1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenská spoločnosť Nafta začala na Ukrajine hľadať nové ložiská plynu

nafta logo2Bratislava – Spoločnosť Nafta začala s využívaním prieskumnej licencie a hľadá ložiská zemného plynu na západnej Ukrajine.

Spolu s americkou spoločnosťou Cub Energy Inc. oznámili začiatok realizácie prvého z troch naplánovaných prieskumných vrtov v rámci licencie Užhorod. Hĺbka všetkých troch vrtov bude v rozmedzí 1500 – 1900 metrov, informovala spoločnosť na svojej internetovej stránke. Slovenská firma tak pomáha Ukrajine so znižovaním závislosti na dovoze ruského plynu.

V rámci licencie Užhorod Nafta s Cub Energy zrealizovali 3D seizmický prieskum na ploche 118 štvorcových kilometrov. Výsledkom bola identifikácia niekoľkých perspektívnych lokalít. "Spoluprácu so spoločnosťou Cub Energy Inc. považujeme za úspešný začiatok našich zahraničných aktivít. Oceňujeme najmä to, že toto partnerstvo dalo príležitosť ukázať naše rozsiahle skúsenosti z oblastí ako geológia, ložiskové inžinierstvo a vŕtanie," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Nafta Martin Bartošovič.

Spoločnosť Cub Energy Inc. získala 20-ročnú ťažobnú licenciu Užhorod s rozlohou približne 300 štvorcových kilometrov v marci 2016. Nafta prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Nafta International B.V., vstúpila na ukrajinský trh po získaní 50 % v licencii Užhorod o tri mesiace neskôr. Užhorodská licencia je geologickým pokračovaním už preskúmaných oblastí na východe Slovenska a kopíruje trend objavených ložísk na Slovensku.

Akciová spoločnosť Nafta je šiestym najväčším prevádzkovateľom zásobníkov plynu v Európe a zároveň slovenským lídrom v prieskume a ťažbe uhľovodíkov. Spoločnosť aktívne pôsobí v krajinách strednej Európy a v súčasnosti je prítomná okrem Slovenska a Ukrajiny aj v Českej republike, Nemecku a Rakúsku.

25.09.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...