenské elektrárne modernizáciou a zvýšením výkonu AE Bohunice poskytnú viac čistej elektriny

Nuclear_-PlantBratislava/Jaslovské Bohunice – Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, dokončili program modernizácie a zvyšovania výkonu na oboch blokoch jadrovej elektrárne Bohunice V2.
Spoločnosť investovala do programu 500 miliónov eur a zvýšila inštalovaný výkon každého z blokov na 505 MW. Program modernizácie a zvýšenia výkonu AE Bohunice predstavuje druhú najvýznamnejšiu investíciu Slovenských elektrární, po projekte dobudovania AE Mochovce.

„Slovenské elektrárne splnili jeden zo svojich dlhodobých cieľov -  zabezpečiť bezpečnú a efektívnu dodávku elektriny prostredníctvom modernizácie a zvýšenia výkonu AE Bohunice, čo spoločne s dokončením tretieho štvrtého bloku AE Mochovce pomôže zabezpečiť energetickú bezpečnosť Slovenska,“ uviedol Paolo Ruzzini, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SE. „Vďaka investícii do najmodernejších systémov a komponentov budeme v Bohuniciach produkovať čistú elektrinu  vytvárajúc zároveň hodnotnú základňu pre výskum a vývoj.“

Realizáciou programu modernizácie a zvyšovania výkonu  bola zvýšená úroveň elektrárne v oblasti jadrovej a technickej bezpečnosti, prevádzkovej spoľahlivosti, havarijnej pripravenosti, ako aj  ekonomickej prevádzky.

Po úspešných testoch schválil Úrad jadrového dozoru zvýšenie tepelného výkonu z pôvodných 1375 MWt na 1471 MWt, čo spolu s ďalšími zlepšeniami efektivity zvýšilo počiatočný výkon blokov o 15%, a to z 440 MW na 505 MW.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 spoločnosť Enel S.p.A. vlastní 66 % spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Fond národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne generuje 5 693,24 MW inštalovaného výkonu. V prvom polroku 2010 vyrobila spoločnosť celkovo takmer 11 526 GWh elektrickej energie. Po očistení o vlastnú spotrebu dodala do siete takmer 10 534 GWh elektrickej energie. Z podielu jednotlivých zdrojov na čistých dodávkach predstavovali jadrové elektrárne 68,2%, vodné elektrárne 22,0% a 9,8% tepelné elektrárne. Ku koncu roka 2009 zamestnávala spoločnosť 5335 ľudí.
17.11.2010
PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...